Miért ilyen”állott” az akvárium vizének a teteje? Van benne szűrő vagy ez normális?
Ha a hártyára gondolsz, az azt jelenti hogy valami gond van a növényeiddel. Például nem tudják megfelelően felvenni a tápanyagokat, stresszelnek, és emiatt szénhidrátokat választanak ki, ami aztán a vízbe keveredik. Ebből alakul ki az a hártya amire szerintem te gondolsz.
Tünetek kezelése:
- vedd erősebbre a sodrást
- emeld feljebb a szűrőt hogy jobban fodrozza a vízfelszínt
- emelj a vízforgatáson (ajánlott az óránkénti legalább 10x-es vízmegforgatás növényes akváriumnál). Ha 100 literes az üveged, akkor 1000 liter/órás szűrő kell bele
- skimmer/felszínleszívó beszerzése
Mint minden problémánál, itt sem oldod meg a problémát ha csak a tüneteket kezeled. A kiváltó okokat kell megszüntetni:
- CO2 adagolás, hogy a növények hatékonyabban vegyék fel a tápanyagokat
- hőmérséklet csökkentés (ideálisan 18-20 fok körül)
- Ph csökkentése (savas vízben jobban érzik magukat a növények)
- Víz lágyítása RO víz visszasózásával. Kb. 6-8-as Gh a legideálisabb. (TDS 120 és 150ppm közötti érték)
- illetve a tápozásra lehet még ránézni. Azt hiszem hogy leginkább a túl sok, vagy éppen túl kevés vas szokott ilyen problémát okozni, de ebben most nem vagyok 100% biztos, majd lehet valaki kijavít
A sodrást feljebb vettem, a hőt nem nagyon tudom mert a betta nem feltétlen örülne neki,bár a sodrást sem élvezi annyira
Igazaból csak egy növény van benne ami élő a többi az mű
Az akváriumban élő jószágok és azok etetése okozza a felszínen megjelenő olajos film szerű protein-hártyát.
A vízfelszín mozgatása kicsit segíthet - de nem minden esetben ad tökéletes megoldást.
Sűrűbb vízcsere is jót tesz.
Meg érdemes az eledellel kísérletezni, melyik okozza kevésbé. Az is lehet, hogy túl sok a kaja.
Ha nagyon zavaró akkor egy skimmer sokat tud segíteni - de ez egy újabb technika beszerelését jelenti ami kisebb méretű akváriumoknál az esztétika kárára megy. Pl: [link]
Ha külső szűrőd van akkor a beszívó ágba köthető skimmereket is lehet kapni. Sőt, van olyan is ami a nyomóágba köthető, ezeknél nincs meg a veszély, hogy egy kistestű halat vagy garnélát beszippant, mert rögtön vissza is köpi. Pl: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!