Botia histrionica-ám miért viselkedik furcsán? Rosszul vagy jól érzi magát?
Sziasztok! Van 1 db Botia - (Zebraöves díszcsík)-ám az akváriumban ami 250literes. Rengeted bujkálóval, növényekkel. Beépített a háttér, ahol szintén van helye elbújni. Volt párja, sajnos már nincs meg, így tervezek venni 2 db-ot még, hogy ne érezze rosszul magát. Viszont 2 napja teljes vízcsere volt, és azóta furán viselkedik.
Nap közben is kint van, nem bujkál, fel-alá úszkál, ami nagyon szép, meg tetszetős, de nem megszokott tőle. Kérdésem a következő, azért viselkedik így mert jól érzi magát, vagy azért mert valami baja van? Ha esetleg valaki tudna segíteni ebben, megköszönném.
Az első kérdés amit mindenki fel fog itt tenni neked (nem lett volna ördögtől való ezt előre megválaszolni uezen okból): miért volt teljes vízcsere? Gyógyszer?
A "jól érzi magát" tézist elvethetjük, nála közel sem ez számít a gyári beállításnak.
Kik a lakótársai, faj, egyedszám? Szűrő? Élő növényzet? Milyen vizet használsz alapból? A fullos vízcseréhez milyen vizet használtál? Hőfok?
Szia.
Talán most jött ki rajta az egyedüllét, talán a víz csere zavarta meg, talán a kettő együtt.
A botianál szerintem semmiképp sem jó, hogy ide-oda cikázik.
És igen... Valóban kíváncsi vagyok, hogy mi az oka a teljes vízcserének. Egyébként ez mit jelent pontosan? Kiszedted a halakat, és valóban leszívtad az összes vizet???
Az már mindegy, hogy mit kellett volna másképp csinálni, ami történt, megtörtént.
Azt kell most kitalálni, hogy mit kezdj a helyzettel. Nem igazán értem egyébként hogy a szűrő, ami most szűri a vizet az érintkezett-e vegyszerrel vagy sem. Tehát most van baktériumkultúrád vagy nincs?
Tudsz nitrátot tesztelni?
Amennyiben eltűnt a darakór, és rendeződik a vízminőség, 2 társat vennék hozzá.
A vitorlások még növendékek? A betták hogy viselkednek? Hímek?
A neonok létszáma karcsú egy kicsit.
“Most már nincs baktérium úgy gondolom.”
Hát ez a baj ,hogy akkor most lebontó (nitrifikàló) baktériumaid sincsenek. Tehát gyakrabban kell kisebb-nagyobb vízcsere, kb 2 naponta 15-30%. 4-5 hét után fokozatosan visszállhatsz ritkább vízcserékre.
Szumit ide ne vegyél, de én a neon+vitorlás+betta triót sem erőltetném. A neonnak hűvösebb víz kell mint a bettának. Akkor már inkább vörős neonhal, az méretben s hőigènyben is jobban passzol a vitorlásokhoz. A bettákat elajándékoznám vagy külön akvában tartanám (ha nem verekednek akkor egy 60-80 literesbe, ha civakodnak akkor külön-külön egy kb 40 literesbe).
Akkor lenne vitorlás és vörös neonhal, mondjuk minimum 10-12, melléjük inkább egy valamilyen corydoras rajt raknék minimum 6-8 egyedszámmal.
Olvasgatni:
"A desztillált vizet 3 nappal előtte felforraltam egy másik akváriumban egy szűrővel keringettem." ezt a mondatod nem sikerült értelmezni, így végül nem tudtam összerakni, hogy a két vitorlás mennyit volt karanténban a beköltözésük előtt. Viszont mivel ekkora víztömegről van szó, akár két hetes megfigyelő karantén sem irreális, nagyságrendekkel kisebb az esélye, hogy ennyire kiszúrsz magaddal néhány parazitával.
A "fal mögött rejtett szűrő" nem tudom, hogy komplett hátfalas szűrést jelent, vagy szimplán egy szűrőt aminek van egy fix helye egy 3D háttérben. Utóbbi esetben átértékelném a szűrés kérdését, mert önmagában egy belső szűrő 250 bruttóra kevés, hosszabb távon veszélyes játszma így hagyni. Ennek fényében a halbővítés is átértékelendő, de a szumi ötlet pl mindenképp elvetendő.
A gyógyszerezés utáni vízcserét több részletben - pl 3-4 naponta 50%os csere - szokták megejteni, halászás nélkül. Utóbbi is stresszfaktor, meg a környezet változás is... valszeg ezért cikázik fel-alá.
Illetve a már említett karanténozás mellett legközelebb ha minden elővigyázatosság ellenére felüti a fejét a darakór, érdemes előbb a konyhasó + hőfok emelés kombóval próbálkozni mielőtt gyógyszerezel. Vagy ha minden kötél szakad és gyógyszerezni kényszerülsz, a kezelés előtt egy nagyobb vízcsere, csökkentve az ammóniát, a kezelés alatt (értsd a második 50%os vízcseréig) - ami ugye 5-6 nap - nulla kaja adagolása, utána is csak minimális adagokban, kisebb arányú, de sűrűbb vízcserékkel.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!