112 literes akváriumba milyen hal fér még?
Szűrő claro 1000 belső szűrő
15 db panda harcsa
5 db neon
1 db kifejlett ancistrus
5 leopard dánió
5 zebra dánió
Manádó talaj hólyagos vizikehel,növényekkelnövényeg 3cm záró kavics
“Emberekben miért él az a tévképzet, hogy a szűrőn múlik minden?”
Miért, él ilyen tévképzet? 🤔Mármint na, igaz ,hogy néha rugózunk a szűrésen, de azért ne túlozzunk ,hogy minden is a szűrőn múlik.
Mert igen, igazad van ,hogy messze nem a szűrő az egyetlen dolog. Egyébként jó is ,hogy szóvá tetted a neonokat mert én is akartam csak valamiért kiment a fejemből.
#7 Kérdező
Igen, ez is igaz ,hogy a növények és talaj szintén hatalmas szerepet töltenek be, olykor többet mint a gépi szűrő. De ennyi hal egy 54 literesben akkor is sok lenne, a 112 literesbe is még csak-csak. Ha sikerül is a nitrogénvegyületeket lent tartani akkor is létezik túlzsúfoltság. Az igaz ,hogy a rajhalak szeretik a nagy tömeget, de nem a zsúfoltságot ami hosszútávon kikezdi őket is. Itt most még kezelhető a dolog.
Egyébként ha már szóba hoztuk a halállománnyal is lehetne kezdeni valamit. A pandák kiugróan sokan vannak. Mármint “sokan” egy átlag akvához képest, de talán ez még elmegy, főleg ha nincs túl sok-nagy tereptárgy a talajon, van helyük mozogni is. Ők amúgy sem olyan nagy cory-k.
Az 5 neon kevés, viszont ide már nem kellene többet rakj. Jobb lenne őket elajándékozni s akkor marad a 10 dánió (a leopárd dánió a zebra egy változata, gyakorlatilag egy rajként mozognak).
Az anci elvan magában, bár van bőven társasága a pandák formájában. Neki legyen elég búvóhely s akkor talán nem fogják zavarni, főleg ha nőstény mert azok kevésbé territoriálisak. Bántani nehezen tudják egymást, itt inkább a stressz miatt tartanék.
Szóval akkor lenne 15 panda, 10 dánió s 1 anci. Ez így némileg egészségesebb, kezelhetőbb lenne. Egészséges növényzet, jó talaj, megfelelő berendezés stb mellett jó lesz.
Kedves hetes/ kérdező,
Attól még, hogy a rendszer nem omlik össze és az értékek jók az még nem jelenti azt, hogy minden rendben van. Képzelj el egy szituációt, hogy három négyzetméterre bezárnak, kapsz ételt és vizet, tehát életben tartanak. Ez ideális? Kicsit kisarkított példa, de jobban nem tudom szemléltetni.
Azon is csodálkozom egyáltalán, hogy öt hal (a neonok) csoportba tudnak verődni, mert ilyen kis létszámnál és ennyi más hallal sokszor előfordul, hogy nem.
Ahogy írtam egyes halaknak vannak szükségletei, pl. hogy hosszan kiússzanak, néhányan szeretik az erősebb/ lágyabb sodrást, van amelyiknek alacsonyabb akva kell, mert a sekély vizeket kedvelik stb stb…
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!