Haldoklanak a növényeim az új akváriumban, miért, mit tegyek?
Figyelt kérdés
1 hete telepítettem az akváriumot, 240 literes, ebből kb. 150 liter a víz. Csapvíz, ami elég kemény, de enm tudok pontos adatokat. Aquatan meg biostarter ment bele. 24-25 fokos a víz. Halak nincsenek még. Aquabasis plus táptalajon van jbl manado és aquael bazalt keverék, meg pár aquaplant tabletta belenyomva. Igénytelenebb növényeket választottam: anubias, vallisneria, justicia gendarussa stb. TF tápokat vattem, macro, planter, carbo, a gyári adagolás szerint adtam az első napokban, most egy kicsit visszábbvettem. Tetra ex 800-as szűrő van bent szivacsokkal, kerámiagyűrűkkel és aquaLine TF Matrix szűrőanyaggal, valamint egy TetraTec 1000 plus belső akváriumszűrő is van benne. A világítás 2x54W. MINDEGYIK növényem elkezdett foszlani, teljesen szétmálnak, lassan mind kuka lesz.. miért, mit tegyek?2023. jan. 23. 16:55
1/7 anonim válasza:
Szerintem egy akvarista fórumon, vagy facebook csoportban sokkal gyorsabban kapsz hozzáértő választ, vannak nagyon jó csoportok, és kedvesek az emberek! Oda még képeket is tudsz csatolni, ami még többet segít.
2/7 anonim válasza:
Szerintem a kemény víz az oka.
Nekem is ilyen gondom volt, de elkezdtem esővizet tenni az akvába vízcserekor. Azóta nem málnak szét a növényeim. Semmi tápot nem használok.
3/7 anonim válasza:
Helyes hogy még nincsenek halak. Ezért a szűrés minősége egyenlőre nem szempont. Te mindent megtettél szerintem kicsit el is túloztad. A növények sem mentesek a stressz hatásoktól, természetes hogy új kémiai viszonyok között idő kell mire alkalmazkodnak, alkalmasabb szöveteket alkotnak már ha túlélik egyáltalán. A jövőre nézve levonhatod azt a tanulságot hogy a növénytelepítést is fokozatosan kell: kevés igénytelennel kezdeni és ha probléma mentes akkor jöhet a többi.
4/7 Tevenyereggyarto válasza:
Jó lenne megtudni a vízkeménységet, mondjuk cseppteszttel mérni. A leírtak alapján első blikkre nem lenne különösebb okuk mállani. A kemény víz sem kellene mindent elsöprő tényező legyen, pláne ilyen igénytelenebb növényeknél. Minden esetre a lágyabb víz jobb nekik, hátha ez lesz a szűk keresztmetszet.
5/7 A kérdező kommentje:
Nagyon kemény a víz. A kérdés óta mértem és a gh 35 a kh 25
2023. jan. 26. 09:03
6/7 Tevenyereggyarto válasza:
Valóban kemény, de nem menthetetlenül kemény. Ráadásul az arányok is viszonylag jók. Meg ne feledjük ,hogy a manado is hajlamos keményíteni az első hetekben (a csapvíz is ilyen kemény? Vagy ez a sima csapvíz értékei?). Próbálkozhatsz lágyítással, az csak jó a növényeknek, ekkora mérethez már nem árt egy RO szűrő.
Vagy esetleg ha nem szeretnél ilyesmikre áldozni elgondolkozhatsz egy részben-egészben növénytelen sügéres akváriumon.
Viszont ami érdekesebb ,hgy a tápanyagszintek hogy állnak? Mármint azt látom ,hogy mindenfélét rendesen adagolsz, de miből mennyi van?
7/7 Maya-baba válasza:
Nekem sem maradtak meg a növényeim, egy kivétellel. Volt egy lebegő hínárfajtám, ami szapora, nagyon szép sötétzöld, és igénytelen. Ezem kívül oxigént termel, tehát hasznos is. De aztán úgy elszaporodott, hogy a végén már bedobáltam a Rákospatakba. Azóta nem kísérletezem, műnövényeim vannak, de a guppiknak semmi bajuk tőle.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!