Hogyan fertőtlenítsek egy akváriumot hasvízkóros hal halála után?
Két pontot emelnék ki:
"Metilénkékkel kezeltem egy külön kis akváriumban" A metilénkék kinyírja a lebontó bacikat. Nem tudom, hogy ez alatt az idő alatt mennyi vízcserét csináltál és mennyire rohadt le a vízminőséged, de két hónap szűrés nélkül bőven sok, egy hónap folyamatos nagy vízcserével szintén.
"Tudom, hogy a hasvízkor leginkább rossz tartási körülmények miatt támadja meg a halak immunrendszerét" A rossz tartási körülmények miatt leépül a halak immunrendszere, ez tény. A hasvízkór miatt a vese áll le.
A rossz tartási körülmények nem csak nálad lehetnek, a hal érkezhet eleve rossz körülmények közül (tenyészet), megárthat neki a bolti környezet, amennyiben nem szűrt / fűtött / viszonylag stresszmentes környezetben tartják. Az, hogy hónapig szenvedtek egy laza kis sebbel, arra enged következtetni, hogy eleve nem volt rendben a halad immunrendszere.
Na jó, lesz ebből három is...
Szorulásra jó a koplalás. Jó a vízibolha is, ha nagyon enyhe hashajtót akarsz. Vagy jó a keserűsó, más néven Epsom-só. Patikában adnak kimérve, fontos, hogy ne tartalmazzon se színezéket, se illatosító anyagokat. Neten (angolul) tudsz lőni pontos arányokat, amit be kell tartani, nagyon erős gyógyszer, könnyű túladagolni.
Általános immunerősítőnek: capatta levél (tebanglevél néven is fut), vagy ízesítetlen, bio rooibos. Mindkettő ugyanazokat az
Mivel egy éve megvolt már, amikor a gondjaid is kezdődtek, bőven megállapítható, hogy nem a fertőző dologról van szó. Részleges vízcsere után simán vinnék új halat.
A kereskedő csak átmeneti tartást jelent, onnan nem kell "kimenteni".
Gondold el, 12 betta-hím a fél akváriumkészletét lefoglalná, mivel
ezek a kis harcosok nem ereszthetők össze.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!