Számitógépes folyadékhűtés akváriumi vízzel - lehetséges?
A kérdés azért ebbe a rovatba került, mert elsősorban az érdekel, hogy a halak bírnák-e, illetve mire kell nagyon odafigyelnem a halak szempontjából - persze hozzáértő gépzsenik válaszait is szivesen várom, hogy aa folyadékhűtésnél mire kell figyelnem.
Szóval azon filóztam hogy nem is arra fizetünk rá sokszor, hogy nincs elég energia a lakásban hanem arra, hogy az orssz helyen van...így jött az ötlet hogy télen akváriumi vízzel hűteném a procit, így a halak vizét is olcsóbban melegíthetem mert nem menne annyit a fűtőtest.
A gép processzora amit így hűteni szeretnék 95 wattos ( AMD 9650 ), 70 foknál nem termelhet több hőt - akkor ugyanis szépen elfüstöl. Az akvárium közvetlen mellette lesz, 290 literes csöppség, és nagyjából fél méteres szintkülönbséggel. A kérdés kiírása kicsit sántít, mert természetesen nem pont az akvárium vizét akarom használni - pl az algásodás miatt sem -, hanem lenne külön hűtővíz ami kering majd a proci és az akvárium közt. Úgy gondoltam, hogy ha a meleg víz tényleg nagyon meleg - halaknak persze, 30-35 fok körüli - akkor esetleg csinálnék az akváriumba egy eszközt, ahol az akváriumi víz nagy felületen találkozhat a hűtővízzel, amitől az le is hülhet, illetve a halak nem tudják úgy megközelíteni, hogy nagyon meleg vizet kapjanak. ( itt arra gondolok hogy az eszköz belsejében létrehozok egy gyorsabb áramlást, így forró kilépő vízsugár se lehetséges.
A terv persze kicsit kezdetleges meg minden szóval azért kérném a segítségeteket. Hány fokos az a víz aminek a procit érnie kell, hogy az elég jól lehüljön? Kell valami kiegyenlítő tartály? Mennyire lenne hatásos az egész?
Előreis köszönöm szépen az ÉRTELMES válaszokat.
Ráérős ember vagy! :)
Egyébként gratulálok az ötlethez, de iszonyú bonyolult lesz kivitelezni. Jól gondolkodsz, látszik, hogy már párszor végigrágtad ezt a témát, én sok okosságot nem tudok mondani. Én nem nagyon szeretem az AMD procikat (ez nem azt jelenti, hogy nem jók) és még kevésbé szeretnék vizet vezetni a PC-be (de azért már az ilyen hűtésre is létezik korrekt megoldás:)
Egy kérdés merült fel bennem: a PC 24 órában fog üzemelni, vagy a kieső időt majd másféle fűtéssel kell (automatizálva) pótolni?
Épp azon vagyok :-)
A mostani léghűtéssel kb 49-55 fok között mozogni, ha nagyon felpörgetem akkor elmehet 60-ig de annál többre nem volt még példa.
18:09 vagyok. Csak gondolokodok. Biztosan létezik olyan termosztát szelep, amit be lehetne állítani a megfelelő hőfokra, hogy pl. 30 foknál lezárná a beáramló melegvizet...
Valamilyen nagyon bonyolult számítással biztosan megközelítően meg lehetne határozni, mennyire melegedne fel a 290 liter víz, ha...ajjaj. Keringető szivattyú, hőcserélő "radiátor", termosztát. bimetál, hőmérők...meg ami nem jut eszembe :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!