Megfelel egy 5 literes akvárium?
Az állatkereskedő rosszul mondta, sajnos a legtöbbjük csak eladni akar, szakképzetlen és nem is igazán érdekli az egész.
5 literes akváriumban éppen eléldegél valameddig, de semmiképpen sem fogja magát jól érezni. Ekkora helyen nem tud úszkálni, nem tudsz normális növényeket telepíteni neki, elhízik, csak vegetál ekkora helyen. 20-30 liter a minimum.
Legalább 2-3 nősténnyel tartható, de akkor az akvárium mérete már 50 liter, sok búvóhellyel, növénnyel.
10-15 literben semmilyen kisebb hal nem fér el, nano halazáshoz, garnélázáshoz is minimum 20-30 liter javallott, de ezt is nehéz fenntartani, sok gondozást igényel.
Igazából elég neki (mármint 1 darab halnak), bár sokan azon a véleményen vannak - akárcsak én - hogy jobb neki egy nagy akvárium, hogy legyen elegendő úszástere. Ja, és akkor nem szóltam arról, hogy egy ilyen kis akvárium (mármint ez az 5 literes) szinte seperc alatt átveszi a kinti hőmérsékletet (könnyen lehűlhet benne a víz). Ez azért gond, mert a Betta melegigényes (min. 25 fok kell neki, de az optimális hőmérséklet a tartásához inkább 27-28 fok). Nem beszélve az akvárium tisztán tartásáról: az optimális biológiai egyensúlyt nagyon nehéz egy ekkora akváriumban kialakítani (kezdők számára inkábbhogy lehetetlen).
Én a helyedben legalább egy 50 literest vennék, és tartanék a Betta mellett hasonló igényű halakat (mondjuk 8 db Vörös Neonhalat).
---------------
Ha mégis emellett az 5 literes akvárium mellett állsz ki, és megvetted a hím Bettát, SEMMIKÉPP NE VEGYÉL mellé nőstényt.
A hím seperc alatt halálra fogja kergetni, a nőstény úszóit megtépázza, és az a szerencsétlen hal bele fog pusztulni.
Ellentétes nemű Betták csak ekkor lehetnek közös akváriumba:
1. Nagy akvárium, sok növénnyel, sok búvóhellyel és sok más hallal
2. Tenyészmedencéről van szó: ekkor mindkét példány mutatja a neméhez illő viselkedést.
Ki kell hogy ábrándítsalak, a tapasztalat azt mutatja, hogy 50 l alatt nemigazán tarthatóak egészségesen halak.
Ahogy írták, egy 50-esbe mehet mellé 2-3 nőstény. Ha nem akarsz Bettákat, kis testű halakbó rakhatsz bele 8-10 db-ot.
Lehet tartani 5 literben, de semmi értelme. Főleg kezdőként biztosan túleteted és ez a kis víz könnyen bedurran.
20-30 liter alatt nem tartanám. Ha nőstényt is szeretnél mellé, akkor 40-50 liter a minimum.
Ha nagyon szeretnél egy bettát és csak egy hónap múlva tudsz 54 literest venni, akkor megfelelő körültekintés mellett tartható ennyi ideig 5 literben. De jobban jársz, ha előbb egy nagyobb akváriumot szerzel be.
Nekem 5 literbe élt egy évig semmi baj nem volt vele, egy kis műnövény volt benne meg az alján kavics. Ráadásul a kereskedésben pohárbem tartják ahoz képest meg tök jó
Bár ha tudsz inkább vegyél 10l-eset.
Ha már 30 literset vennék 8-10 guppi lenne benne,
De egy halat 30-literbe semmiképpen
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!