Milyen világítás kell az akváriumba?
Sziasztok, sokat utána olvastam a dolgoknak, de a világítás részét nem értem.
Adott egy 96L-es akvárium, amiből mondjuk csak 85-90L van feltöltve vízzel.
Hallottam, hogy 0.8W/L vagy 1W/L kell számolni, ha erős fényt szeretnék, de van aki mást mondott..
Tehát ott tartok, hogy elvileg 80-90W lámpa kellene (?)
Na most én mondjuk 70W számoltam, de az akvárium 60x40x40cm és 20W-nál nincs több erre méretezett fénycső, vagy akármi... Ráadásul azt is mondták, ha 7db 10W-os fénycsövet egybe rakok az nem lesz jobb... Tehát, hogy lehetne ezt megoldani?
Mondjuk 70W világítás kellene, a 60x40x40-es akváriumomhoz.. Segítség:D
Esetleg számoljak lumennel? Ha igen abból mennyi lenne jó ehhez az akvához?
Egy sok növényes akvárium van tervben - liquid carbo-t használnék majd
Nagyon köszönöm előre!!
A fény erejét nem lehet ilyen precízen kiszámolni.
Se wattban, se lumenben. Alapból ott megdől a dolog, hogy legalább annyira számít a vízoszlop magassága, mint a térfogat, józan ésszel belegondolva, a vízen átvilágítás a nehéz feladat, hogy alulra is jusson fény.
Te pont szerencsétlen helyzetben vagy, mert egy -több szempontból is- ideális akvárium geometriája inkább olyan, mint 2 kocka egymás mellett, a tiéd meg rövidebb, ezzel együtt magasabb.
Egyébként mindegy hogy wattal vagy lumennel számolsz, mindkettő "hazudik" , mindkettő csak egy viszonyszám. Valamire jó, de nem szentírás.
A 0,8, meg az 1 w/l high-tech akváriumokba való.
A szűrésről nem írtál, ilyen fény mellé evidencia egy nagy teljesítményű külső szűrő, (igen, a fény ezt is meghatározza!) és a nagynyomású CO2 rendszer, mert liqui carboval, meg easy carboval, meg akármilyen carboval ebben a kategóriában nem rúgsz labdába. Ez nem az a szint.
Ja, plusz a csapvíz minőségétől függően még egy RO szűrő, és ha Magyarországon tervezed ezt megcsinálni, akkor erre máris jó esély van, lévén, hogy sok helyen egyszerűen túl kemény a víz, ha meg még szikes is, akkor esélyed sincs lágyvíz nélkül komoly szinten növényezni, azt meg leginkább csak RO szűrővel tudsz csinálni.
A jó hír, hogy a "sok növényhez" nem kell se 1 w/l fény, se CO2 rendszer.
Csak jól kell összeválogatni a növényzetet, alacsony, közepes fényerőhöz kell tervezni a tartandó fajtákat. Ott már azért bőven akad gyorsan növő is, ami tápanyag konkurenciát jelent az algáknak.
(Viszont a víz keménységét és szikességét érdemes megvizsgálni, a túl kemény víz bekavarhat, nem szeretik a növények, ha meg szikes, akkor meg pláne gondold át ezt a sok növényes történetet!
Ha kemény vagy szikes víz mellett is jól fejlődő dús növényzetet akarsz, szerintem érdemes venni egy legolcsóbb RO szűrőt.)
Tehát vissza a lényegre, a fényre.
Fénycsővel világítva egy 0,5 W/l-rel már egész jól el lehet szórakozni. Nyilván nem a legfényigényesebb, és legkényesebb fajtákkal kell próbálkozni. Viszont ha okosan válogatsz, akkor ehhez a szinthez elég valamilyen folyékony szén forrás.
A 20 watt nem tudom honnan jött, 18 wattos T8-asokat szoktak néha 20 wattnak hazudni, de azok 60 centisek, neked meg ennyi az egész hosszad, és akkor a foglalatok még sehol nincsenek.
Viszont szerencsédre a T5 szabvány erősebb is, meg 5 centivel kisebb is, úgyhogy neked T5-ös 55 centis 3 vagy 5 sávos, 5400-6500 kelvin színhőmérsékletű csövek kellenek.
(Szintén hülyeség, hogy ha többet teszel egymás mellé azzal nem lesz jobb, 400 éves fizikai alaptétel, hogy ezek az "erők" egymástól függetlenül kifejtik a hatásukat. Magyarul de, összeadódik a fényerő.)
