Mi tórténik ha az akvárium vízbe szódabikarbónát teszek? De úgy kellene el magyarázni, hogy józan paraszti ésszel én mint egyszerű halandó meg is értsem. Annyit hallottam, hogy lágyítja a vizet! Igaz ez?
Lágyítani a vizet a benne lévő oldott, keménységet okozó karbonát sók (lásd vízkő, vagy mészkő ásványai) eltüntetésével lehet.
Már a nevéből is gyaníthatóan a szódabiKARBÓNA meg fogja emelni a karbonátértéket, ezzel nemhogy nem csökkenti a víz keménységét, hanem növeli azt.
Alkalmazták is anno az akvarisztika hőskorában mint keménység-növelő vegyületet.
Ja és lúgosításra is használják, de szinte rögtön meg is bántam, hogy ezt felhoztam...
Igyekeztem halandó-kompatibilis maradni ;)
A trisó lágyítja a vizet ha eltávolítod a kicsapódott felhőt az üveg aljáról. Ha a csapvíz alkalmatlan, az esővíz gyűjtés a panelban nem működik,
a desztillált víz drága, a forralás kevés akkor Ro-szűrő, műgyanta. A trisózás külön tartályban működhet de valamennyi nemkívánatos foszfát marad a vízben az akció végén.
Tehát akkor lágyabb vizet szeretnél mert a jelenlegi túl kemény? Szerintem akkor inkább tarts afrikai sügéreket vagy elevenszülőket, ők és még pár másik faj kedvelik a keményebb vizet. Néhány egyszerűbb növény is tartható kemény vízben, legkézenfekvőbb az anubias félék de van még pár, pl: hólyagos vizikehely és valiznériát is gyakran látok sügéres aksikban. Vagyis arra akarok célozni ,hogy egy kemény csapvíz még nem érvágás ahhoz ,hogy akvarizálj.
Ami a lágyítást illeti az RO még mindig az egyik legkifizetődőbb megoldás hosszútávon, főleg nagyobb akváknál mert kicsiknél még el lehet játszani ,hogy mindig veszel 0-ás vizet s nem pedig magadnak termeled otthon. S ha egyébként nincs baj a csapvizeddel (Gh és Kh aránya megfelelő azaz utóbbi kisebb, legjobb ha fele mint a Gh és nincs a csapvízben egyéb nemkívánatos cucc) akkor a 0-ás víz “visszasózása” is megoldható vele.
Tehát szerintem gyűjtögess egy RO-ra mintsem bizonytalan kimenetelű sufnibarkácsba kezdj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!