Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Átköltöztetném az akváriumot...

Átköltöztetném az akváriumot egy nagyobba, de hogyan?

Figyelt kérdés

Van egy 63 literes akvárium, ezt költöztetném 120 literbe. A szűrő marad. (Atman Cf-800). Hogy oldanátok meg a legegyszerűbben, hogy túléljék a szűrőbacik?

Ha rakok be táptalajt attól még mehetnek vissza egyből a halak?

Van egy 20 literesem az újraindítás idejére, abban addig ellesznek a mostani halak?

2021. nov. 23. 15:57
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Én 72>112 viszonylatban azt csináltam, hogy beszereztem vödröket, kiszedtem a növényeket, dekorációt, leszívtam egy vödör vizet, ebbe tettem a belső szűrőt és a halakat, a rendezkedés ideje alatt folyamatosan ment a szűrő. A külső szűrőt megvettem 2 héttel korábban, és 2 hétig ment a kis akváriumban a költöztetés előtt.

Kiszedtem a talajt (apró szemcséjű kavics), átöblítettem, és az átmosott új talajjal együtt ment az új akváriumba. Leszívtam még két vödör vizet, ment az új akváriumba, beültettem a növényeket, és elrendeztem a dekorációt. Leszívtam és ráöntöttem még egy vödör vizet (ezzel kb el is fogyott a régi vizem), és kikapcsoltam a külső szűrőt, áttettem az új akvába, és bekapcsoltam.

Visszatettem a halakat és a belső szűrőt, majd még ezt a negyedik vödör vizet is beöntöttem az új akvába.

Utána hozzáöntöttem még 2 vödör vizet, amit előző este engedtem a csapból. Tehát a régi és az új víz 2:1 arányban volt (4 vödör - két vödör).

Ezzel nem telt meg az akvárium teljesen, de lefedtem, és és pár nap múlva töltöttem tele szintén pihentetett vízzel.

Semmi baja nem lett sem a halaknak, sem a növényeknek, sem semminek.

2021. nov. 23. 16:19
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Berendezed az új akváriumot. Járatod pár hétig hal nélkül. Szűrő, fűtés stb menjen. A régi szűrőt mosd bele és valamennyi vizet is rakj át. 2 hét után raknám a növényeket az újba és utána 1-2 héttel a halakat a lehető legtöbb régi vizet áthozva a kisebb akksiból.
2021. nov. 23. 16:20
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Második válaszolónak: ez csak akkor működik, ha van helyed egyszerre a 2 akváriumnak... és van 2 szűrőd. De pl. nekem mikor a 112 l jött, nem volt már hely a 72-nek, ezért csináltam az első válaszban leírt módon.
2021. nov. 23. 16:22
 4/8 Tevenyereggyarto ***** válasza:
100%

Igazából mindkét válaszolónak tökéletesen igaza van s csak a helyzettől függ ,hogy épp melyik a praktikusabb megoldás. A lényeg ,hogy amit csak tudsz (szűrő, víz stb) a régiből pakold át az újba. Táptalajt persze használhatsz csak annál ugye arra kell nagyon odafigyelni ,hogy ne kavarodjon fel s legyen elég vastag fedőtalaj rajta. Ha lehet ne tisztítsd ki a szűrőt, most egy ideig nem kellene nagyon bolygatni a bacikat. Ne kapkodj/ ne akard siettetni a dolgokat, az nem jó sem neked sem a halaknak.

Kb ennyi amire oda kell figyelni. Ha ezeket észben tartod akkor nem lesz nagy baj.

2021. nov. 23. 16:34
 5/8 A kérdező kommentje:
Arra gondoltam, hogy a szűrőt a 20 literesben, visszább folytva működtetném, ameddig be nem rendezem a nagyobb akváriumot. A vizet természetesen megőrzöm a régi akváriumból. Feltöltéskor visszarakom a régi vizet, , a többi meg Ro víz meg némi csapvíz lesz.
2021. nov. 24. 07:54
 6/8 Tevenyereggyarto ***** válasza:

Így is tökéletesen jó. Gondolom tudod de azért megemlítem ,hogy arra figyelj ,hogy mikor a halakat pakolod át akkor úgy rakd mint mikor a boltból hozod (fokozatosan hozzászoktatni az új vízhez). Ha hirtelen átrakod őket az stresszes nekik, akkor is ha amúgy a körülmények jobbak mint korábban.

2021. nov. 24. 08:08
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Második vagyok, igen ez is gond lehet ha a régi helyére akarja konkrétan tenni az újat. Ez nekem csak utólag jutott eszembe. Szerintem a kétszer akkora akváriumba biztos hogy új szűrőt kell tenni a teljesítmény miatt.

Elsővel kb egyszerre írtunk, az ő leírása tökéletes, és jó ötlet az új szűrőt a régi akksiban bejáratni.

2021. nov. 24. 08:54
 8/8 A kérdező kommentje:
#7-es ez a szűrő 100-200 liter közti akváriumra ajánlott+lesz belső szűrő is, egy eheim aquaball 160, ebben szivacs lesz meg purigen.
2021. nov. 24. 09:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!