160 literes akváriumban hány db hím endlert tarthatok?
Hím endlerekkel szeretném telerakni az akváriumom, nagyjából db hány hal reális?
Szeretnék melléjük még panda corykat is, 6db-ot, illetve 3-4 amano garnélát (és talán egy ancit, de ő egyelőre kérdéses még nagyon, ezért ne számoljuk).
Mennyi endlert tarthatok így?
Mennyi endlert tarthatnék a coryk nélkül?
Hány litert kell számolni 1db endlerre?
“Mennyi endlert tarthatok így?”
Ha az “1 cm hal=1 liter víz” irányelvet nézzük és az akvában van kb 140-150 liter víz így nagyjából 50-60 endler jöhetne csak ,hogy még reális számot kapjunk. Őszintén szólva ilyen egyedszámnál én inkább valamilyen “tipikus rajhalat” raknék bár az endler is megteszi.
“Mennyi endlert tarthatnék a coryk nélkül?”
A panda cory kb 3-5 cm tehát valamivel több vizet terhel, halanként kb 4-5 litert számolj, majd azt levonod az akva literjéből s annyi hely marad endlernek. Ha már ilyen nagy az akvárium szerintem legyen legalább 8-10 cory.
“Hány litert kell számolni 1db endlerre?”
Elég kicsi halak pláne a hímek, kb 2 legfeljebb 3 litert.
Szóval szerintem legyen kb 8-10 cory és kezdetben “csak” 20-30 endler ,hogy ha kell maradjon hely másnak is. Majd utólag ha úgy gondolod emeled a létszámot, bár amúgy sem mehet mind egyszerre bele, szóval ...
Ezeket ajánlom:
Köszönöm a választ! Nem gondoltam, hogy ilyen sok halat tarthatok! Az a tervem, hogy egy kis akváriumba (30-40l) teszek 2 párt és az utódokból a hímekkel töltöm meg a nagyot. Nem hiszem hogy 30-ig elmegyek habár, nem szeretnék túltelepíteni.
Sajnos nem tarthatok szinte semmi nano rajhalat ami tetszik, mert kemény a vizem, az endlerek meg kifejezetten ezt szeretik és legalább szép színesek is mellé.
Az igaz ,hogy én egy eléggé felső határt írtam az 50-60 endlerrel ami úgy értendő ,hogy CSAK ők s csak hímek erős szűrés+dús növényzet mellett, 20-30 ami még úgy reális szám. Emellett továbbra is tartom ,hogy ne spórold ki a cory-kat 6 egyeddel. Ha már az endler 10+ lesz akkor coryból is illene minimum 10.
Az ötledethez annyit ,hogy az endlereket a többi elevenszülőhöz hasonlóan vegyes csapat esetében háremben kell tartani azaz 1 hímre legalább 2-3 nőstény jusson. Ez nem tudom mennyire életképes ötlet, mi lesz a nőstényekkel?
Nem szimplán szaporák, de hanem a nőstények tárolni tudják a spermát, így utódokat tudnak létrehozni hónapokkal az után is, hogy külön raktad a hímeket. Ezt is vedd figyelembe a halak pároztatásánál.
Az “1 cm hal=1 liter víz” irányelv hibás. Max 5 cm hosszú, torpedó alakú halacskákra lehet vonatkoztatni (egyéb esetben a 30 centis aranyhalnak is elég lenne 30 liter víz) és semmit nem mond el az egyéb igényeikről: úszótér, csapatméret, kompatibilitás stb.
Panda cory-ból a 6 db az a minimum, maximum nem véletlenül nincs megadva: minél nagyobb bandában érzik jól magukat (nyilván az akvárium és a szűrés kereteihez mérten).
A 20-30 endler már barátságosabb becslés.
Milyen szűrőt tervezel a 160 literesbe?
Ezt lehet érdekesnek találod: [link]
“Az “1 cm hal=1 liter víz” irányelv hibás.”
Nem mondanám hibásnak, inkább csak “kiegészítő magyarázatra szorul”. Általában meg szoktam/ szoktuk említeni ,hogy ez a hal vízterhelésére és nem a helyigényére vonatkozik illetve nagyobb halaknál felfele kell kerekíteni, akár sokkal több literrel mint ahány centisek, pl: aranyhalra halanként ~50 litert szokás ajánlani holott változattól függően 15-30 cm hosszúra nőnek de nagyok/ nehezek s sokat esznek/ ürítenek. Viszont ezt most nem részleteztem mivel most 160 literbe hím endlerekről van szó, a guppik mind a szivárványos mind az endler (főleg a hímek) gyakorlatilag nanohal méretűek, tehát alkalmaszható az irányelv.
“A 20-30 endler már barátságosabb becslés.”
Egyetértek. Ahogy írtam is az 50-60 endler egy kissé szélsőséges becslés úgy ,hogy ha nincs más s jó a szűrés/ karbantartás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!