Van egy 70l akváriumom és pár hete megjelent a barna alga. Mitől lehet illetve mit csináljak?
Ez sajna nem így megy. A világítás csak EGY tényező az alga létében/nemlétében. Mennyi/milyen hal van az akváriumban? Milyen a szűrésed? Tápozol? Mivel? Milyen és mennyi élő növényed van? Ezek mind tényezők az algásodásban, és talán a legfontosabb a szűrés, meg az élő növények.
Ha kipucoltad az egész akváriumot, azzal tönkre is vágtad, az alga ellen nem így kell védekezni. Valami nem jó az akváriumod egyensúlyában, és ez a fenti tényezők bármelyike lehet. Ha erről nem adsz több információt, lehetetlen megmondani, miért algásodik.
Juwel 70 literes szettem van, amiben egy 300l/óra kapacitású szivattyú és egy 8w-os led világítás volt gyárilag.
Van 5 kisebb és 2 nagyobb élő növényem, egy kis gömbmoha és néhány műnövény. A növényeknek 7ml easy-life profito növénytápot adok hetente egyszer. A halaknak (csupa apróhal: guppyk, plattik, neonok) szúnyoglárvát és granulátumot adok, illetve a kicsik panzi növendék haltápot kapnak naponta egyszer. Az aljzat kizárólag kavicsos.
Kb. 2 hete jelent meg először a barna alga, ami sajnos néhány halacska elpusztulásával is járt (miután pár napig távol voltunk). Ekkor teljes vízcserét csináltunk. Beszereztünk közben egy második led fenycsovet, ugyanúgy 8w teljesítménnyel. A csapvizet mindig elokezeljuk easy life klortalanitoval és csere után adunk hozzá baktériumkultúrát. A szűrő szivacsait mindig a használt vízben nyomkodjuk ki. Az akváriumban van egy db cserépből, és 2 db műanyagból készült műtárgy. Az aksi viszonylag sötét helyiségben áll, napi 11-12 órát van bevilágítva a fénycsövekkel. Mi lehet a baj? Esetleg csináljunk valamilyen gyorstesztet?
1. A szettekben lévő szűrő mindig alulméretezett, pláne, ha kevés a növény és sok a hal.
2. Az 5 kisebb és 2 nagyobb növény nem pontos megnevezés. Nem visz közelebb a megoldáshoz.
3. A növénytáp adagolását milyen szempont szerint állítottad így be?
4. Pontosan hány darab hal van ebben a medencében? Tudom, hogy a kicsiket nehéz megszámolni, de...végülis mindegy, mert tuti túl vagy telepítve. Ekkora helyen 2 elevenszülő faj könnyen túlszaporodik, még akkor is ha a körülmények nem a legmegfelelőbbek.
5. Egyébként a társítás sem jó. Nézz utána a halaid tartási körülményeinek.
6. Megesznek mindent rövid időn belül? A túletetés is okozhat algabajt.
7. Az aljzat milyen szemcseméretű? Csinálsz aljzat porszívózást vízcserekor?
8. Nem az alga okozza a halak pusztulását....hány hal pusztult el?
9. Teljes vïzcserét sosem csinálunk. Apropó! Hogyan csinálod a vízcseréket?
10. Világítás: LED -nél a lument kellene megadni.
11. A szűrő szivacsait nem mindig kell kimosni. Mit jelent az a "mindig"?
12. A műanyag ""műtárgyat"" szerintem vedd ki.
13. A 11-12 óra világítás sok.
14. Gyorsteszt: no3, po4 első körben jó lenne.
Kedves Zöldfülű törpe!
Töltöttem fel fotót a medencéről, nem tudom, mukodik-e a link, vagy esetleg milyen más módon lehet képet csatolni... Ha a kép megtekinthető, akkor látszik rajta a zöld növények volumene.
A lényeg, hogy 4 db kb.10 cm és 2db kb. 20 cm élőnövényem van.
Az easy life profito növénytáp mennyiségét csak a flakonon lévő útmutató alapján tudtuk belőni: 10ml /100l. Így jött ki nálunk a 7ml.
Jelenleg kb.20 apróhal van az aksiban az említett fajtákból, plusz 6 db növendék, akiket egy medencén belüli medencében nevelgetek. Betelepítéskor összesen mintegy 30 kifejlett halam volt, szóval az elmúlt hetekben összesen kb. 7 kifejlett egyed pusztult el, és 6 db kishalat sikerült megmenteni a nagyoktól. Amit még nem említettem, hogy van 2 db algázó gébem, akik teszik szépen a dolgukat, de a rendkívül gyorsan terjedő barna algával ok sem bírnak elbánni.
Az aljzat kicsi kavicsokból áll amik max. fél centisek.
A kéthetente esedékes 30%-os vizcserenel szoktam porszívózni az aljzatot, (Juwel porszívóval), ami viszont nem szed fel minden ülédeket. Lehet, hogy még nem megfelelően csinálom, mert a 30% víz nagyon gyorsan lejön, miközben sok üledék ott marad. Ezt követően 24 óraja előkezelt vízzel töltöm fel az akit. A 'teljes vizcsere' esetében fordított volt az arany: kb 30%-ot hagytam meg a korábbi vízből, miközben 70% új vizet használtam fel. Át kellett mosnom kavicsagyat, tárgyakat, novenyeket, mert pár nap alatt úgy bevont mindent a rozsdabarna réteg.
