Szeretnék a végére járni miért puffadnak fel időszakosan a vitorlásaim, és végleg megszűntetni a problémát (? )
Most mindent megpróbálok leírni a lehető legpontosabban, hogy lehessen miből kiindulni:
Van 5db fiatal (<1 éves), növendék vitorlásom egy 160 literes akváriumban. Tudom, hogy ez hoszú távon elvileg nem jó így, de a ti tanácsotokra vettem ötöt, hogy megvárjam míg kiválik egy pár... na szóval ez elméletileg rendben van.
Tehát az akvárium
- 160l
- 12 hamis neon, 5 fiatal vitorlás, 1 még nagyon pici albínó ancistrus
- a hőmérő szerint 27 fok
- TetraTec Ex 700 bio töltettel + a legnagyobb atman belső keringetésnek (szintén ti mondtátok)
- homok aljzat, redmoor fa, microsorum és anubias
- 4 naponta 50 liter vízcsere, úgyahogy felszedem a mulmot
- nem kezelem a vizet (Budapest, magas ph, magas nk)
- JBL biotopol klórtalanítót használok
- nem tápozok, nincs táptalaj, össze vissza világítok mert volt gond indításkor a barna algával aztán azóta
- nem gyógyszereztem még
Mondom mivel etetek pontosan:
- Tetra betta a neonoknak meg csipegetnek a vitorlások is belőle (nem nekik lett szánva nyilván de ezt szeretik a saját kajájuk helyett)
- JBL novo grano mix ez kapnak a vitorlások
- régen adtam nekik fagyasztottat (mindig mást pl. Artemia, vörös/fehér szunyoglárva stb... ilyen mixet vettem de! attól volt hogy puffadtak és ezért abbahagytam
Na és a probléma:
Küzdöttem régen is puffadással, volt, hogy fagyasztottól, volt hogy sima kajától, meg az egyik halnak valami baja lett, nem puffadt de nem evett vagy egy másfél hétig. Azt hittem ki fog múlni de valamitől jobban lett és azóta nincs baja. Gyógyszerrel nem kezeltem mivel nem tudtam mi a baj, pedig sokat kerestem a neten.
Most tegnap előtt az egyik (legnagyobb) hal felpuffadt (a puffadás nem olyan, mint a hasvízkór esetében, nem állnak ki a pilkelyek, csak a test azon része dülled ki ahol valószínűleg a belek vannak, van hogy asszimmetrikusan). Kihagytam egy napot, a puffadás lement, ezért ma úgy gondoltam, ismét megpróbálkozom a fagyasztitottal egy hónap után, de most az ötből négy hal felpuffadt.
Nagyon unom már ezt, féltem az állatokat, nem szeretem őket szenvedni látni.
Kellene találni rá megoldást mihamarabb, mert nem szeretnék akár egy halat is elveszíteni, kérlek akinek van tapasztalata ossza meg velem.
Ha kell a megoldáshoz, tudok küldeni képet az akváriumról, szép nagyon amúgy, kristály tiszta színtelen vízzel, mostmár elég kevés algával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!