Milyen vízzel töltitek fel a betta akváriumát?
Felforralt vízzel jót tehetek?
Vagy inkább csapvìz + antiklór?
Hát akkor bocsi a “letámadásért” de ha elolvasod a hasonló témájú kérdéseket akkor megérted ,hogy miért reagálunk így. Így azért kicsit más a leányzó fekvése, de még így is megakad a szemem egy-két dolgon.
Mármint pl: írod ,hogy van 2 nagyobb akváriumotok amikben más a szűrés és világítás. Ez oké de például a szűrés működése kb ugyan az minden típusnál (baktériumok lebontják az ammóniát nitritre majd azt nitrátra), csak a kivitelezés más. A világításnál kicsit kacifántosabbak a dolgok mert például LED-nél a lument kell nézni s nem a wattot mikor fényerőt számolsz.
Írod ,hogy megoszlanak a vélemények a betta+levegőztető dologról. Úgy ahogy igen, vannak ilyen-olyan vélemények, de azért nézzük meg a dolgokat alaposabban. A betta labirintkopoltyús ezért amúgy jól bírja az oxigénszegény vizet (ezért bírja egy pohárban is, bár az messze nem a legjobb neki) s nagy uszonyai miatt rossz úszó, nem szereti a nagy áramlást. A levegőztetős szivacsszűrő nem csinál áramlást, ezért is gyakori ivadéknevelőkben, s ugyan úgy végzi a gázcserét mint a többi féle szűrő: megtöri/ mozgatja a vízfelszínt. Csak ugye ezek buborékokkal csinálják s nem mondjuk víz alá nyomott esőztetővel.
Az akvárium méreténél már írták ,hogy a 30 liter szintén nettóra értendő amit egy kb 40 literes akvárium biztosít. Ekkora méretekben talán egy standard 54 literes jobb lenne (nem szettre gondolok!).
Ha társítani akarod akkor jön a macera. Szóval már most döntsd el ,hogy mindenképp akarsz-e bettát mert agresszív s a legtöbb hal amúgy sem bírja a meleg 26-28 fokos, pangó vizet. Ha mindenképp lesz s társhalakat is szeretnél akkor minimum 60-80 literben gondolkodj. Ebben már megvan talajlakókkal. Olyan 100 liter körül/ fölött lehet próbálkozni vízközt mozgó fajokkal illetve fajtársakkal (pl: 1 hím és 2-3 nőstény).
Nemrég volt egy ilyen kérdés, nem tudom a tiéd e...?
Ott dióhéjban leírtam 1-2 dolgot ugródeszkának, hogy mi kell egy bettának.
Igaz, hogy az én válaszom is csak 1 válasz, de kattints rá a %-okra!
4-en találták hasznosnak, (és ez az oldal nem olyan rettentő népes)
és 4-en tartották haszontalannak azt, aki szűrő nélkül kínozta egy vázányi vízben.
Velem együtt ez egyből 5:5 arány, tehát eléggé egybehangzó a vélemény!
Mármint a hozzáértők véleménye.
Csak mert írod, hogy a neten se egyeznek a vélemények...
Hát értjük mi, nyilván tudja mindenki, hogy ide minden jött ment idióta irkálhat akármit, meg sokan úgy vannak vele, hogy mivel húzta szerencsétlen hal mondjuk 1 évig, akkor az "tök jól elvolt" ... pedig hát negyedére csökkent az élettartama a siralmas körülmények miatt.
Szóval a lényeg, hogy azért ki lehet szűrni a hozzáértő és hasznos válaszokat, pláne, ha mondjuk 1-1 állításra rákérdezel, hogy mi indokolja azt.
Fb-on is van olyan bettás oldal, aminek a tulaja "betta tartó" de olyan eszement hülyeségeket hord össze, ami szembemegy a legalapvetőbb fizikai biológiai tényekkel.
Úgyhogy tény, hogy meg kell válogatni a forrást, de ha egy kis energiát fektetsz bele, nevesebb honlapokat keresel fel, könnyen rá lehet találni a helyes útra.
Ne az legyen már a cél , hogy mik azok a körülmények, amit még épphogy túlél az állat, vagy hogy hogy húzható el legtovább a szenvedése.
Pláne egy hobbi állattartásnál. (haszonállatoknál nyilván bekavar a költséghatékonyság)
Egy hobbi állatot nem kötelező tartani, azért tesszük, hogy a maximumot nyújtsuk neki.
Ez különbözteti meg a bolti tartást az otthoni tartástól.
A boltosnak ez egy haszonállat, amit ideiglenesen tárol.
Neked viszont egy hobbi állat, aki nem kérte, hogy nálad lakhasson, te döntöttél így, és aki abban az üvegkalitkában éli le az egész életét, amibe belerakod!
Hogy az mekkora, milyen felszereltségű, épphogy életben marad, vagy optimálisak a körülmények, ez különbözteti meg az önző haltartót a felelős akvaristától!
...ja, bocs, a szóban forgó másik kérdés, ha esetleg nem te voltál, érdemes átolvasni:
https://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__halak-akvarisztika__..
12, 13 vagyok, még néhány gondolat:
Elsőre csak beleolvastam a kérdésbe, nem olvastam el az összes hozzászólást, és se vádaskodni akarok itt állatkínzással, stb, a vége annak amit leírtam, inkább általános érvényű, ami egy szemléletet mutat be.
A másik gondolat, ami a forralást illeti, szintén volt nemrég egy ilyen kérdés, 4, 5-ös válasz az enyém, szintén érdemes átfutni:
https://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__halak-akvarisztika__..
A te eseted nagyban különbözik abból a szempontból, hogy a guppikkal ellentétben a betta lágyvizes hal, tehát némileg javítanál a helyzeten, ha nagyon kemény a csapvíz. Ugyanakkor a kockázat ugyanúgy fennáll.
Mivel kicsi az akvárium, ezért nem sok cserevízre van szükség.
Nem tudom mennyit tudnátok rászánni hosszú távon, van e autó, stb, a lényeg, hogy biztonságosabban lehetne vizet lágyítani úgy, ha a csapvizet bekevernéd ioncserélttel. Mondjuk 50:50 %-ban.
Ha lecserélsz mondjuk heti 2x15-20% vizet, ez heti szinten kb. 5 l ioncserélt vizet jelentene. Ez kb 2000 ft havonta, plusz haza kell cipelni. Ha ez nem megoldható, akkor legalább az elpárolgott vizet cseréld ioncserélttel. A forralásos módszert meg olvasd végig, miről szól.
Az utolsó gondolat:
"Gondoltam h majd néha kiveszem, néha belerakom"
Mármint ezt a szivacsszűrőt?
Mert ez levegőztet is egyben, ezért gondolom, hogy erre gondoltál.
Hát ez nagyon rossz ötlet, mivel ez a levegőztető végzi a biológiai szűrést! Legalapvetőbb dolog, mindennek az alapja, szigorúan napi 24 órában kötelezően járatni kell!!!
Amúgy baromi kíváncsi lennék azokra a véleményekre, amik ellenzik a levegőztetést, vajon mivel tudják megindokolni?!
Pláne akkor , ha a szűrés mechanizmusa végzi egyben a levegőztetést is, tehát a levegőztetés leállításával leáll a szűrés...
Ahhoz elég nagy életművesznek kéne lenni, hogy valaki e mellé indokot tudjon mondani! Egy szűrés nélküli akváriumban kb. úgy érzi magát a hal, mint ha te fejest ugranál egy pottyantós budiba!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!