Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Minimális gondozást igénylő...

Minimális gondozást igénylő akváriumot hogy tudnék kialakítani?

Figyelt kérdés

Azért van erre szükség, mert most a karantén idején folyton otthon vagyok, és bőven lenne időm kialakítani egyet, de később csak hétvégén tudnám gondozni, vagy csak kéthetente. Jelenleg növényes akváriumom van rákokkal, de az nagyon gyakori gondozást igényel. Megmondom, mit gondoltam ki, és szívesen fogadnám a tanácsokat.

Egy 200 literes akvárium adott, két erősebb fénycsővel, hydor külső és belső szűrővel meg fűtéssel. A szűrést még lehet, hogy megtoldanám kétágú emelőnek kialakított szűrővel (cseh emelő vagy mi). Arra gondoltam, hogy igénytelenebb hínárféléket tennék bele, amiket nem annyira szükséges tápozni. Szívesen tápoznék, csak félek, hogy felgyűlik a foszfát meg ezek, hogy ha épp nem tudok hetente vizet cserélni. Egyébként ha valakinek van erre ötlete, meg tudok valósítani egy tápadagoló rendszert, csak a vízcsere necces. Eleve úgy tervezem, hogy havi 1x cserélek vizet.

Szóval betelepítenék pár hínárfélét és igénytelenebb növényt, pl. anubias fajokat. Egy ágat befuttatnék jávai mohával, és hagynám elburjánzani, kicsit magasabb fényerő mellett, hogy megtapadjanak az algák. Telepítenék még pár mohafélét az aljzatra. Ebbe a rendszerbe kerülne bele 40-50 garnéla, a szaporulat reményében. Főleg red cherryre gondolok, vagy valami keverék vadasra. Emellé tennék olyan csigákat, amik nemigen szaporodnak el, pl. nyúlcsigákat, vagy nagyobb termetű zebracsigákat. Postakürt meg hasonló élősködő csigából pedig amúgy is megjelenne pár, de rájátszanék, hogy túlszaporodjanak.

Így adott lenne a tápláléklánc alján kétféle étel, a rák és a csiga. Erre én pl. törpe gömbhalat választanék, de ha valakinek van jobb ötlete (olyan hal, ami nem zaklatja a nyúlcsigát) azt is szívesen várom. Tehát olyan halra gondolok, amit nem kell lemezes táppal etetni, mert az önetető és a lemezes táp eléggé leterhelné a vizet. Így ha van elég búvóhely, a táplálék állatok tudnak szaporodni, és nem halnak éhen a halak.

Emellé választanék styphodon fajokat, vagy ancistrust (ezt nem nagyon akarom, mert szerintem brutál ronda), szóval valami algaevő halat.

A cél: hogy legfeljebb havi egyszer kelljen vizet cserélni, és ha hetente-kéthetente hazajárok, elég legyen megoldani a metszést és az egyebeket. (Értelemszerűen más is lakik otthon, de senki nyakába nem varrnám az ellátást).

Köszi!

2020. ápr. 29. 17:09
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Huh, elég konkrét elképzeléseid vannak...

Én azt mondom, hogy a havi vízcsere egy jól beállt, nagyobb méretű akváriumnál működhet...értsd: hónapok után, kb. 4-500 litertől fölfelé.

A halakhoz annyit, hogy vannak szebb algarvők is, mint az anci, és egy bazinagy aksi el is bír vagy 2 arany aymo-t. Vagy ott a cuki oto.

Olyan hal, ami nem bántja a nyúlcsigát, de garnélát, kisebb csigákat eszik...hm. Erre válaszoljanak az okosabbak. Én talán valami mindenevőt választanék, pl. Rózsás díszmárna(???)

2020. ápr. 29. 21:26
 2/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ, de ezzel nem érzem magam kisegítve. ha alultelepítem az akvát, akkor is kizárt hogy elég legyen a havi vízcsere?
2020. ápr. 29. 22:39
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

A fő cél megvalósítása egyszerű, csövezd ki az akvát a fürdőszobához és automatizáld a vízcseréket.

De kétlem hogy ekkora helyen egy térben működne egy tápláléklánc ahol gerincesek vannak legfelül. Ez egy biológiai rendszer ellentétben a jelenleg domináló kémiaival, nem anyagokat pótolsz és hanem folyamatokat szabályzol. Sokkal nagyobb élmény ugyan de egyáltalán nem kevesebb feladat. A fajok csoportosításával működhet a táplálék piramis de ehhez kevés egy tér.

2020. ápr. 29. 23:23
 4/6 A kérdező kommentje:
Akkor cseszhetem az ötletet, ugye?
2020. ápr. 29. 23:27
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Biztos, hogy nem csinálnám meg.

Hosszútávon ki lehet kísérletezni valami hasonlót, kémiai szűrőanyagokkal, jó növény választással, de ezt akkor is felügyelni kell, és ahhoz hogy beálljon egy ilyen rendszer hónapok kellenek, és akkor se biztos, hogy sikerül.

Nem értem pl az algaevő halakat, ha megeszik az algát, mit esznek a "préda állatok" csigák és garnélák?

Mert azok elsősorban algákat esznek, nem növényeket!

És min nőnének az algák, ha lennének gyorsan növő növények, amik felveszik előlük a tápanyagot?

És honnan lenne tápanyag, ha nem tápozol?

A halak trágyázásából? Az oké, csak az eleje nem megoldott, mivel a zsákmányállatoknak lenne kevés a kaja.

Szóval ez elég bonyolult dolog, szerintem jóval nagyobb meló megcsinálni egy ilyen rendszert, és még ha sikerül is több hónap múlva, akkor is folyamatos kontrollt igényel.

Úgy, hogy 2 hétbe 1-szer ránézel...

Minek? Csinálj oda akváriumot, ahol a 14 napból 12-t töltesz.

Kinek csinálnád akkor az akváriumot, akik otthon laknak?

Hát, ha a gondozását nem akarod rájuk bízni, ne kockáztass egy ilyen projektet, mert ennek jó eséllyel az lenne a vége, hogy az otthoniak gondoznák.

Nem hinném, hogy sokáig tart már ez a korlátozás, a gazdaság romokban, nincs más választása az országnak, mint hogy elkezdjen mindent beindítani, ha tetszik, ha nem, mert így nem a koronába döglünk bele, hanem éhen halunk.

Májustól vidéken már oldják a kijárási korlátozást.

Júniustól, ha beindul a turista szezon, itt már nem igen lehet semmi megszorítás, mert az brutális pénz kiesés.

Szóval az, hogy bőven lenne időd kialakítani egy ilyen rendszert, hogy bizonyítottan stabilan működjön, hosszútávon kielégítő határon belül tartani a vízkémiát, azt nem hinném.

Amúgy nem rossz elképzelés, csak értelmét nem látom.

Te ugyanis semmit nem látnál belőle, az hogy 2 hétbe 1-szer ránézel, az semmi, azért fölösleges megcsinálni.

Ha az otthoniaknak csinálod, az meg milyen, hogy ők "élvezzék" az eredményt, viszont egy 10 perces vízcserét, meg 1 perces etetést nem lehet rájuk bízni?

Nem sok értelmét látom.

2020. ápr. 30. 07:33
 6/6 anonim ***** válasza:
57%

"Akkor cseszhetem az ötletet, ugye?" Ellenkezőleg,

ezt az ötletet nem elcseszni kell hanem átgondolni.

Sejthetőek benne lehetőségek annak aki szeret ezzel foglalkozni.

2020. ápr. 30. 22:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!