Mekkora lehet az aksim, és meddig töltsem fel vízzel?
Adott egy sarokaksi,de nem vagyok benne biztos,hogy jól számoltam e mekkora is valójában.
két hosszú oldala 100cm
szemközti oldala 77cm
két rövid oldala 50cm
magassága 51cm.
Ha tudnátok segíteni,kiszámolni vagy hogyan is számoljam,hogy biztos jó legyen azt megköszönném.
Nekem 447L jött ki amennyiben a 100cm-es és az 50cm-es oldalak derékszöget zárnak be. A számítás pedig a következő volt mindent átváltottam dm-be mert akkor az eredmény liter lesz, térfogat számítás gondolom tiszta sor: alapterület szorozva a magassággal,na itt az alapterület okozhat némi fejtörést. Kezdtem a két hosszú oldal összeszorzásával az 100dm2 ebből levontam a hiányzó sarkot ami egy derékszögű háromszög két 50cm-es befogóval és egy 77cm-es átfogóval.
Hogy meddig töltsd, ha van teteje akkor két három centire a tetejétől lehet a vízszint.
előszőr kiszámolom a területét:
1) az alapot kiegészítem egy négyzetre
T1 = 100 x 100 = 10000
2) de egy háromszög hiányzik az elejéből
T2 = (50x50)/2= 1250
3) Aztán a nagy négyzetből kivonom a háromszöget
T3 = T1-T2 = 8750
Szóval az alapterülete ennek a csodának 8750 cm2
De nekünk alap szor magasság kell, akkor jön ki, hogy hány literes
8750 x 51 = 446250 deci = 446 liter
Kb 446 literes akvárium lesz ez szerintem.
Ha nincs teteje akkor legalább 6centi részen legyen üres felül, úgy a halak nem ugranak ki remélhetőleg.
Ha van teteje, akkor meg töltheted tökig, de úgy, hogy bele tudj nyúlni anélkül hogy kiömöljön a víz. Szal 1cm felülről szerintem jó.
Minél jobban tele van, annál kevésbé lesz vízköves.
Csak ott lesz vízköves, ahol száraz tehát a felső széle körben :)
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
Sokat segítettek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!