Hogyan kellene csinálnom?
63 literes akva, 1 db ál Hortenzia, egy valisneria, növény ennyi van még, van 6 db molly, egy betta, egy anci, egy tarka páncélos harcsa, belső szűrő magi 380 internal típusú,
A probléma az lenne, hogy eddig folyékony tápozással próbálkoztam a növényeknek, de nem jartam sikerrel, első sorban nitrogen hianyt tapasztalok a hortenzián, szeretnék átállni kicsit komolyabb tápozásra, de nem tudom hogyan is kéne
Tudnátok segíteni?
“akkor lehetne első sorban egy megoldás ha nem egész nap menne a szűrő?”
Abban biztos lehetsz ,hogy ez nem fog megoldani semmit, csak új problémákat szül.
Szerintem első körben a halállományt kellene rendbe rakni mert arra mindenképp sor kell kerüljön. Lehetőleg mihamarabb. Szóval találd ki mit szeretnél a halakkal, korábban felvázoltam nagyvonalakban szóval a jelenlegiekből legfeljebb a betta maradhat. Szóval vagy csak ő marad vagy ő sem s tartasz valami teljesen mást, pl: 5-6 hím guppi bőven megteszi mint kezdő hal.
S rögtön utána nem csak a halakkal de a növényekkel is ki kell találni mit szeretnél kezdeni. Milyen irányba szeretnél elindulni. Az ál hortenzia inkább fény és tápanyag igényes, a valiznéria nem kényes de ő is szereti a jobbacska fényt s nitrátot. Szóval vagy fejleszted a fényt vagy maradsz gyenge fénynél de akkor más növényeket kell válassz. A tápozás meg megint egy más dolog de azt jobban befolyásolja a végleges növényzet. Ha úgy alakulnak a dolgok talán nem is kell külön tápozni.
Egyébként nagyon ismerős ez a felállás. Nem volt véletlenül egy korábbi kérdésed? Csak ,hogy ne fussuk le ugyan azokat a köröket.
Na megvan. Ez is a tiéd? ->
https://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__halak-akvarisztika__..
#13 Barnabas333
Te véletlenül nem keverted össze a mollyt s a plattit?
Black molly/ jukatáni fogasponty:
Diszhal.info: hím 6-8 cm, nőstény 8-9 cm
Akvarista lexikon: 5-10 cm
Akvaguru: 7-9 cm
Ugyan ez plattival:
Diszhal.info: hím 3-5 cm, nőstény 4-6
Akvarista lexikon: 4-6 cm
Akvaguru: 5 cm
A leopárd molly csak egy variánsa a black-nek, nem? Illetve találtam egy olyat is ,hogy Poecilia latipinna mint “leopárd molly” (legalább is annak is egy sárgás-fekete változatát) de ez még képes kicsit nagyobbra nőni mint a sima black. Mindegy is, a lényeg ,hogy a mollyk alapjáraton nagyobb testű elevenszülőnek számítanak. Hogy nálad miért maradtak 2-3 centisek azt nem tudom, de ahogy korábban linkeltem is nem az az átlag. Ne ilyen ritka esetből induljon ki a kérdező mert ~60 literben nem lehet egészségesen mollyzni.
“Rendbe rakom a halakat de megkérdezhetem hogy ez miben árt nekik hogy nem jó a párosítás?”
Röviden: stressz. A halaknak mint minden élőlénynek vannak bizonyos igényeik mint létszám, helyigény, vízparaméterek, mivel tartható mivel nem stb-stb. Ezeket kell szem előtt tartani. Ha nem megfelelőek a körülmények akkor stresszelnek, ez pedig rengeteg betegség és a rövid élet forrása.
“Fénnyel kapcsolatban beszerzek erősebbet, ha ez megvan fog javítani az allapotán a hortenziának?”
Ezt nem tudom megmondani. Sok dolog befolyásol s néha előfordul ,hogy “papíron” (most ne szó szerint papírcsíkos tesztre értsd) jók az értékek s mégis baja van a növényeknek. Máskor “rossz” értékek mellett szépen fejlődnek. Az a biztos ha a növényre figyelsz. Ő jelzi ,hogy mire van szüksége.
“A tápozás mehet utána (ami főleg érdekelne hogyan) Nem lesz nagyobb az algasodas?”
Az algásodás egy nagyon komplex téma. Valamennyi alga mindig lesz, a cél (ha lehet így fogalmazni) ,hogy ne legyen zavaróan sok. Ugyanis az már az egyensúly borulását jelzi. Különben az algák jól jelzik mikor miben lehet hiba, na meg ők is élnek valamin tehát nem az ellenségeink. Ha a növények nem tudják betölteni a szerepüket akkor az algák töltik ki az űrt. Ha emeled a fényerőt akkor több fotoszintézishez szükséges energiát juttatsz a rendszerbe. Ha nincs növény ami ezt kihasználja akkor az algák fogják.
Tehát ha emeled a fényerőt akkor intenzívebb lesz a fotoszintézis. Tehát több tápanyagot tudnak a növények feldolgozni. Ha nincs akkor jönnek a hiánytünetek. Fel kell ismerni ezeket s orvosolni a problémát. Például már korábban is szó esett ,hogy az álhortenzia nitráthiányos. Ez egy macroelem, ilyennek a hiánya rendszerint növekedés hiányával is párosul. Szóval a növény vagy nem kap elég fényt vagy nincs nitrát vagy van nitrát de valami másból van kevés s ez akadályozza a nitrát felvételét is (lásd: Liebig-féle minimum elv). Szóval mérni kell a vizet (lehetőleg csepegtetős tesztel) ,hogy legyen egy képünk miből mennyi van a vízben. Majd mindezek alapján továbblépni.
Úgy néz ki eldöntötted ,hogy emeled a fényerőt. Megelőlegezem ,hogy a szűrésed is gyenge szóval párhuzamosan azt sem árt fejleszteni. Majd jöhetnek a növénytápok. Ezen a ponton a halállomány már legyen rendbe rakva szóval most arra nem térek ki megint. Beszerezhetsz gyökértablettákat meg pár cryptocoryne fajt is, azokkal nem nagyon lőhetsz mellé. Illetve gyorsan növő növényeket is (azt hiszem korábban írtam kezdőknek való növényekből mindenfélét). Majd folyékony tápokat, pl: FT vagy Easy Life a talán leggyakoribb low-tech tápok. Ha macrohiányt mutatnak a növények akkor macro-t kell adagolni, ha micro akkor micro stb. A gyári ajánlás kb felével kezd s majd 1-2 hét múlva a növények s algák visszajelzései alapján tudsz változtatni valamerre. Ha kell picit emelsz vagy épp visszább veszel. Érdemes heti 1x helyett napi adagra lebontva adni. Nem kell túlgondolni meg kapkodni. Mindig időt kell adni a rendszernek, ki kell tapasztalni nálad mi válik be a legjobban ugyanis nincs 2 teljesen egyforma akvárium.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!