Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Miért nem bír úszni az Ancim?

Miért nem bír úszni az Ancim?

Figyelt kérdés
Sziasztok!Van 3 amcim és az egyik nagyon betegesnek néz ki,nem bír úszni,csak valahová feltapad és ott is nagyon nehezen tartja magát.A másik kettőnek semmi baja.Nagy az akvárium,van benne vízszűrő és minden hasonló,szóval azzal nem lehet baj.Van valakinek ötlete hogy mi baja lehet?
2021. okt. 2. 20:10
1 2
 11/18 Tevenyereggyarto ***** válasza:

Na látod ,hogy még sincs minden rendben. Tök jó ,hogy a szűrő vinne 500 litert is, de sajna halakból is szinte annyira való van. Ahogy a 10-es is írta itt több dolog sem stimmel. Azt már tudjuk ,hogy sok a hal tehát nagy a szennyezés. Meg műnövények és műdíszek vannak és ,hogy úgy fogalmazzak ezek sem a te oldaladon állnak. A víz hőfoka is kérdéses. Bár az ancik kb semmire sem kényesek ha jó vérvonalból vannak de azért vannak igényeik amik nem igazán egyeznek az aranyhalakéval.

Tehát amit tehetsz ,hogy elajándékozod az aranyhalakat mert ők hidegviziek és a tartásuk valahol 200 litertől kezdődik. Majd helyreraksz mindent amit lehet. Ami mű/ festett/ egyéb okból nem odavaló azt kipakolod s helyette valami természetesebb után nézel, kezdve a növényzettel (meg ezek után gondolom a talaj sem épp a legmegfelelőbb). Majd ha mindezek megvannak akkor kinézel olyan halat/ halakat amiknek az igényei egybevágnak az anciéval s megfelelő az akváriumod. Illetve vízcserénél elég heti 1x max. 30% aljzatporszívózással, annál több normál esetben általában nem szükséges.

Az ajánlott oldalakon szerintem mindenről találsz részletes leírást, de természetesen nyugodtan kérdezhetsz itt is.

2021. okt. 3. 13:40
 12/18 Salx Narval ***** válasza:
Aranyhalas akváriumban elmegy a 40% vízcsere ha hetente megtörténik méghozzá talajporszívózással együtt. Ajánlott egy bika külső szűrő és egy belső mechanikai is. Élő lebegő növényzet a felszínen és a talaj közelében is fontos lett volna. A legnagyobb baj viszont amire már előttem is rámutattak a kollégák az az akvárium mérete és igen ebből még lesznek problémák. Valószínűsíthetően azért pusztult el a halad mert sokkot kapott a túlterhelt víztől, a többi azért nem mert ők fokozatosan hozzászoktak. Az ancik és aranyhalak szívósak de véges a tűrőképességük ekkora helyen nincs túl biztató jövőjük. Sajnálom ez a helyzet.
2021. okt. 3. 16:11
 13/18 A kérdező kommentje:
Azt vettem észre,hgy mindenki annyira tudja amugy hogy egy aranyhal számára mennyi az ideális tér..amúgy meg azt pl miből veszed,hgy ha majd nőnek akkor nem cserélünk egy nagyobb akváriumra?na és azt hogy hideg a víz?és mitől lenne túlterhelt a víz? Azért az durva hogy 5pici aranyhalnak nem felel meg egy 130literes akvárium...még ha 30l re mondtad volna,akkor megértem.Meg amugy akkor miért árulnak ekkora akváriumot?Miért nem csak 300liter felett árulnak?Viszont ha egy 130literesbe csak 1vagy 2halat tartanák akkor az lenne hogy szegények magányosak.Megvan nekik az élettér.Szoval nem az miatt volt baja annak az egynek..csak gondoltam van nekik valami olyan betegség ami esetleg orvosolható.
2021. okt. 3. 16:53
 14/18 anonim ***** válasza:

Én meg azt vettem észre, hogy nem tudja mindenki, mik az aranyhal igényei.

Mert mi például tudjuk, te meg nem.

Meg azt is észrevettem, hogy erősen gyakorlod még a magyar nyelv értelmezését, mert tényként kezeltél egy lehetségesként felvázolt opciót.

Meg azt is észrevettem, hogy erős hiányosságok lehetnek a neveltetésedben, ha a jó szándékú figyelmeztetést rosszindulatú kötekedésnek veszed, és te akarsz engem / minket kioktatni.... annak ellenére, hogy egyelőre nem nekünk van problémánk.

