Miért nem jó nagynyomású CO2 -vel üzemelő akváriumba a levegős szivacsszűrő?
Van egy kis 15 literes növényes akváriumom, amiben csak Micranthemum Monte Carlo növény van és pár darab csiga, dekorációnak 3 nagyobb kő, ami sziklát imitál.
Szűrés nincs, de mikor a vizet mozgatom (egy porlasztókő nélküli levegőcsőből távozó) nagy buborékokkal, akkor néha látok vízben lebegő apró szennyeződéseket. Ezt a vízmozgatást egyrészt azért csinálom, hogy a vízfelszín mozogjon, másrészt, hogy a CO2 -ot kicsit elkeverjem a vízben.
Később garnélákat szeretnék betelepíteni az akváriumba.
Elvileg azért mert “kihajtja” a CO2-t, azaz sokkal kisebb hatást érsz el mint amennyit benyomsz. Sőt, az is ront a hatásán ha túl erős a felszín fodrozása/ áramlás, illetve ha a buborékok túl hamar érik el a felszínt, nem tudnak rendesen oldódni. Ezért jó a beoldó részt minél alacsonyabbra rakni, általában a szűrő nyomóága alá/ közelébe s így a moderált áramlás eloszlatja a bubikat.
Egyébként az össze-visszaság sem jó mert a CO2-O2 szint mellett a pH-t is pofozgathatja ide-oda, főleg lágy vízben. Legyen egy állandó, stabil vízmozgatás vagy ha működik akkor ne legyen semmi. Nem kell semmi nagyra gondolni, egy picurka powerhead vagy akasztós szűrő megteszi (mert ugye gázcserének a felszín mozgatása elég, nem kell külön levegőztető). De ez a hol mozog a víz hol nem szerintem kissé rizikós.
A plusz CO2 adagolás nem épp mai találmány. Elsősorban nyilván a növényeknek kell. Vannak fajok amik igénylik (erős fénnyel egyetemben), mások nem feltétlenül igénylik de szebbek, jobban fejlődnek tőle (azt hiszem a monte carlo is inkább ilyen kategória).
S igen, mondhatjuk ,hogy “szódavizet csinál”.
Amúgy kezdenek visszajönni divatba a talajszűrők? Mintha mostanában egyre többszár látnám minimum említve😁
#5. Joggal hiszen pl. egy sügéresbe nagyon ütős tisztító eszköz. Az akvakertészeti szempontok miatt kiment a divatból hiszen a növények utálják.
Én átértelmezve használom táptalaj töltőként, co2-diffúzorként, plankton etetőként.
A levegő porlasztás a CO₂ rendszer ellen dolgozik.
Az állandó buborogás mozgatja a vízfelszínt, így gyorsan eltávozik a drága pénzen beoldott CO₂
Lehet jobban járnál egy kis külső szűrővel.
Sokkal esztétikusabban is néz ki üveg lily pipe be meg kiömlőkkel mint a ronda szivacsdarabbal. Pláne jobb egy ilyen kicsi akváriumban, ahol a tér jelentős részét tölti ki a szivacs (vagy bármilyen technika).
Vannak nagyon pofás üvegből készült a szűrő nyomó ágába köthető CO₂ diffúzorok is.
Azokkal talán jobb beoldást érsz el mint a portlasztókövessel.
Amúgy ilyen kis méretben jóval problémásabb egy működő ökoszisztémát fenntartani.
Én mindig azon a véleményen voltam, hogy kezdőként egy 50 literes alá nem érdemes menni.
Persze ha nincs hely, vagy direkt ilyen kicsit szeretnél akkor jó kihívás lesz összehozni - de nem lehetetlen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!