A zöld algát csak lekaparással tudom eltünteti az akvárium üvegèről?( Szerek kizárva)
Látszik hogy a növényzet nem funkcionál. Kevés az infó: menyi hal, hány liter, mennyi tápozás, mennyi szűrés, mennyi csiga, mennyi fény, hány órán át?
Akvárium gombákkal lehet vegyszer, algakaparó, talajporszívó mentesen eredményt elérni. Sok hónap alatt sikerült kitenyésztenem de a hagyományos szűrés kipusztítja ezért lombikozni kell. Erre a módszerre kifejlesztett hibrid szűrőnek még évek kellenek mire hozza az elvárásokat. Kínai üzleti etikával persze már most piacra lehetne dobni, vagy némettel pár év múlva pofátlanul horror áron.
A képekkel az a baj hogy a folyamatok nem látszanak. Láttam vegetáló és halott növényeket ezek igényei közti különbség adhat támpontot de lehet hogy csak az utoljára betelepített még húzza valameddig. Alap tétel hogy a fénydózisnak arányosnak kell lennie a táperőforrásokkal, 9-órás fényidő egy alga paradicsomban hosszú idő. A természetben gyakran kerülnek a növények félhomályba az úszó növények, fák, szigetek miatt, ezért a fényhiányt sokkal hosszabb ideig bírják mint a fényárban fürdőzve éhezést, ami visszafordíthatatlan károsodást okoz. Az akvarisztikában a kevés sokkal kisebb hiba mint a sok, nekem úgy tűnik a képen valamit eltúlzol, pl. túletetsz, túltápozol, túlvilágítasz.
Én már régen kidobtam a szintetikus tápokat mert algakaparóra és 5-10-év rutinra alapoz. Így nem nagyon tudod elkerülni a kaparászást legfeljebb okosabban alkalmazni: nem egyszerre sokat hanem folyamatosan keveset, mert így mindig visszajut valamennyi tápanyag a növényeknek. Hogy a csigák miért nem győzik, a barnaalgák hogy kerülnek a tápláléklánc csúcsára az már egy másik fejezet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!