Kékalga (cyanobacteria) ellen mit javasoltok?
Sziasztok.
Belepte a kis aksimat a kékalga, az üveget, a növényeket, mindent. Ti mit ajánlotok a problémára?
Akvárium: 36l, 1 hím betta, 1 hagymacsiga
250l/h belső szűrő
11w led világítás
Aránylag sok növény: átokhínárok, cryptok, gömbmoha, két anubias, salvinia (ez sajnos színte teljesen kirohadt az algásodástól)
Az infesztáció akkor kezdődött, amikor elromlott az időzítő, és egy ideig "találomra" ment a világítás.
Hagyjam lekapcsolva a lámpát 1-2 napig rendszeres vízcserével + felületek takarítása?
Egyébként 1 hetes sötét kúra, és az azt jelenti hogy le kell takarni, teljesen, felülről és minden oldalról. Ezek olyan baktérium ami fotoszintetizál. Szóval fénymegvonás.
Egyébként a szűrőd gyenge szerintem. Hogyan takarítod a szűrőt? Milyen időközönként és hogy?
A szűrőt csak picit kinyomkodom az akváriumból levett cserevízben ha nem tol rendesen. Kicsi a szűrő valóban, a betta miatt minimalizálni akartam az áramlást. A nitrátok 0-0.5 körül vannak mindig. Nitrit és ammónia 0-0.
Víz ph 7.6, keménységet pontosan kell még mérnem, de a vízmű szerint a paraméterek:
Klorid 20 mg/l
Vas 11 µg/l
Mangán 2 µg/l
Nitrát 8 mg/l
Nitrit <0,03 mg/l
Ammónium <0,04 mg/l
Összes keménység 126 mg/l CaO
pH 7,6
1 hét vaksötét a halnak és a növényeknek nem lenne túlzás?
Az a baj, hogyha tényleg cyanobacteria, akkor itt csak valamilyen vegyszeres kezelés segíthet, mert a ez nem alga, hanem baktérium, ennek kiírtásáshoz meg semmit nem ér az ami az algáknál bevált. Carbó se nagyon nyírta ki pl
Annó én is bepaktam és akkor egy akvakertésztárs küldött erythromycin tartalmú gyógyszert , és azzal rövid idő alatt legyőztem a kórt ami vissza sem tért, sajnos mivel ez baktériumőló gyógyszer, így a szűrőbacikat is elintézi, tehát full restart van ott is utána.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!