Szóval én nem bonyolítanám a helyedben a dolgot, egy sima 2x 24 wattos T5-ös csővel szerelt lámpát tennék fölé, ez szabvány méret, ezért a cső viszonylag olcsón cserélhető. És ehhez a fényerőhöz lőném be az összes többi dolgot, mint növényfajták, tápozás, szén, plusz állatok függvényében a szűrés erőssége.
Ez pl az egyik legnépszerűbb lámpa, mert az egyik legolcsóbb. Mondjuk nem is valami stabil technika, de végülis elmegy.
Ha emellett döntesz, beszélj a bolttal , hogy ha lehet, akkor a növényes cső helyett is napfényes 6500 K-es csövet adjanak!
Ha ez nem lehetséges, akkor külön vegyél még egy ilyen napfényes csövet, és a növényest meg jobb híján dobd ki, mert az egy rakás szar.
Pont nem izzószálas égőre vonatkozik, se a w/l, se a lm/l!
Régebben jellemzően fénycsőre, vagy kompakt fénycsőre vonatkozott a jobban elterjedt W/l, ezt kezdi (nagyon lassan) kiváltani a led technológia.
A kettő között viszont abszolút nincs jelentős különbség, van hogy a fénycső hatékonyabb, van hogy a led, ez leginkább az alkalmazott led chiptől függ.
A jelentősebb különbség a sugárzási szögből adódik, amíg egy fénycső 360 fokban világít, és csak fölé helyezett fényvisszaverővel lehet lefelé kényszeríteni a fényt, hogy a fény jelentős része a vizet világítsa, addig a ledek alapból lefelé, 120 fokos szögben világítanak, így valamivel koncentráltabb a fény áram.
Izzószálas égőre soha sehol nem vonatkozott semmiféle akvarisztikai mérték.
Azt egyébként olyan 5-6-tal kéne szorozni, tehát a javasolt kb 50 wattot, 250 watt teljesítményű izzóval lehetne kiváltani.
Dél-amerikai blackwater irányról meg véletlenül se volt szó, a kérdező célja kimondottan a dús növényzet.
"javasolt kb 50 wattot,"
Mármint az általam javasolt 2x24 watt fénycsőt.
A lényeg, hogy akár milyen hihetetlen is egy hozzá nem értőnek, a kérdésben szereplő 1 W/l, az bizony gáz kisülés technológiára , tehát fénycsőre, kompakt fénycsőre vonatkozik.
Nagyon szépen köszönöm! Az akváriumot restartolni szeretném, mert régóta megvan édesanyámnak,és csak most, hogy megkaptam az akváriumot, jöttem rá, hogy nincs megfelelően berendezve.
Egyenlőre tippeket, infokat szerzek, és utána, ha a terv kész, veszek meg mindent.
Tehát egy 2x24W lámpa elég..
Külső szűrőben már gondolkozom (van olyan amit ajánlanátok ehez?)
RO szűrőt nem terveztem venni? Anélkül is mehet a dolog? Ha esetleg csak csapvizes növényeket tartok? Anubiasok, cryptok...?
Most van benne 20db hal (guppyk, plattyk, pandaharcsák) - ők majd persze 1-1,5 hónapra külön költöznek amíg beáll az akva, őket zavarná a liquid carbo?
Most 2db belső szűrő van bent egyébként, egy 380l/h és egy 450l/h - de sztem lecserélem őket egy nagyobb külsőre
Külső szűrő igazából pénz kérdése, ami neked belefér.
Az eheimek még mindig eldöcögnek, a jbl-ről, tetratec-ről hallani itt ott néha rossz véleményeket, de alapvetően nem rosszak. A hydor dettó, valakinek egyáltalán nem jön be, más dícséri.
Érdekes módon az ezer éves kínai atman még ha kicsit hangosabb is, máig hozza a formáját, nem sok panasz van rá... sőt!
Pár éve jött be a köztudatba az oase, eddig elég jók a visszajelzések!
Nem kell túl nagy, sőt, én a helyedben megtartanám az egyik belsőt, nem árt az ha van.
Az RO a csapvíz minőségétől függ. Van az a keménység, és szikesség, hogy a legstrapabíróbb növények is csak vegetálnak benne.
Az meg hogy hetente hurcold a teszkóból az ioncserélt vizet... hát elég nagy roncsderbi.
Mérj keménységet, összkeménységet és változót, tesztekkel, utána többet lehet mondani.
A carbó nem igazán zavarja a halakat, de a költöztetés eléggé!
Akárhogy "beáll" is az aksi, visszaköltöztetésnél legyél óvatos, ne terheld agyon a vizet!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!