10db ezüstkárásznak mekkora akvárium kellene?
Levegőztetés, vízhőfok?
Szerintem 400 alhangon. Amíg kicsik addig nem kell nagy, de akkor sem árt egy 200-as szerintem. Eléggé koszosak, erős szűrés. De nem akarok hülyeséget mondani, Én is amatőr vagyok.
2023. nov. 16. 13:45
2023. nov. 16. 13:59
Akváriumban ugyan picik maradnak, de a természetben ezek hamar megnőnek kilósra is. Ezeknek inkább kerti tó kellene. Egyébként meg közel áll az aranyhalhoz, tehát az igényei is hasonlóak. Viszonylag hidegebb víz kell neki, a levegőztetés nem lényeges, mert ha jól tudom, simán lélegzi a légköri levegőt. Mocsárban él, ami eleve oxigén hiányos.
2023. nov. 18. 09:24
4/13 A kérdező kommentje:
Ezek nem fognak nagyon megnőni, de amíg nem viszem ki pecázni, szobában, akváriumban tartanám. Az aranyhallal-ponttyal simán összeívnak, pont emiatt irtandóak. De tényleg igénytelenek, rettentő igénytelenek, és ebben áll a sikeres szaporodásuk is.
Régen Én is tartottam akváriumban, törpeharcsával, aztán most medencében vannak nagyon gatya körülmények között, mert lyukas a medence de még így is ilyen 5 centis vízben az iszapban áttelelnek.
2023. nov. 18. 14:09
6/13 A kérdező kommentje:
Akkor mennyi csalihalat lehetne alacsony hőmérsékleten egy 50 literes akváriumban teleltetni?
Ezt a kérdést eleve így kellett volna feltenni. Nem kell szobában tartani, csak a hőmérséklet ne csökkenjen le nagyon. 10 fok alatt már nagyon csökken a halak aktivitása, csak meg nem kellene fagyasztani azért őket. Csak ritkán kell etetni, havonta talán 1-2 alkalommal. A vízminőségre viszont tényleg figyelni kellene, mert a lebontó baktériumok sem igazán aktívak, mérgező gázok halmozódhatnak fel. Óvatosan etetni, esetleg kell víztisztítás. De mint írtam, ezek a halak eleve mocsárban élnek, tehát ott azért vannak mérgező gázok, amit a halak elviselnek.
Aranyhalas cikket találtam, talán használható valamennyire:
[link]
2023. nov. 19. 07:37
Csalihalnak van olyan aki ilyenkor beteszi őket kint egy hordó vízbe, tavasszal meg kiszedi őket. Általában meg szoktak maradni. De hallottam olyant is, akinél rendesen jégbe volt fagyva a hal. Feltörte, majd vitte pecázni és még azt is túlélte és ment vissza a hordóba. Kárász kifejezetten szívós hal, ezért is kedvelik csalinak.
2023. nov. 19. 09:41
9/13 A kérdező kommentje:
7-8, köszi!
Apró probléma, hogy panellakásban csak a lakáson belül tudom tartani, így a víz se tud lehűlni, mert mindig szobameleg. Erkélyes hordó se jöhet szóba, biciklitároló se.
Én akkor is egy legalább 100 literest javasolnék. Amúgy jópofa halak, szerintem akváriumban is érdekes. Plusz valamelyest tudod tanulmányozni a természetüket, hogy keresik az eleséget, hogy kapják be, melyik ízeket preferálják. Lehet ebből tanulni és későbbiekben a horgászatukban is kamatoztatni. De amúgy szerintem tök jópofa látvány egy "kárászos-magyarvizes" akvárium.
2023. nov. 19. 13:14
Kapcsolódó kérdések: