Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Érdemes ezt a vizet lágyítanom?

Érdemes ezt a vizet lágyítanom?

Figyelt kérdés

Víztesztek alapján ezek a csapvizem értekéi

Csapvíz

GH-14

KH-14

PH-7,5

Ha jól olvasgattam ez a szikes vízhez közel áll(vagy már az), de végül is a KH nem nagyobb. Ez mennyire jo pl a növényeknek? Jó lenne mondjuk 1/3 vagy 1/2 arányba fokozatosan lágy vízzel keverni?

Nem akarok kimondott növényes akváriumot, csak esetleg jobb körülményeket teremteni mint a halaknak mint a növényeknek

Még egy érdekesség lemértem az akváriumban lévő vizet(kb egy hete cseréltem max 1.5 hete) és így nézett ki:

GH-12

KH-9

PH-7

Nem lágyítottam semmivel, csak néha Sera Blackwater Aquatant szoktam tenni bele színezni a vizet.

2019. szept. 14. 00:19
 1/3 Skid05 ***** válasza:

A szikes kérdésre egy lényeges info kellene: hogy teljesít most a növényzet? fejlődik? mert ha igen, akkor nem akut a kérdés, ha van nátrium, ha nincs. Más kérdés, ahogy a jövőben milyen fajokat akarsz tartani, mert nyilván jó pár trópusi fajnak (legyen az növény vagy állat) ez már kemény és lúgos víznek számít. Na meg az sem mindegy (=pénzkérdés), hogy 540 literben vagy 54 literben kéne lágyítani.

Szóval sorrendben: mit akarsz tartani, ehhez milyen észszerű megoldás kell (ion, RO, eső, gyanta), ennek mi a költsége, amit belefér/megéri-e vállalni hosszabb távon is.

Amíg nem hagyja le a kH a GH-t az általános megjelölés szerint nem tekinthető szikesnek, ez azon egyszerű okból van így, mert a mezei tesztekkel a Na tartalom csak akkor tekinthető bizonyítottnak, ha a kH>GH. Uakkor a nátrium tartalom nálad sem nem zárható ki, mivel a kH teszt pH alapon mér és a Na tartalmú karbonátok lúgosságot okoznak, lehet pl 10 nk értékű Ca és Mg-karbonátod, mellé 4 az állandó keménység, és 4 a Na (vagy egyéb)-karbonát.

A második mérésre azt mondanám, hogy jó bikarbonát hasznosító növényzeted van. Vagy extra a párolgásod és nullás vízzel locsoltad az üveget a 1.5 hét alatt. Merthogy a sera a kezelőt úgy hirdeti, hogy „No pH value alterations” vagyis ez alapján a kH-ra sincs hatással, ez pl azért érdekes. A PH-t mivel méricskélted, digitális teszterrel?

2019. szept. 14. 01:25
 2/3 A kérdező kommentje:

Jelenleg az akváriumban csak pár cryptocoryne van, de most vettem meg növényeket( vallisneria, echinodorus, hydrocortile tipartita) ezek közül az első kettő már régebb is volt az akváriumban es növekedtek is, sőt más nővények is voltak es minden fejlődött.

70 literes akváriumról van szó, és én vagy desztillált vízre vagy ion cseréltre gondoltam, mert úgyis fokozatosan kellene lágyítani, s akkor csak nem olyan drága.

PH-t ilyen sera csepp teszttel mértem.

2019. szept. 14. 10:30
 3/3 Skid05 ***** válasza:

Ha fejlődtek akkor nem lehet olyan vészes. A tripartitának a csapvíz kH-ja szerintem sok lesz, a második már oké lenne.

70 liternél valóban be lehet vállalni az ionvíz megoldást (a desztvíz jóval drágább), mondjuk heti 15 liter cserével számolva 2:1 arányban keverve csapvízzel egy egészen jó kH-t kapsz, és ehhez heti 350 Ft értékű ionvíz kell. A lágyítás úgy zajlik, hogy mindig uolyan vízkémiával cserélsz vizet, egy idő után az aki beáll erre az értékre.

A pH-t csak digitálissal lenne értelme mérni, azt is úgy, hogy fix időpontban minden nap, mert napi szinten is rendes kilengéseket produkál. A serát meg úgy is a gyári ajánlás szerint adod. A kH-t, GH-t ismerd, egy társas akiban bőven elég ennyi.

2019. szept. 14. 16:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!