(de biztos a te problémád is valójában csak egy délibáb)

2021. okt. 3. 17:10
 15/18 A kérdező kommentje:
Nem az volt a kérdésem hogy mekkora helyen tartsam őket...nemhiszem hogy mindenki pl500literes akváriumokat vásárol.Nincsenek sokan a halak,teljesen jol elvannak oxigéndús vizük van.Az meg hogy a műnövény nem a legjobb tisztában vagyok vele,viszont nem fog a festékük oldodni,mivel megbizható helyről drágán vásároltam őket és direkt akváriumokba lettek kitalálva.Gondolom ha mindenki annyira tisztában van azzal hogy nekem tul kicsi az akváriumom és semmi sem megfelelő a halak számára,akkor azzal is tisztában vagytok,hogy rengeteg aranyhalat engettek ki pl tavakba ,ahol szerintem nincs olyan jo dolguk a halacskáknak mint pl egy gyakran tisztított és oxigéndús akváriumban és mégis eléldegélnek lazán a tóban.
2021. okt. 3. 17:47
 16/18 Tevenyereggyarto ***** válasza:

#13 Kérdező

Először is azt kellene megértsd ,hogy nem kioktatni akarunk hanem segíteni. Te írtál ki kérdést, nálad van valami baj, mi ezt próbálnánk kideríteni.

“Azt vettem észre,hgy mindenki annyira tudja amugy hogy egy aranyhal számára mennyi az ideális tér”

De senki sem úgy született ,hogy tudja. A nálunknál okosabbak meghatározták ,hogy kb hány litertől tarthatóak, hány liternél meg milyen egyéb feltételek mellett viselkednek természetesen s élnek a lehető legtovább zökkenőmentesen, mi meg megtanultuk/ megjegyeztük. Így megy ez mindennel a világon, nincs mit tenni mint elfogadni a tényeket.

“amúgy meg azt pl miből veszed,hgy ha majd nőnek akkor nem cserélünk egy nagyobb akváriumra?”

A sok rossz tapasztalat miatt gondoljuk. Sokan így kezdik, aztán nem lesz belőle semmi de cserébe 1-2 éven belül borul a rendszer. Persze ha te kivétel vagy akkor természetesen más a helyzet, de nem látunk a jövőbe/ nem ismerünk téged ,hogy úgy lesz-e és nem tudunk annál többet mint amit velünk megosztasz. Mi csak a legjobb tudásunk szerint próbálunk segíteni.

“na és azt hogy hideg a víz?”

Az aranyhal hidegvizi, kb 18-20 fok körül jó neki. Az anci trópusi, olyan 24 foktól már biztos nem fázik. Persze egyik sem túl kényes s a mai aranyhalak talán jobban bízják hosszútávon a szobahőmérsékletű ~22 fokot, de akkor sem a legideálisabb. Aranyhalat legjobb csak aranyhallal tartani.

“és mitől lenne túlterhelt a víz?”

Onnan ,hogy 5 aranyhal van 130 literben. Persze ha még kicsik akkor pillanatnyilag (!) lehet nem túlterhelt.

“Azért az durva hogy 5pici aranyhalnak nem felel meg egy 130literes akvárium...még ha 30l re mondtad volna,akkor megértem.”

Sajnos itt az oldalon is sok olyan kérdező volt aki 30 liter körül/ alatt “tartott” ugyan ennyi aranyhalat :/

“Meg amugy akkor miért árulnak ekkora akváriumot?Miért nem csak 300liter felett árulnak?”

Rengeteg halnak elég 130 liter, de akad olyan is aminek 30-40 liter is elég. Meg van olyan aminek 300 liter se elég.

“Viszont ha egy 130literesbe csak 1vagy 2halat tartanák akkor az lenne hogy szegények magányosak.”

Igen, az lenne mivel az aranyhal társas ezért legalább 2-3 kell belőle. Az 5 jó létszám de nem 130 literbe, legalább is hosszútávon (ami kb 6 hónap-1 év után van mikor már megnőttek/ nőnének).

“Megvan nekik az élettér.Szoval nem az miatt volt baja annak az egynek..csak gondoltam van nekik valami olyan betegség ami esetleg orvosolható.”

