Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Magas gh magas kh mit tehetek?

Magas gh magas kh mit tehetek?

Figyelt kérdés
Most mértem teszteket az akváriumban a ph7.5 ig mér a teszt de ettől több a Gh 22,Kh 20 60 literes akvárium 15w fény eihem pick up 2010 a szürő és két hetente tápozok neptun növény tápsó,plusz minden gyökérhez nyomtam jbl tápgolyót a növényeim anubias vallisneria cryptó fodroslevelű vizikalász,most hirtelen ennyit tudok irni de bármilyen kérdés választ elfogadok, és hogyan tudom lentebb vinni az értékeket mondjuk ioncserélt vizzel most és később, halak még nincsenek ezért kérdezem
2021. febr. 9. 19:58
 1/6 Tevenyereggyarto ***** válasza:
100%

Ha a növények fényhiány tüneteit kezdik produkálni (bár ezek közül egyik sem éppen fényigényes) akkor lehet nem ártana még egy 15 wattos fénycső (ha LED-ed van akkor ott a lumen a mérvadó).

Visszatérve a keménységre tehát Gh=22 és Kh=20. Tényleg kemény s az arányok sem épp tökéletesek de legalább nem szikes. Elevenszülő halaknak s afrikai sügéreknek jó lehet ez a víz de tény ,hogy növényekből ezeknél sokkal igényesebbeket nem nagyon tudsz tartani. Az ,hogy mennyire lágyítsd az a tartani kívánt fajoktól függ, pl: fele 0-ás fele csapvíz keveréknek ugye Gh=11, Kh=10 vizet kapnál ami jó a legtöbb keménységre nem kényes (de alapból lágyvizes) fajnak. Ha ennél is lágyabb kell akkor nyilván az arányokon kell változtass a 0-ás víz javára. Ha “tökéletesíteni” akarod akkor a Kh fele legyen a Gh-nak (pl: lelágyítod s növeled a Gh-t).

Lágyítani hosszútávon RO készülékkel érdemes. Kisebb akváriumoknál lehet azt is ,hogy mindig veszel 0-ás vizet (desztilált, ioncserélt stb) de ez sok műanyag felhalmozódásával jár.

Olvasgatni:

[link] , [link] , [link] , [link]

2021. febr. 9. 20:21
 2/6 Skid05 ***** válasza:
Amennyiben lágyítás mellett teszed le a voksod, akkor javaslom, hogy halak mellett tedd meg, tehát mondjuk 2 faj elfér 60 literben, őket 2 részletben betelepítve javallott halasítani az akvát. Fokozatos - a hangsúly ezen van - lágyítást ezután ejteném meg, hétről hétre a kívánt keménységgel cserélve a vizet. Mind a fauna, mind a flóra szempontjából lényeges az akklimatizáció.
2021. febr. 9. 20:45
 3/6 A kérdező kommentje:
Előre is köszi a gyors választ,igen én is elevenszűlőkre gondoltam pl guppi,vagy ami nem elevenszűlő de jól bírja a kemény vizet a kolibrihal,de elsődleges lenne a kemény vizet kicsit lágyítani hogy a növények halak jobban érezzék magukat mire megérkeznek,szerited hogy kezdjek neki,mondjuk most ideglenesen veszek egy pár üveg ioncserélt vizet,utánna beruházok majd egy RO készülékre,de most a cél hogy levigyem annyira hogy élhetőbb legyen a növényeknek,és majd csak utánna a halak, mondjuk 15nk-ra ha levinném szerintem az már jobb lenne,most hogy csináljam napi szinten cseréljek 1-2l ioncserélt vizet,egy pár napig utánna rámérek,vagy vegyek ki az akváriumból,egyszerre többet csak nem akarok ártani a növényeknek a hirtelen változástól, a növények amúgy rendben vannak egyenlőre kb 1hónapja megy az akvárium csak mindent rendben akarok tudni mire jönnek a halak
2021. febr. 9. 20:48
 4/6 A kérdező kommentje:
És mondanátok két fajta kemény vizes halfajtát,tudom a guppit csak attól félek hogy megeszi a növényeket kicsit tartok tőle,mondjuk a kolibrihal,egy tizes létszámmal jó lehet és más semmi
2021. febr. 9. 20:55
 5/6 Tevenyereggyarto ***** válasza:
100%

Off:

Nem okoskodni meg kioktatni akarlak de néha tagolhatnád a mondandód mert kicsit zavaró ,hogy egy mondatban leírsz mindent. Nehezebben átlátható.

On:

Ne közvetlenül az akvába töltsd a 0-ás vizet s szerintem ne is várd meg míg bekerülnek a halak hanem ők majd egyből a “jó” vízbe kerüljenek.

Ugye van/ lesz rendszeresen részleges vízcsere ami heti ~30% (vagy heti 2x 15-30%, mindegy, majd a telepítettségtől s szűréstől függ), keverd ki a megfelelő vizet s azt használd vízcserénél így idővel az egész akváriumban olyan víz lesz (kivéve ha van valami mészalapú dolog vagy hasonló ami keményíti a vizet). A hét folyamán elpárolgott vizet csakis 0-ás vízzel pótold. Ha ez megvan akkor az első “jó vízcsere” után szerintem jöhet az első csapat hal.

Az ajánlott oldalak közül többek közt az akvarista lexikonon van a “hasznos számítások” fülnél olyan számláló amivel ki tudod számolni ,hogy mennyi 0-ás vizet kell keverj a csapvizedhez ahhoz ,hogy megkapd a 15 nk-s vizet. Nyilván a heti vízcsere adagjával számolj.

Illetve szintén mindegyik oldalon ki tudod keresni a különböző fajokat. Legalább 2-3 oldalról összeírod az igényeit, átlagolod ha úgy van s megkapod ,hogy annak a fajnak jó-e a vized megj.: természetesen ne csak a keménységet figyeld).

Amúgy nem kell félj attól ,hogy a guppik lerágják a növényeket, pláne az olyanokat. Rendszeresen kapjanak forrázott/ főtt zöldségeket s akkor még a puhább gazoknak sem lesz baja.

2021. febr. 9. 21:35
 6/6 A kérdező kommentje:
Oké, köszönöm a gyors és precíz választ azt hiszem ez menni fog,és mindent megteszek hogy a halacskák jól érezzék magukat, mégegyszer köszi
2021. febr. 9. 21:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!