UVB lámpa mellé kell a növényeknek "növény lámpa" is?
Hát, sajnos kell, és ezek közt a ledesek közt jóval több az alkalmatlan, mint amivel mész is valamire.
Attól is függ, milyen növény lesz.
Ha jól értem, akkor a teknős lámpái már megvannak.
Mert amúgy vannak kombinált világítások is, nem tudom mennyire profik, de ha azok megvannak, akkor mindegy is.
A lényeg, hogy a fotoszintetizáláshoz a látható fényből a vörös és a kék spektrumon belüli tartományból kell sugározni, az uv ugye a kéken túli, a fűtő meg inkább a vörösen túli.
De ha mondjuk kint lesznek a vízből a növény levelei, és sok természetes napfény éri az aksit, akkor (egy szobanövényhez hasonlóan) elvan természetes fényen is. Víz alatt nem hinném, ott meg kell világítani.
...meg az uv-val mindenképpen a szárazföldet kell megvilágítani, a növényessel meg a növényt, tehát ha a vízben van a növény, akkor a vizet világítod meg vele.
Uv-val hiába világítanád a vizet, az nagyon rövid hullámhosszúságú, pár mm után elnyelődik.
Értem, köszönöm a válaszokat!
Nem lesz benne túl sok növény. Az akvárium az ablak mellett van a sarokban, de elég sötét az a sarok. Egyelőre pár moha fajt és lándzsás vízipáfrányt tervezek bele.
Fluval aquasky 2.0-t nézegettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!