112 literes akváriumba milyen halak?
Kezdő vagyok, ehhez szeretnék tanácsot kérni. Az akvárium 112 literes.
Sokat nézegetem a Facebook oldalakat, próbálok tájékozódni.
A vörös neonhal és a szivárványos guppi tetszik leginkább, de nem tudom, hogy hányat és hogyan a legjobb tartani.
Jó lenne, ha 2-3 fajta hal lenne, ebből legalább az egyik a fentiek közül. Mi lenne a jó párosítás, darabszám? Ha számít kicsit ilyen dzsungel akváriumot tervezek, sok növénnyel, bújóval. :)
Végülis elmegy a guppi+neon, neonból érdemes többet, legalább 8 db-ot, guppiból elég kevesebb is, úgy fognak szaporodni. Vagy ha csak a színesebb hímeket akarod tartani, az se baj, hím guppiból is lehet vagy 6-8.
De ha vegyesen lesznek a nemek, akkor max 2 hím, 4-5 nőstény, de készülj fel rá, hogy a szaporulattal kell valamit kezdened.
Alulra még mehet egy kisebb csapat aljzatlakó, pl egy 6 fős corydoras csapat.
Ami még fontos, hogy a hal létszám nem (csak) térfogat függő, a szűréstől is függ. Ennyi halat, amit írtam, jó szűrés mellé be lehet tenni. De ha mondjuk van egy szettel kapott szűrőd, akkor maradj inkább csak guppi+neonnál, (max 8-8) ne tegyél több halat.
Vörös neont és guppit nem ajánlom együtt mert az első dél amerikai lágyvizi a másik közép amerikai keményvizi. Szerintem vagy-vagy.
Ha vörös neon:
-én raknék legalább 10-14 neont és egy csapat corydoras harcsát (mondjuk 8-10 harcsa), mondjuk pandát mert az bírja a melegebb vizet ami a v. neonnak kell (a sima neon 24, a vörös 26-27 fok körül szeret lenni). És ennyi, a rajhalak úgy szépek ha sokan vannak. Ha nagyon akarsz egy harmadik fajt akkor nyilván hasonló igényűt keress de akkor csak 6 panda és 8-10 neon legyen +a harmadik fajból is 8-10 ha rajhal. A vizet kezelheted tőzeggel ,hogy teaszínű legyen (un. fekete víz) és lágyítsd legalább 10 nk vagy az alá.
Ha guppi:
-mivel kistestű ezért szerintem a szintén kisebb plattival vagy endler guppival jobban talál mint az arasznyi xifókkal meg mollykkal (na meg ezek csipkedhetik is). Hasonló létszámban mint a fentebb említett dél amerikásban de csak hímeket. Ide is raknék corykat de olyat ami hozzászokott a keményebb vízhez (pl: foltos páncélosharcsa, kékpajzsos p.harcsa, panda p.harcsa). Dús növényzet, kemény víz kell nekik (a sima csapvíz is jó keménységben). Ha csak elevenszülők lesznek akkor adhatsz a vízhez egy kis sót.
Olvasgatni:
Szerintem az akvaristák nagy része, (majdnem az összes) nem lágyítja a vizet a halainak, pláne egy kezdő. Ha van lehetőség lágyításra, persze, meghálálják a halak, hiszen a díszhalak (ha levesszük belőlük a teljesen más kategóriába tartozó afrikai sügéreket)
90%-a lágyvizes. Mégse lágyítanak se a kereskedők, se a tartók, max a haladók, akik esetleg szaporítani is akarnak.
Szóval komolyabb összeget tennék rá, hogy ígyis úgyis csapvízben lesznek a halak, mint ahogy 1000 akvaristából 999-nél. Innentől viszont nincs sok jelentősége annak, hogy az egyik lágyvizes, a másik meg nem. Szerintem.
Persze, nem tökéletes így, de ez a valóság.
Hú, köszönöm a tippeket. Ha jól értem, akkor több fajta neonhalat lehet például együtt tartani? Mondjuk vörös és hamis (zöld? Kicsit el vagyok veszve még a fajták közt :D), ezekből egy-egy kisebb (8-10 darab) raj? Látom, hogy az ideális hőmérséklet eltér pár fokot, ezek mennyire számítanak?
Nem akarom túlzsúfolni, inkább legyenek kevesen, de érezzék jól magukat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!