Üdv. Mennyi a maximális létszám?
Rendben köszönöm a segítséget.
Ferdénúszó pontylazacból mennyi a maximális létszám ebbe az akváriumba.
90×40cm az alapterület és 50cm magas.

Jut eszembe, ezeket ajánlom:
[link] , [link] , [link] , [link]
Viszont ahogy nézem a ferdénúszónak is inkább lágyabb vizet írnak. Lehet mégsem az lenne ide a legjobb választás :/ Lehet a kisebb kalászhalak/ szivárványhalak jobban passzolnának.
Egyébként ahogy írtam korábban szerintem nagyjából 4-6 cm nagyságú halakban lehetne gondolkodni, 8-12 fős létszámban. A gurámik s ancik is nagyocska fajok s ezért sok vizet terhelnek emiatt nem ajánlok 12-nél sokkal többet (mármint az új fajból).

Eszembe jutott még valami. Mi lenne ha mondjuk rajhal helyett valami kisebb, békésebb sügért tartanál? Volt nemrég egy kérdés ahol ajánlottam párat:
www.gyakorikerdesek.hu/allatok__halak-akvarisztika__..
Viszont így meg kicsit necces. Ugye az anci is territoriális hajlamú s a talajon alakít ki territóriumot. A gurámi is ilyesmi temperamentumú de ő inkább a felszín közeli területeket foglalja el. A sügérek meg általában szintén talaj közelében mozognak. Szóval még mindig legjobb választásnak látom egy vízközt mozgó, békés raj választását.
Korábban írtad ,hogy elevenszülőket nem akarsz, gondolom a szaporulat miatt. De mi lenne ha csak hímeket tartanál? Nekik biztos jó lenne ez a keménységű víz. Nem rábeszélni akarlak, csak ez is egy opció.
Volt még régebben 80 literben guppim meg plattim de nem kimondottan rajhalak.
Olyas valamit szeretnék ami egybe mozog mint egy egész.

14
Ha látványosan együttmozgó hal a cél akkor vegyél bele mikro rajhalakat. Azokon látszik ez a legjobban és nagy akváriumban szerintem jobban mutatnak a mikor halak. Nagyobbnak tűnik tőlük az akvárium.

A mikrohalak/ nanohalak is jó ötlet lehet. Viszont a gurámik miatt oda kell figyelni mert könnyen bánthatják a túl aprókat. Illetve azokból is sok lágyvizes :/
A rajban mozgás több dologtól függ. Főleg a hangulatuktól. Ha veszélyben érzik magukat/ megijednek stb akkor összeugranak egy szorosabb rajba mert ez egyfajta védekezési forma. Viszont ha jól/ biztonságban érzik magukat akkor gyakran szétszélednek mert ilyenkor a raj mérete nagyobb mint maga az akvárium. Tehát “megengedhetik maguknak” ,hogy eltávolodjanak egymástól s még mindig biztonságban érezzék magukat. Ezek miatt nagy akváriumban a kistestű halak általában jobban együtt maradnak.
Úgy tudom amik normál esetben is együtt úsznak azok a “petitella” fajok (a 3 nagyon hasonló faj amiket gyakran hívnak petitellának, valójában ez csak az egyik faj neve). A könnyebben tartható közülük a Vörösfejű pontylazac (Hemigrammus bleheri). Viszont ők is mindhárman főleg lágyvizesek.
Biztos vannak még fajok amik kimondottan rajban úsznak, viszont amit írtam az általános jelenség a rajhalaknál szóval erre lehet számítani szinte bármely fajnál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!