Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Milyen akvárium méret alatt...

Milyen akvárium méret alatt mondható el hogy azt a méretet semmiképpen sem szabad megvenni?

Figyelt kérdés
2020. szept. 7. 02:03
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
75%

Bocs, de hülyeség, amit írsz. Ahogy hülyeség az is amit sokan terjesztenek a kereskedőkről. Mert minden általánosítás hülyeség.

Én is láttam már olyat, hogy a 3 éves gyerek válogatta össze a halakat a már meglévő akváriumba és gyanítom, hogy nem 150 literes medencébe... A plázákban általában ez megy. Ha még ért is hozzá az eladó, a főnök kiadta a parancsot, hogy amit el lehet adni, azt el is kell adni. Vagy a tapasztalatlanságuk miatt nem képesek kezelni az ilyen helyzeteket. Nem könnyű azt mondani, hogy nem adom el az aranyhalat, mert a következő plázában úgyis megveszi.

Csak azt nem értem, hogy akik ilyenek miatt szidják folyamatosan a kereskedőket, kereskedéseket, azok miért nem mennek el egy normális boltba. A Zsiliboltban sem adtak el mindent, amire rámutatott a kedves vevő. De a Rájábam sem láttam ilyet, a Vadvilágban sem és az AquaFaunában sem. Sőt, utóbbiban fültanúja voltam, amikor valaki többszáz halat akart venni, de a tulaj mondta, hogy egyszerre ennyit nem ad el.

2020. szept. 7. 11:11
 12/20 anonim ***** válasza:
100%

11. Azért nem hülyeség amit a kereskedőkről írnak.

Én Pécsen lakom van egy csomó kereskedés a legtöbben jártam már és egyik helyen sem kérdezték meg, hogy pl: hány literes akvába veszek halakat, sőt valahol neonhalakat akartak eladni 30 l-be...

A boltok 3/4 csak a hasznot nézi, na meg persze az eladóknak fingjuk sincs az állatok tartásáról.

2020. szept. 7. 12:37
 13/20 A kérdező kommentje:
Minden szakmaban vannak kontarok es csak hasznot lesok
2020. szept. 7. 12:42
 14/20 Zöldfülű Törpe ***** válasza:
100%

Igaza van 11-nek és 12-nek is.

A hozzá nem értő kereskedő abban látja a hasznot, hogy mindent elad, bárkinek, bármekkora üvegbe. Csak azt nem látják be, hogy a lelkiismeretes haltartóból akvarista lesz, és rájön, hogy jól atbúrázták, így nem fog oda menni többé.

A hozzáértő kereskedő abban látja a hasznot hogy a tudásával segíti a vevőt akvaristává válni, így hűséges vásárlója lesz. Plusz a legjobb reklám az elégedett vevő....

Ezért nem szabad felkészületlenül elmenni vásárolni. Mert hát ugye autót sem úgy veszek, hogy a legközelebbi kereskedésben megveszem az első szutykot, amit rámtukmálnak....

2020. szept. 7. 15:38
 15/20 anonim ***** válasza:

Sajnos tömegesen hozzák be a halakat a nagykereskedések külföldről, jellemzően keletről. A kereskedések egy része kizárólag a nagykerektől vásárol, alkalmanként éppen a nagykereskedések hoznak létre kiskereskedéseket. A nagykereskedők olcsón, nagy tömegben jutnak hozzá a halakhoz, így nekik éppen az az érdekük, hogy minél sűrűbben kényszerüljön a gyakorlatlan díszhaltartó halat vásárolni. Mindezek miatt is, mielőtt vásárolnánk, célszerű minél több kereskedést is felkeresni. Célszerű benézni a púder mögé is. Nagyon nem mindegy, hogy adott kereskedés ügyszeretetből, tapasztalatból, hosszú évek fejlődésével jött-e létre, vagy valakinek voltak felesleges milliói, és jó ötletnek tartotta egy vagy több díszállat kereskedésbe fektetni. Utóbbi esetben nem biztos, hogy azt fogjuk találni, amit szeretnénk, mert az eredeti cél a pénz fialtatása volt. Éppen ezért a csillivilli üzletek nem biztos, hogy meg is felelnek, ám egy kisméretű luk is takarhat igénytelenséget. Egy-két keresztkérdéssel könnyen kiderül, hogy az eladó mennyire érti a dolgát, persze ehhez nem árt tájékozódni. Kis gyakorlattal hamar észreveszi az ember az akváriumi halak esetleges betegségeit is. Én láttam már olyan kereskedést, ahol a halak darakórral erősen fertőzöttek voltak, de sok összehúzott úszójú, beesett hasú hallal is találkoztam különféle kereskedésekben. Persze bárhol előfordulhat, hogy az eladó nem vesz észre egy-két beteg halat a sok között, de ha egy kereskedésben számos olyan akvárium van, vagy visszatérő probléma a beteg hal, ott nem érdemes vásárolni, mert vagy nem értenek hozzá, vagy igénytelenek. Annak idején a Zsilinszky boltban soha nem láttam beteg halat. De egy villamosmegállóra onnan volt az a bolt, ahol a darakóros halakat láttam. Úgy gondolom, hogy az ember érdeke, hogy felkutassa a megfelelő boltokat, és akár messzire is elmenjen, ha kell. Én Kőbányáról, később Pestlőrincről utaztam a BKV járataival a Kosztolányira, vagy az Alkotás utcához, a Dohány utcához, stb. Ismertem kb. harmincöt boltot annak idején, és egy-két látogatás után be tudtam határolni, hogy hol, mit érdemes vásárolni, hol érdemes kérdéseket feltenni, és hol nem.