Meglehet ,hogy nem emiatt volt baja. Nem tudjuk, de próbáljuk kideríteni. De az biztos ,hogy ha így maradnak akkor hónapokon belül ez lesz az egyik legnagyobb bajuk.

“Nem az volt a kérdésem hogy mekkora helyen tartsam őket...nemhiszem hogy mindenki pl500literes akváriumokat vásárol.”

Pedig sajnos az aranyhalazás többszáz litert igényel, vagy kerti tavat de az kicsit más.

“Nincsenek sokan a halak,teljesen jol elvannak oxigéndús vizük van.”

Most még (!) jól elvannak.

A növényekről annyit ,hogy aranyhalak mellett nehéz növényezni de azért ami megmarad mellettük az nagyobb anubias fajok, hólyagos vizikehely, valiznéria, páfrányok, esetleg nagyobb cryptocoryne és echinodorus fajok meg mohák kötözve/ rögzítve.

“Gondolom ha mindenki annyira tisztában van azzal hogy nekem tul kicsi az akváriumom és semmi sem megfelelő a halak számára,akkor azzal is tisztában vagytok,hogy rengeteg aranyhalat engettek ki pl tavakba ,ahol szerintem nincs olyan jo dolguk a halacskáknak mint pl egy gyakran tisztított és oxigéndús akváriumban és mégis eléldegélnek lazán a tóban.”

Aranyhalakból többnyire két nagy formaváltozat létezik. Van az “akváriumi” aranyhal ami kb minden gombóctestű változat. Ők jellemzően 15-20 cm hosszúra de nagyon gombócra nőnek, rosszabb úszók mint tavi társaik, tavakban ritkábban tartják mert nehezen vagy egyáltalán nem tudnak kitelelni (amúgy is érzékenyebbek) s emiatt télire ki kell fogni s biztonságos helyre kell vinni őket. Jobb nekik akváriumban.

A másik a “tavi” aranyhal ami kb minden hagyományosabb, áramvonalas változat. Ők átlag 30+ cm nőnek s karcsúbbak emiatt jobb úszók. A fürgébb mozgás miatt nagyobb teret igényelnek ami könnyebben kivitelezhető egy kerti tóban. Ha elég mély a tó s jó kondiban vannak a halak akkor könnyen kitelelnek.

Ha megfelelőek a körülmények akkor egy tavi hal sem szenved többet mint egy akváriumi.

2021. okt. 3. 19:49
 17/18 anonim ***** válasza:
Annak az 5 pici aranyhalnak 1-2 éven belül 5 qrvanagy aranyhallá kéne válnia normális körülmények között.
2021. okt. 4. 01:21
 18/18 Salx Narval ***** válasza:
Ha részletesebben leírtál volna mindent akkor nem kellene találgatni és feltételezni, sajnos ennyi infóból ennyit lehet kihámozni. Nem írtad, hogy mekkorák a halak de az ember nem feltételezi, hogy valaki évente vesz egy új akváriumot ahogy nőnek a halai. 130-literben 10cm méretig maradhatnak ha a heti vízcserét 2x20% részletben csinálod és legalább hetente egyszer a talajt is takarítod. Nem akar téged senki bántani csak információ nélkül konkrétumokat nehéz mondani. Egy jól működő és ideálisan telepített kerti tóban 1- max 2 felnőtt aranyhalnak jut kb 130-liter víz és bizony az jobban szűrt mint a tisztának tűnő akváriumi víz hála a dús növényzetnek, a vízparti mocsári vegetációnak a bontóbaktériumoknak és a rásegítő szűrésnek, csobogóknak. Nyilván ez akváriumban is elkövethető, le is írtam a feltételeit. Stresszt okoz az akváriumvíz felének egy alkalommal történő levétele és kevés havonta egyszer talajt takarítani pláne aranyhalas akváriumban, a növényzet hiánya is baj, a szűrésedről és a vízcserék gyakoriságáról még mindig nem tudunk semmit csak azt, hogy szerinted 500-literhez is elég ( szerintem pedig lehet de nem biztos ). Én azt írtam, hogy valószínűsíthető a probléma és nem állítottam, hogy biztosan ez történt. Itt többen is segíteni akarnak te pedig támadásnak veszed, nem értem miért? Rajtad áll, hogy elfogadod e a segítségüket, v csinálsz mindent tovább úgy ahogy eddig.
2021. okt. 4. 05:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!