Szivárványos pisztrángot, azt milyen akváriumban tarthatnék?
Pisztrángot????? O.o
Ezt most komoly, vagy troll kérdés? Ezek mind, hidegvízi halak. Ráadásul gyors folyású hideg, és oxigéndús, kristálytiszta vízben élnek, rajokban. Mozgásigényük igen nagy. Tegyük fel van négy pisztrángod.
Szerintem egy 2500-4000 literes akváriumot kellene üzemeltetned, 1000 literes technikai tartállyal, amibe van egy nitrátreduktorod is, a méregdrága és nagy mennyiségű szűrőanyyagok MELLETT(!). Kell egy baromira erős áramoltató (vagy több). Ja és egy nagy kapacitású akváriumi klíma (vagy kettő), egy vagy kettő igen erős, kerti tavakhoz használatos légpumpa.
Hát így kicsiben ennyi. De ne akarjál ilyen halat tartani!
Nagyon bírom az ilyen.. "keszeget, kárászt, pontyot, amúrt, süllőt - lehet akváriumba tartani?" kérdéseket. :/
Most komolyan, minden fogyatékos horgásznak (tisztelet persze a kivételeknek) muszáj akváriumban tartania a tóból, patakból, folyóból kipecázott halát?
A hazai vadhalak, azok hidegvízi halak, többségük nagyra nő meg. Sok hülye sima aranyhalat (ami szintén hidegvízi pontyféle) sem tud tartani akváriumban, mert a 30 literes akváriumba tesznek be 5-6 db 8-10 centis aranyhalat. Igaz, hogy sokszor szűrő sincs még azokban sem, de van benne neonkék gömbkavics aljzatnak, műanyag hajóroncs dísz és bugyborékoltató. :D (Mert a baromja azt sem tudja, hogy a pontos neve légpumpa vagy levegőztető)
Na most aki egyszerűbb hidegvízi díszhalat sem tud tartani, az hogy akar majd ezüstkárászt, domolykót meg ilyeneket tartani?
Ráadásul pisztráng! Esetleg lazacot, szaiblinget, petényi márnát, pénzes pért vagy szivárványos öklét tartani?
Én láttam már ilyet, videón, valami északi ország éttermében volt, és onnan lehetett kiválasztani, hogy melyiket akarják megenni.
Hogy ez mennyire fenntartható vagy akváriumként mennyire funkcionál, azt nem lehet tudni, mert ezek a halak végül is étkezésre szántak, nem az volt a cél , hogy jól érezzék magukat, vagy sokáig életben maradjanak, szóval ez inkább egy teszkós medence szintje, és távolról integet az akvarisztikának.
Az akvárium úgy nézett ki, hogy először is, kint volt, nem az éttermen belül, tehát a hőmérséklet kérdése megoldott volt, mert a gondolom a víz az épphogy nem fagyott be.
Maga az akvárium (nehéz megítélni) legalább 5 méteresre saccolnám a hosszát, de lehet hogy 8 is volt, baromi hosszú volt.
Biztos, hogy rengeteg áramoltató volt benne, szerintem biztos, hogy méterenként volt benne valami meghajtó, mert olyan durva áramlás volt benne, hogy a halak a klasszikus fajra jellemző úszást mutatták, amit nagy áramlásban szoktak, meg a vízen is látszott, hogy baromi gyors.
1 irányban folyt az egész medencében a víz, tehát nem az akvarisztikában szokványos keringés volt, hogy fent az egyik irányba, lent a másik irányba.
Egy irányba folt alul felül, és az akvárium végén volt egy leeresztő, ami egy külső technikai tartályba vezette a vizet.
A tartályban gondolom a keresztmetszet növelésével tudtak kisebb sebességet elérni, hogy legyen biológiai szűrésük, az 100% hogy volt szűrésük, mert az látható volt, csak a víz elvezetést nem lehetett kivenni, hogy oldották meg.
De gyakorlatilag létrehoztak egy 5-8 méter hosszú hidegvízű "patakot".
Hogy ezt Magyarországon hogy lehetne megcsinálni, fogalmam sincs. Nyáron, még ha le is árnyékolnád teljesen, akkor is felmelegedne a víz, nem olyan mint egy hegyi patak, aminek az utánpótlása egy hegy mélyéről jön.
Végülis léteznek vízhűtők, és a szűrést is meg lehet úgy oldani, hogy hosszú távon fenntartható legyen. Ha magadnak barkácsolod össze az egészet, akkor azzal elég sokat lehet spórolni, szerintem úgy 3-4 millióból össze lehet hozni.
Ha meg felkérsz valami hozzáértőt, akkor (tekintve hogy ilyen nem sok van) ennek a másfélszerese.
Azért ha belevágsz, csinálhatnál róla videókat, elég nagy kuriózum lenne!
Amiről itt többen írtok az a sebespisztrángra vonatkozik. A szivárványos vagy más néven tavipisztráng
tarható állóvízben, nem őshonos.
Évekkel ezelőtti nagy divat volt az akvapónia, ott kb. 1000-literben tartották őket zöldséges kertel tisztítva a vizet, szinte az összes halat elhordták Lillafüredről.
Én évekkel ezelőtt simán neveltem ivadékokat akvarista eszközökkel, majd 2-3-hónap alatt kinőtték és kikerültek a tóba. Ami fontos, 20-fok felett elpusztulnak!
És valóban a szivárványos nem azonos a tavipisztrángal,
ez csak az én logikám félrekapcsolása volt.
Viszont jó hír, utánanéztem szakkönyvekben rövid ideig a 28-fokot is kibírja bár én ebben kételkedem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!