Hogy szabaduljak meg a staghorn algától?
Sajnos a növényeim levelein megjelenik időről időre ez az alga, nem tudok megszabadulni tőle, akárhogy változtatok a tápozáson. Az egészben az a vicc, hogy van egy másik akváriumom is, amit ennek a vizével indítottam, ugyanaz az aljzat,világítás,tápozás, ugyanazok a növények, és ott nagyítóval se látok algát. Pedig ebben csak belső szűrés van.
Algaölőt nem mertem még belerakni.
Mivel tudnék megszabadulni tőle?
Igen, 2 hetente lehet metszeni őket. 40lumen/liter led. Nem nagyon durva, finom szőrök jelennek meg a levelek szélein, de csak felül!
Ha erős az áramlás, az okozhat ilyet? 15x vízforgatás van óránként, lehet hogy egy lily pipe kéne?
Green aqua tápokat használtam, 2 hete tértem át a tf tápokra(planter+macro), ezzel kevesebb az alga, de még van.
Nálam is hasonló helyzet...vagy inkább rosszabb.
Az egyik (112 L) akváriumomnál mindenféle alga megjelent. Volt halpusztulás is. Azóta hónapok teltek el, tehát a víznek rendben kell lennie, hiszen rendszeres a 30%-os csere. Nem etetek túl.
Egy ideig minden növény szépen nőtt (TF tápok az ajánlott adagban), aztán megjelent mindenféle alga. A növények többsége elpusztult, már rájuk telepedtek.
Csináltam 1 hetes elsötétítést, a meglévő növények túlélték, az alga eltűnt. Kevesebbet világítok, de megint jönnek az algák.
Ami a vízforgatást illeti, nyilván jó ha megoszlik az áramlás, akár lilyvel vagy még inkább esőztetővel, nano akvákban szoktak ekkora névleges forgatást használni hightech szinten, úgyhogy itt azért a fojtás erősen indokolt. Lehet az áramlásra gyanakodni, ha az alga egy bizonyos helyen koncentrálódik, persze ez inkább csak rásegítés a kiváltó okra.
A tápoktól remélt változást sem írnám le, 2 hét az smafu és ezek szerint van előrelépés. Ha a növények fejlődnek az mindenképpen óriási pozitívum, azt jelenti, hogy a tápanyagok minden szinten (mikro-mezo-makro-co2) adottak, valamiből egy kicsit több is van, mint kéne, viszont ez változhat a növénytömeg bővülésével is és főleg a tápváltással.
Ez nem az a szint ahol agresszív algairtásra lenne szükség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!