Hogy a kérdésre is válaszoljak: ívató akváriumnak akár a 10 literes is megfelelhet, pár napig még az elúszó ivadék is elvan. De a jó kérdés nem az, hogy milyen kicsi az az akvárium, amekkorát nem érdemes/szabad megvenni, hanem inkább az, hogy az a hal, amit tartani, vagy szaporítani szándékozol, mekkora akváriumot igényel, és hogy mennyi pénzed/helyed van rá?

2020. szept. 24. 19:39
 16/20 A kérdező kommentje:
Ugy ertem olyan meret ami semilyen halnak nem jo
2020. szept. 24. 21:37
 17/20 anonim ***** válasza:
100%
Olyan ami semmien halnak sem jó hosszabb időre gondolom a 30l alattiak. A 30 literben még épp hogy elfér egy betta, persze csak akkor ha megfelelően van szűrve a víz és sok növény van benne. Karanténnak kissebb akvárium is megfelel, de nem minden halnak. De ha tartós tartásról van szó akkor én 30l-re gondolok.
2020. szept. 24. 22:37
 18/20 Zöldfülű Törpe ***** válasza:
100%

A törvény minimum 30 literes akváriumot ír elő, szerintem a minimum az a 40 literes...

Karantén, ivadéknevelő, gyógyszeres/fertőtlenítő medence stb. lehet ennél kisebb is, bár azt nem tudom hogy ezzel a kérdéssel foglalkozik-e a törvény

2020. szept. 24. 23:37
 19/20 anonim ***** válasza:
A nano akvárium külön műfaj az akvarisztikában. Az ún. nano halak között vannak 2-3 cm-esek is, hogy a garnélákat ne is említsem. Én is a nagy akváriumot részesítem előnyben, de létezik 10 literes nanoakvárium is. Tehát, ha más nem is, de az leszögezhető, hogy a vélemények megoszlanak. Én nem tartok halat ilyen kis akváriumban, és nem is ajánlom. De hogy nem lehet, vagy hogy etikátlan lenne, az nem egyértelmű. A természetben sokkal nagyobb tér jut egy-egy halra, mint ami fogságban biztosítható. Ki lenne az az ember, akinek felhatalmazása van arra, hogy kimondja, hogy azt halat, amelyikre a természetben egy szűkebb helyen is - mondjuk - legalább egy köbméter víz jut, azt etikus ötven literben tartani, de harminc literben nem az. Ha már filozófiai mélységekbe szeretnénk merülni, akkor az ötven vagy száz liter is igencsak aggályos, legfeljebb az etikátlanság mértékéről beszélhetünk. Ha pedig a másik szempontból nézzük, hol van az a vadon élő állat, amelyik ne cserélné le a szabadságával együtt a veszélyeztetettségét a fogságban való lét biztonságának a látszatára? Amúgy az én véleményem is az, hogy minél nagyobb helyen tartsuk az állatainkat.
2020. szept. 29. 08:35
 20/20 A kérdező kommentje:
Ja hogy ez csak onigazolas. Vegulis jogos, szivesebben élne egy veszelyeztetett faj egyede a vadonban, majd halna meg akar a fajjal egyutt, mint allatkertben emberi erdekekbol fogsagban.
2020. szept. 30. 10:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!