A szivacsok kinyomkodását, használt vízben való kiöbljlítelését a két hetente esedékes takarítások alkalmával szoktam elvégezni.
A gyári szett 625 lumen fényerejű volt, így most, miutan megdupláztuk, 1250 lumen fényt kapnak a halacskák.
Köszi a tesztekre vonatkozó tippeket, holnap beszerzem (sziliátot nem kellene néznem?), és első körben leveszem a világítást napi 10 órára. A szűrő teljesítménye nem elégséges?
Hadd szóljak hozza én is, tehát:
Túl van telepítve, emellett a 2 heti vízcsere kevés + gyenge fény sokáig megy és egyszerre töltesz túl sok növénytápot. Így hirtelen ennyi ami eszembe jutott.
Amit tehetsz:
-megemeled a vízcserék gyakoriságát, ez a te esetedben heti 2x 20-30% legyen aljzatporszívózással. Ha rendeződik a telepítettség kérdés akkor fokozatosan átállhatsz a heti 1x 30%-ra
-csökkentsd a halállományt, azt írod guppik, plattik s neonok vannak. Ha mindegyikből megvan a minimális létszám (guppi/ platti 4 vagy 5 hal, neon 8-10 hal) akkor máris túl vagy telepítve. Jobb lenne kiválasztani egy, max kettő fajt s azokat tartani (szettes szűrés mellett 6-8 hím guppi lenne a legjobb)
-a fényed elég gyenge (az az 1250 lumen 70 literre az ~17 lm/l ami nem sok), olyan növényeket válogass amik árnyéktűrők, azokból minél többet
-a növénytápot jobb lenne napokra felosztva adagolni. A mostani módszerrel egyszerre bedobsz egy csomó tápanyagot aminek a nagyját nem tudják felvenni azonnal a növények (pláne ilyen világítás mellett) s a többi marad az algáknak
-a szűrőt csak akkor tisztítsd ha muszáj. Ha ez 2 hetente esedékes akkor ez is mutatja a túltelepítettséget. Belső szűrőknél 4-5 hét lenne a normális.
-a halak nem az algáktól pusztulnak. A túlzott alga egy amolyan “tünete” annak ,hogy valami nincs rendben a rendszerrel. A halak valószínüleg a túltelepítettség+gyenge szűrés kombó okozta ammóniamérgezés miatt hullanak, az algák ezen a plusz ammónián (is) élnek.
Amúgy ez nem a tiéd ? Kísérteties a hasonlóság: https://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__halak-akvarisztika__..
A képet én nem láttam, de nem csak az a lényeg hogy az akvárium hányad részét teszik ki a növények. Azért fontos a növény fajtája, mert vannak gyorsan illetve lassan növő növények. (Más szempont szerint is osztályozhatjuk őket, de nekem most a tápanyagfelvétel miatt érdekes, hogy milyen növény) A gyorsan növő növények adott idő alatt több tápanyagot vesznek fel. A halállomány telepítettsége ezen növények szempontjából azért érdekes, mert a sok hal sok trágyát "gyárt", amit a gyorsan növekvő növények gyorsan felvesznek -megfelelő világítás mellett- így nem terhelik annyira a vizet. Mármost, ha neked van egy túltelepített akváriumod nem túl sok, ráadásul nem gyorsan fejlődő növénnyel, ráadásul tápot is adagolsz és a fény is gyengusz, az olyan mérgezést fog okozni, mint a ház. A gyenge szűrés pedig rátesz egy lapáttal. A mulm is azért sok, mert sok a hal, és gyenge a szűrés (és ki tudja, talán még túl is etetsz). Ezek összessége okozza nálad a pusztulást és az algát. Ja, majdnem kifejtettem a ritka vízcseréket.
Én megfogadnám Tevenyereggyártó tanácsait, plusz amit Salx Narval írt a belinkelt kérdéshez. (Egyébként nekem is gyanús, hogy az is te voltál)
Én cserélném a szűrőt is, főleg akkor, ha marad ez a gyenge fény.
Igen, a másik kérdés is az enyém volt, de az már megoldódott.
Vettem tesztet, easy-life 6in1 strips.
Nem tudom, mennyire megbízható, de a következő eredmények születtek:
PH 8,5
KH 16,8
GH 16,8
TC 0-0,6
NO2 0
NO3 0-20
Mit gondoltok, ez alapján mi a diagnózis a barna algával kapcsolatban?
Egy kereskedésben azt javasolták, hogy cseréljük le az apró kavicsos aljzatot homokra, mert a kavicsba belesüllyed a mull, a homok tetejéről pedig ezzel szemben könnyedén felporszívózható lenne. Szerintetek igaz ez?
Igyekszünk beállítani az egyensúlyt, mostmár hetente 2× csinálunk 30% vízcserét, túletetés nem áll fenn, növénytápot pedig több kisebb részletben adagolunk/hét. Valamint keresünk árnyéktűrő növényeket. Tudtok ajánlani ilyeneket?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!