Melyik vízzel töltsem fel az akvariumot?Kútvízzel vagy vezetékes vízzel?
Attól függ. Ásott kút vagy fúrt? Az ásott nem olyan mély, sok szenny belemosódik a vízbe (permetszer, műtrágya). Tudom, a folyóvízben is sok a szenny, de azok a halak szinte már hozzá edződtek, ezek nem.
Akkor inkább ioncserélt víz.
Semmiképpen nem kútvízzel ! A kútvíz sok olyan ásványi anyagot, moszatokat (zöld- és kovamoszat), netán baktériumokat, esetleg szerves anyagokból származó bomlástermékeket tartalmaz, amik az akváriumvízben nemkívánatosak.
A csapvíz a megfelelő, viszont az is főképp akkor a leginkább megfelelő, ha előzetesen felforralják, majd hagyják lehűlni. Forraláskor az eltávozó széndioxid miatt elbomlik a kalcium- és magnézium-hidrokarbonát és oldhatatlan karbonát keletkezik, ami finom csapadék formájában lassan leülepszik az edény aljára. Ha ekkor a felette levő vizet óvatosan leszívják vékony csővel, akkor a kapott víz kb. a felére lágyul, mint a kiindulási csapvíz.
Kútvíz elég lutri, általában nagyon nem jó. Még ha mindenre is bevizsgáltatod és mindenhogyan megszűröd minden egyes vízcsere előtt akkor esetleg. Biztosabb a csapvíz.
Az 5-ös által ajánlott lágyítási módszert is használhatod amennyiben épp nem afrikai sügéreket akarsz tartani.
Egyértelműen vezetékes!
Fogalmad sincs róla, mik vannak a kútvízben, - növényvédőszer, műtrágya, bármi ami a környezetből beleszivárog-
ami neked meg se kottyan, de egy 1 grammos hallal simán végez. Egysejtűek, paraziták, nagyon is reális veszélyt jelentenek.
Köszönöm a válaszokat!
De ha van vízkezelő szerem akkor is fel kell forralni a vizet?
Vízelőkészítő nélkül se kell felforralni.
Forralással a keménységen lehet némileg módosítani, de a lágyítás szót óvatosan használnám, mert ezzel max a változó keménységet lehet csökkenteni, az állandó keménységet adó szulfátok nem csökkennek.
Szóval messze nem tökéletes módszer lágyításra, sok idő, sok energia, kérdéses végeredmény. Hogy mennyire lehet forralással lágyítani, az az eredeti víztől is függ, milyen benne az állandó és a változó keménység aránya, szóval ezt így elég meredek kijelenteni, hogy felére csökken a keménység.
A vízelőkészítők nem lágyítanak. Nincs olyan csodaszer, ami lelágyítja a vizet. A vízelőkészítők megkötik a káros anyagokat, nehézfémeket, klórtalanítják a vizet (ezt fél napos pihentetéssel is el lehet érni)
vitaminok vannak bennük (már amelyikben) tehát összességében csökkenti a stresszforrást, élhetőbbé teszi a vizet, de nem lágyítja.
Ha lágyítani akarsz, az teljesen más történet, és mivel nem egyszerű dolog, ezért egy külön téma.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!