Átköltöztetném az akváriumot egy nagyobba, de hogyan?
Van egy 63 literes akvárium, ezt költöztetném 120 literbe. A szűrő marad. (Atman Cf-800). Hogy oldanátok meg a legegyszerűbben, hogy túléljék a szűrőbacik?
Ha rakok be táptalajt attól még mehetnek vissza egyből a halak?
Van egy 20 literesem az újraindítás idejére, abban addig ellesznek a mostani halak?
Én 72>112 viszonylatban azt csináltam, hogy beszereztem vödröket, kiszedtem a növényeket, dekorációt, leszívtam egy vödör vizet, ebbe tettem a belső szűrőt és a halakat, a rendezkedés ideje alatt folyamatosan ment a szűrő. A külső szűrőt megvettem 2 héttel korábban, és 2 hétig ment a kis akváriumban a költöztetés előtt.
Kiszedtem a talajt (apró szemcséjű kavics), átöblítettem, és az átmosott új talajjal együtt ment az új akváriumba. Leszívtam még két vödör vizet, ment az új akváriumba, beültettem a növényeket, és elrendeztem a dekorációt. Leszívtam és ráöntöttem még egy vödör vizet (ezzel kb el is fogyott a régi vizem), és kikapcsoltam a külső szűrőt, áttettem az új akvába, és bekapcsoltam.
Visszatettem a halakat és a belső szűrőt, majd még ezt a negyedik vödör vizet is beöntöttem az új akvába.
Utána hozzáöntöttem még 2 vödör vizet, amit előző este engedtem a csapból. Tehát a régi és az új víz 2:1 arányban volt (4 vödör - két vödör).
Ezzel nem telt meg az akvárium teljesen, de lefedtem, és és pár nap múlva töltöttem tele szintén pihentetett vízzel.
Semmi baja nem lett sem a halaknak, sem a növényeknek, sem semminek.
Igazából mindkét válaszolónak tökéletesen igaza van s csak a helyzettől függ ,hogy épp melyik a praktikusabb megoldás. A lényeg ,hogy amit csak tudsz (szűrő, víz stb) a régiből pakold át az újba. Táptalajt persze használhatsz csak annál ugye arra kell nagyon odafigyelni ,hogy ne kavarodjon fel s legyen elég vastag fedőtalaj rajta. Ha lehet ne tisztítsd ki a szűrőt, most egy ideig nem kellene nagyon bolygatni a bacikat. Ne kapkodj/ ne akard siettetni a dolgokat, az nem jó sem neked sem a halaknak.
Kb ennyi amire oda kell figyelni. Ha ezeket észben tartod akkor nem lesz nagy baj.
Így is tökéletesen jó. Gondolom tudod de azért megemlítem ,hogy arra figyelj ,hogy mikor a halakat pakolod át akkor úgy rakd mint mikor a boltból hozod (fokozatosan hozzászoktatni az új vízhez). Ha hirtelen átrakod őket az stresszes nekik, akkor is ha amúgy a körülmények jobbak mint korábban.
Második vagyok, igen ez is gond lehet ha a régi helyére akarja konkrétan tenni az újat. Ez nekem csak utólag jutott eszembe. Szerintem a kétszer akkora akváriumba biztos hogy új szűrőt kell tenni a teljesítmény miatt.
Elsővel kb egyszerre írtunk, az ő leírása tökéletes, és jó ötlet az új szűrőt a régi akksiban bejáratni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!