Miért érzi magát rosszul a bettám (sziámi harcoshal)?
Bettát nem ajánlott társítani, főleg nem 50 literben.
A pandák azok maradhatnak, lévén ők aljazlakók.
A másik kettőt el kéne ajándékozni, vagy adni. Vagy venni nekik egy 100Litereset, ennyi kell az ékfoltos razbórának és érdemes legalább 8-10darabot tartani belőle.
Azért bújkál a bettád, mert stresszeli a többi hal.
Nem írtad, hogy milyen a szűrésed, de nem szereti az erős áramlást, folytani kell egy esőztetővel pl.
Szóval ha segíteni akarsz neki, a vízközt úszó halakat tedd át.másik akvába.
Vízminőség probléma lesz.
Megtennéd, hogy leírod pontosan milyen szűrőd van, milyen régi az akváriumod, hogyan járattad be az akváriumot a halak érkezése előtt és hogyan zajlik nálatok egy vízcsere? A bettán kívül a csapathalak is viszonylag újak? Ezek az információk szükségesek ahhoz, hogy felmérjük mekkora baj van és tanácsot adjunk, hogyan tovább.
A rossz vízminőség túltelepítés miatt viszont tény. A 112 literes akváriumomban van ennyi és ugyanekkora hal.
Ja és legyen dús növényzet, vegyesen gyors és lassú növésű, és némi úszó növény is. Ezekhez persze kell 0.5watt fény literenként.
Remélem tudtam segíteni
Üdv
Az imént sajnos elpusztult a bettám. Köszönöm a válaszokat, és hogy próbáltatok segíteni.
Próbáltunk körültekintően tájékozódni a beszerzése előtt, de úgy tűnik rosszul döntöttünk. Többet természetesen nem szerzünk bettát, ha ez nem alkalmas közeg számára.
Tudnátok kérlek segíteni, hogy a többi halnak megfelelő-e így a közeg?
Belső szűrőnk van. Esőztető funkciót is gyakran használtunk.
A víz hőmérsékletét most visszavesszük 26 fokra.
A telepítés során 2 hétig csak a növények voltak a vízben, majd a pandaharcsák és a razbórák, 2 héttel később pedig a pontylazacok és a betta.
Felső világításunk van, a növényzet nagyon dús, úszó növények is vannak.
A vízcsere során a víz 25%-át leszivattyúzzuk, majd pótoljuk az akváriuméval hasonló hőmérsékletű vízzel.
Tehát, amit kérdezni szeretnék tőletek, hogy a jelenlegi halaknak megfelelő így a közeg?
Valamint gondolkodunk még a későbbiekben új lakókban (csiga, garnéla, esetleg további hal), de semmiképp sem akarunk felelőtlenül dönteni, mit javasoltok?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Az ékfoltos razbóra nem való ebbe az akváriumba, 24 fokos, savanyú, lágy vizes hal, és kéne neki a 100L.
A másik kettő maradhat, és elég 24-25 fok bőven.
Akkor még kérdések:
- A szűrőhöz pontos márka és típus kéne. A gyári szűrők általában vészesen alulméretezettek (mármint egy normálisan telepített akváriumhoz is). Az, hogy "belső szűrő" sajnos semmit nem mond.
- Jól értem, hogy ez egy nagyon friss akvárium? 7 hete vannak halak + 2 hét bejáratás?
- A bejáratás alatt csak a szűrő ment, de semmi mást nem csináltatok? Nem raktatok bele halkaját?
- "pótoljuk az akváriuméval hasonló hőmérsékletű vízzel." - klórtalanítva, ugye? :)
- A szűrőt hogy takarítjátok?
#5 Na és? Az izzófényű pontylazac is. Nekem sem tetszik, de őket elfogadott 50 literesben tartani, a neonhalakat - dettó ugyanazok az igényekkel - nem. ¯\_(ツ)_/¯
Mondjuk én nem értem mitől lenne elfogadott az izzófényűt 50 literben tartani. Most direkt rákerestem:
Akvarista lexikon: min. 65 liter
Diszhal.info: min. 65 liter, 70 literre 6 hal
Neonhalnál akvarista lexikon: 65 liter
Diszhal.info: min. 70, 90 literre 10-14 hal.
Szóval én se az ékfoltos razbórát se az izzófényű pontylazacot nem ajánlom 50 literesbe, szerintem még a pandáknak is erősen határeset. Nem mondom ,hogy ez vezetett a betta halálához de biztos ,hogy nem tett jót neki ennyi s ilyen társhal. Szóval Kérdező jobb lenne elajándékozni vagy nagyobb akváriumba rakni ezeket a halakat, max a pandák maradhatnak. Ha ez megvan akkor lehet valami igényeiben idepasszoló halat nézni, valami olyat ami nem “kényes” a létszámra, de szerintem egy kb 5-6 fős csapat endler vagy szivárványos guppi hímnél ne gondolj bonyolultabbra.
Jogos, én egy webáruház oldalát néztem, tényleg kell neki 70liter
Viszont hamis neonhalat tehet 50 literesbe 6-8 darabot
Sziasztok! Nagyon köszönöm a válaszokat, segítségeket!
Igen naivan mi is azt hittük, hogy lehet alapozni azokra az információkra, amiket a halakkal kapcsolatban tanácsoltak az akvarisztikában.
A szűrőnk: Xilong XL-F680
Nem raktunk be halkaját a bejáratás során, csak amikor az első csapat megérkezett (pandák, razbórák).
Sera bio nitrivec bacikat öntöttünk még bele a biológiai egyensúlyért.
Nem, nem klórtalanítottuk a vizet, nem tudtam, hogy ez tényező, ezután fogjuk.
A szűrőt kinyomkodjuk a leszívott vízben, nem mossuk át klóros csapvízzel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!