Miért pusztulnak el a szűrőbaktériumok a szűrőben, ha nem üzemel?
Úgy tájékozódtam, hogy nagyon veszélyes akár rövid időre is kikapcsolni a szűrőt, mert elpusztulnak a baktériumok. Az érdekelne hogy mi van ennek a hátterében? A talajban / kőben élő baktériumok hogy tudnak életben maradni?
Illetve megkérdezném a véleményeteket, érdemes -e baktériumkultúrát venni új aksi indításához. A vízelőkészítő cseppnél írja, hogy hasznos ásványi anyagokat ad a vízhez - ez azt jelenti hogy keményíti is a vizet?
A szűrőben egy helyen, és tömör térfogatban vannak jelen a baktériumok, ráadásul többszöröse, nagyságrendekkel több, mint az aljzaton, ahol csak egy vékony filmréteg van, vékony talajrétegben.
A szűrőben csak úgy lehet biztosítani az O2 dús környezetet, ha áramlik benne a víz. Ha nem áramlik, akkor a benne pangó vízből a baktériumok aránylag rövid idő alatt elhasználják az oxigént, és miután a nitrifikációt kimondottan aerob baktériumok végzik (mivel az egész folyamat egy oxidáció) ezért a viszonylagos O2 hiányos környezetben pusztulásnak indulnak.
Egyébként ez a "rövid idő" relatív, túléltem már (mármint az aksijaim) több órás teljes leállást is, probléma nélkül.
Hozzáteszem, én alapból túlbiztosítom ilyen téren a rendszert, szóval nem ilyen pengeélen táncoló akváriumról van szó.
A baktérium kultúra... hát ártani nem árt, ha direktbe azokat a baktérium törzseket , vagy azok betokozódott "spóráit" nyomod a vízbe, de ezzel együtt se lehet elspórolni a 3-4 hetes bejáratási időt.
Ezalatt az idő alatt (pláne az indítás elején) nem árt "megetetni" a baktériumokat, tehát valami fagyasztott halkaját dobni a vízbe.
Logikusan , hiszen valamin el kell tudni szaporodniuk, ez steril vízben lehetetlen.
Normál működés közben a halak végtermékei, illetve azok összetevői a táplálékuk, de állatok hiányában kell valami bomló fehérje, amin el tudnak szaporodni.
Na most ha összerakod ezt a 2 fenti dolgot, hogy O2 és táplálék nélkül nem maradnak életben, nem nehéz eljutni addig a kérdésig, hogy akkor ebben az un. "indító baktériumban" , ami egy zárt dobozban dekkol a boltban hónapokon keresztül, hogy lehetnek élő baktériumok?
Hát sehogy. Ezért nem képes csodára, és nem teszi a vizet pár napon belül alkalmassá, állatok részére.
A vízelőkészítő nem keményít.
Nagyon köszönöm a részletes leírást!
A bejáratási időt semmiképp nem merném lespórolni, inkább "féltem" hogy nem fognak ezek a baktériumok megjelenni csak úgy maguktól. Nekem is kicsit ellentmondásos volt ez a dobozban baktérium téma. Ha elég lenne nekik ha fagyasztott eleséggel "etetem" őket, akkor inkább maradnék annál.
Elég az. Én másképp szoktam mint a legtöbben.
Sokan a bejáratás alatt végig etetnek.De a halkaja az még messze nem ammónia, szét kell rohadni, a fehérjének le kell bomlania aminosavakra, stb...
Ez az emésztés során "villámgyorsan" végbemegy, emésztés nélkül egyes vélemények szerint hetekbe is beletelik.
Tehát amit az utolsó héten etetnél, az akkor fogja terhelni a vizet, mikor a halak már egy hete nálad lesznek!
Ezért én úgy szoktam, hogy az első héten 2 naponta dobok egy kevés valamit a vízbe, a második héten meg 1-2 alkalommal. Utána meg nem, mert az addig bedobált az csak utána kezd el lebomlani.
Aztán a halak betelepítését is mindig lépcsőzetesen, fajtánként, köztük 1-1 hét csúsztatással szoktam csinálni.
A vékony baktérium filmréteg a természetben, szerencsére a talajba nem jutnak be mert ott élnek a növénybarát rokonaik, akik átveszik a helyüket a leállított szűrőben is. Ők viszont nem halbarátok, újraindításkor kellemetlen meglepetést okozhatnak.
Lehet kapni csatorna mentes övezetekhez emésztőgödör aktivizáló baktérium kultúrát zacskóban, teljesen száraz port, ebben a formában vándorolnak a kozmoszban is túlélve évekig minden gyilkos sugárzást, az élet exportálóiként.
1-es vagyok
"azokat a baktérium törzseket , vagy azok betokozódott "spóráit" nyomod a vízbe, "
Tudom, ezért írtam.
Bevallom én megfeledkeztem róla hogy a baktériumok ilyet is tudnak :) ilyen formában lehet hogy megmaradnak pl. Az aljzatban akvárium leengedésekor?
#4 ezek a másfajta baktériumok melyek? Talajban élő anaerobok?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!