Milyen halfajokat tegyek 400 literbe?
Korábban írtam már ki egy kérdést (milyen halfajokat tegyek 400 literbe), de nem jutottam sokkal előrébb, mert a díszhal.info keresője egymás után lövi ki nekem a lehetőségeket. Most már ott vagyok, hogy belőni sem tudom, hogy milyen fajok éreznék jól magukat együtt, annyira szűkek a követelmények. Tudom, az előző kérdésnél már kaptam pár nagyon jó tippet, de nem igazán tudtam összerakni a képet, ezért meghallgatnék még néhány véleményt, hogy mik mehetnének együtt.
Szóval ezek a dolgok adottak:
- 400 literes akvárium (lapos, körbejárható kocka, középen heggyel);
- a víz enyhén savas, 6,6-7 pH közt mozog ;
- a gk nagyon kicsi, általában 5-6 körül van valahol (ezért pl. a guppikat alapból kilőttem);
- érzékeny növények vannak betelepítve, amiknek ártana, ha nagyon megcsipkednék őket, ezért csak olyan halakat szeretnék, amik nem nagyon túrnak/rombolnak (persze a corydorasok jöhetnek);
- mivel nyitott az akva, ezért labirintkopoltyúsokat nem tartanék, ill. ugrásra hajlamos fajokat sem (ezért a gurámik és a kalászhal rajok kilőve pl.);
- a talaj egy része hófehér kvarc, a növények alatt táptalaj és fekete agyag van. Emiatt a kimondottan sötét vizet kedvelő halak nem jöhetnek szóba, mert a talaj és a kevés úszónövény miatt erős a fény (4 db fénycső);
- van szén-dioxid beoldás és tápok, ez nem tudom, mennyit számít a halakra nézve;
- konkrétan nem terveztem levegőztetőt berakni, csak a felszín van fodrozva, de ha kell, rakok.
Az én elvárásaim:
- főleg kistestű (raj)halakat szeretnék, amik nem agresszívak egymással szemben -például a vitorlások emiatt egyáltalán nem szimpatikusak;
- algázónak otocinclust, gébeket képzeltem el, mert semennyire sem tetszik a túl nagytestű ancistrus;
- örülnék, ha minél színpompásabb halak jönnének;
- a szép rajmozgás plusz előny.
Ha erre tudnátok tippeket adni, nagyon megköszönném. Haltartással nagyon tapasztalatlan vagyok.
Én még mindig a pontylazacokat mondom:
Razbórákból van a bírja ezt a vakító környezetet, a legtöbb törperazbóra kimondottan szereti a lágy vizet, és valószínűleg a dániók se tudnák bántani őket. (Azok is bírják a fényt)
Akvakertészes vonalon is kéne érdeklődnöd, ott több tapasztalat van melyik bírja jól a nagy fényt.
Hát, nem lett valami fényes így első körben, de az akvaristalexikonon találtam részletes keresőt, ahol a fenti igényeket be tudtam állítani.
Ehhez mit szóltok?
- corydoras, gébek
- zöldsávos törperazbóra
- galaxy razbóra
Amiben nem vagyok biztos:
- ostoros szivárványhal (ennek lehet, hogy nem elég kemény és sötét a víz)
- törpe mézszínű halászhal (ennek is)
- ausztráliai szivárványhal (ennek elvileg pont jó, hogy ragyogó a talaj, de kicsit keményebb víz kéne)
És ezen kívül még tetszene, de nem tudom, hogy társítható-e a fentiekkel:
- vörösúszójú párducdánió
- kékégbolt márna
- szivárványos cselle
- Rachov díszes fenékpontya (ez a hal nagyon tetszik, csak le kéne takarnom hozzá az akvárium egy részét, mert labirintkopoltyús. (De ahogy nézem, 24 fokot szeret, szóval nem lenne olyan nagy a különbség a szoba levegőjéhez képest.) Ha nem bántaná a garnélákat, akkor jó lenne belőle pár).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!