Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » A halak tudnak kommunikálni?

A halak tudnak kommunikálni?

Figyelt kérdés
Írta egyik újság is, hogy tudnak valahogy kommunikálni egymással. Ha talál az egyik kaját, oda megy hirtelen a többi is.Szóval valahogy tudnak egymásnak jelezni. Szerintetek van ilyen?
2010. szept. 14. 14:56
1 2
 11/12 Platypus ***** válasza:

Hogyne tudnának. Nagyon sokféleképpen képesek. Egyrészt rengeteg kémiai jelzésük van. Felismerik a fajtársakat szagról, annak ivarát, állapotát, hajlandó-e párzani...stb. Van egy fajok között is értelmezhető "baj van" szag, amit ha az erre képes halfajok kibocsátanak, az összes bepánikol.

Aztán nagyon kifinomultan érzékelik a rezgéseket, az egymás által keltett jelekből is nagyon sok mindent képesek megtudni. Például násztáncnál vagy amikor éppen rivalizálnak a rezgések kölcsönös kommunikációt jelentenek. Az egyik azt sugározza, hogy ez az én területem és mérges vagyok, a másik hogy milyen szép fiú vagyok és ezt a nőstényt akarom...stb.

Vizuális jeleket is adnak, pl. vannak jellegzetes mintázatok amik a fajtársak felismerését segítik vagy a szaporodáskor van szerepük. Egyes mélytengeri halak még villogással is "beszélgetnek".

A kajára odagyűlés szerintem nem a szűk értelemben vett kommunikáció. Ha egy hal kaját talál, akkor a viselkedéséből a többi hal is tudja és odamennek, de ezt az első hal nem feltétlenül akarja, hiszen annál kevesebb jut neki.

2011. júl. 18. 18:44
 12/12 Könnyező kobra ***** válasza:

Pistike kérdezi a tanár nénit biológia órán:

- Tanár néni! Hogyan beszélgetnek a halak?

- Bolond vagy te Pistike, a halak nem tudnak beszélni! Honnan veszel ilyen badarságot?

- Hát onnan tanár néni, hogy tegnap késő éjjelig fent voltam a nagy meleg miatt, és olyan 11 óra körül hallottam az anyukámék szobájából, ahol az akvárium is van, hogy az egyik hal azt mondja a másiknak: "Ne harapdáld olyan erősen a farkamat, mert kirúgom az akvárium oldalát".

2011. júl. 18. 19:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!