Mitől van az,hogy "porosak" a növények levelei?
Sziasztok.
Kíváncsi vagyok mi az oka annak ,hogy ilyen por szerű anyag került a növények leveleire?
Bocs hülyén tettem fel a kérdést!
Akvárimba levő növényekre gondoltam... (Amik víz alatt vannak)
Nem tetted fel hülyén a kérdést, akvarisztika témakörben evidencia, hogy alapból vízinövényekről van szó...
az eddigi válaszolók tévedtek el egy kicsit.
Friss lehet az aksi, vagy gyógyszerezés miatt lenulláztad a biológiát, vagy más tényező nem stimmel, de akkor nagyon nem stimmel valami.
Ezek gombák szoktak lenni, bár van olyan alga is, ami hasonlóképpen néz ki, porszerűen viselkedik. Ehhez látni kéne. Az esetek többségében gomba.
Leginkább nyers vízben friss aksinál , bejáratási időszakban szaporodik el. Mint a kezdeti algavirágzás. Ezért kell a bejáratás, hogy ezek a folyamatok végbemenjenek. Ahogy egyensúlyba jönnek a biológiai folyamatok, úgy szépen eltűnik magától.
Ha régebbi aksi, akkor ott valami baj van az egyensúllyal, túl nagy vízterhelés, vagy a növényzet fejlődését blokkolja valami tényező, vagy a biológiai szűrés sérült...
Köszönöm szépen a válaszokat. Amúgy azt vettem észre hogy általába vízcsere után,pár napra jelenik meg a porosodás,illetve a víz is hártyássá válik. ( 54 literes akvába 15 liter pihentetett vizet szoktam cserélni) esetleg ez lehet a hiba?
2 hónapja megy az akva.
2 hónap még nem nagy idő. A fényerőn és a növényzet stabil fejlődésén is sok múlik. Milyen színű ez a cucc, fehéres, vagy barnás?
Magával a részleges vízcserével nincs gond, a vízminőség esetleg bekavarhat.
A hártyásodásnak is több oka lehet, az egyik szintén összefügg a növényzettel, stresszes helyzet okozhat ilyet.
Pl. ha ez a gomba, vagy ha barna, akkor kovamoszat belepi a levelét, és nem tud tőle fotoszintetizálni.
Igazából nem kell túldramatizálni, csak az alapokhoz kell érteni. A nitrogén körforgás meglegyen, és egyensúlyban legyen, a vízterhelés arányban legyen a víztömeggel, és a biológiai szűrés kapacitásával, illetve a fényerőhöz összeválogatott növényfajtákat tartsál, és ennek függvényében tápozzál.
Ez a hártyásodás, gombásodás, tipikusan beéretlen akváriumokra jellemző, ahol a növényzet még akklimatizálódik, a nitrifikáló baktériumok még szaporodnak...
De ha a fentiek stimmelnek, (tehát körülményekhez összeválogatott növényzet megfelelően tartva, megfelelő hal létszám, és e mellé jó kapacitású szűrő) akkor ezek a kezdeti folyamatok (algavirágzás, "olajos" felszín, stb,) ezek lecsengenek, és elmúlnak.
Egyébként ha volt egy hónap bejáratás, és annak a végétől, a halak betelepítésétől számolod a 2 hónapot, tehát a növények már 3 hónapja vannak ott, akkor azért van ok némi aggodalomra, legalábbis az alapok felülvizsgálatára mindenképp!
Ezt neked kell tudni, a fentebb leírt paraméterek megvannak e, tehát megvannak e a feltételek, hogy szépen beálljon az egyensúly. Mert mostanra már azért kéne látni, legalább a csökkenő tendenciát... bár van hogy ennél hosszabb idő is kell, de ez nagyobb akváriumokra jellemző.
Magam részéről egyébként tudva hogy 2 hónapos az aksi, és a hártyásodás is jelez(het) ilyen irányú problémát, továbbra is jóval nagyobb esélyt látok arra, hogy ez nem mechanikai szennyeződés.
Ha gondolod, majd írd meg a fentieket, (világítás ereje, minősége, milyen növények vannak, fejlődnek e, milyen, és hány hal, milyen szűrő, pontosan, márka, típus, mivel etetsz, milyen dekoráció van, pl nagyobb fa dekoráció, más korhadó dekoráció, falevél, fakéreg, toboz...)
Amíg ezekről nem tudunk semmit, addig annyit tudsz érdemben tenni, hogy kettészeded a vízcserét, heti 2x8 literre.
9# köszi szépen a választ.
Aquael versamax 3 akasztós szűrőt használok. 15 wattos LED világítás van. Napi 15 órat világít.
Talaj 1-2 mm kavics
Növények ( rotala,sesilflora anubias nana,jávai moha,)táp golyózva illetve TF tápokkal kezelve.Nagyon szépen nőnek, a nana virágot is hozott.
Halak. 8 gyöngy danio
6 törpe szívó harcsa
Kb 10 db kis kék garnéla
2 hónapja indult az akva ... 1 hónapig csak üresen ment növény előleny nélkül. ( Csak egy fa volt benne ) amit elkezdett ilyen szürke vatta szerű szőr beborítani aztan ki is vettem.
Etetni vegyesen szoktam fagyasztott szonyoglarva ès apró granulátummal... Talajporszívó is van,de csak 1 X használtam eddig, mert nagyon felkavarodik tőle a víz meg a halakat se szeretném stresszelni.Lehet a szűrőt kellene kitakarítani? Az 2 hónap alatt nem volt még takarítva...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!