Csigákra mit ajánlanátok? Csiga evő csigát vagy halat?
Mert sokat kiszedünk de ígyis marad sok csiga tojás és apró csiga az akváriumban.
Aztán persze salátáznak a levelekből.
Melyik lenne jobb0 hal vagy a csiga?
Az akvárium 50literes, növények, garnélák és neonkák vannak benne.
Köszönöm a válaszokat! 😉
Jól mondja az 1-es, valamit esznek s amiatt tudnak drasztikusan elszaporodni. Szüntesd meg számukra a kajaforrást (lehet az túl sok haltáp, bomló növényzet, alga stb) s szedegesd ki őket, pl: beraksz valamilyen forrázott/ főtt zöldséget (répa, uborka stb de a lényeg ,hogy bio cucc legyen ami nem volt tartósítva, permetezve stb), arra sokan rámásznak s akkor egyszerre többet is ki tudsz szedni.
Ekkora akváriumba inkább helena csiga mint hal. A csíkok (botia) jellemzően túl nagyok ide. Törpe gömbhal megeszi de annak jobb ha van saját akváriuma, ide nem keverd bele.
Egyébként nem akarok nagyon offolni de a neonoknak elég szűk 50 liter, 80 litertől tarthatóan s kell legalább 70-80 cm hosszú úszótér.
Köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat!
Csipesszel szedjük őket minden nap!
Az akváriumot úgymond örökültük s lehet akkor szaporodtak túl.
Mindenkinek igaza van, érdemes a tanácsokat megfogadni.
Tevenyereggyártó off témájához meg annyit, hogy én a helyedben elajándekoznám a neonokat és mondjuk Galaxy razbórakat tartanék helyettük.
Én is sokat küzdöttem a csigákkal. Az előző hozzászólóknak igazuk van, csökkentettem az etetéskor beszórt eledel mennyiségét, kevesebb maradék volt, sűrűbben takarítottam az akváriumot, és manuálisan is irtottam a csigákat. Telesen kiirtani szinte lehetetlen, valahol mindig megbújik pár kiscsiga és hamar szaporodik. Most egy 112 literes akváriumban úgy irtom őket, hogy amikor vizet cserélek és leszívom a vizet, célirányosan a csigákat is kiszippantatom a vízleszívó csővel, +egy gyári csigacsapdát is beszereztem, az pár napja van meg, néhány csigát már összesszedett, majd meglátom hogyan teljesít. A 'csigaevő' csiga belement de valahogy kimászott belőle... Régebben volt 196 és 88 literes akváriumokban bothiám, na akkor tényleg eltüntek a csigák, de a bothia megnőtt és sokat rosszalkodott, a 88 liternél nagyobb akvárium kellett volna, inkább akvarisztikába beadtam. A 'csigaevő csiga' meg tényleg nem látványosan pusztitja őket, van 2-3 db már régóta de nem veszem észre, hogy enné a csigákat - bár lehet hogy akkor teszi amikor nem látom :)
Mondhatni a legjobban a manuális csigapusztítás vált be eddig.
De az is lehet, hogy ha egycsapásra megszabadulsz a csigáktól, megborul az akváriumod, és a csgák helyét nem kizárt, hogy az algák fogják elfoglalni.
A fokozatosság elvét mindig szem előtt kell tartani, akváriumnál pláne. :))
Szedjük minden nap...
A legkisebbek is eszik a zöld növényeket
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!