Szedett már valaki levelet akváriumba? Hogyan kellene ezt megoldani?
Nagyon tetszik mostanság nekem (és remélem a halaknak is fog) a falevelekkel és gyökerekkel berendezett akvárium, el is határoztam hogy csinálok egy “biotóp jellegűt” és eszerint rendezem be...
A probléma az hogy fogalmam sincs mit szabad és mit nem a levelekkel, hol kellene szedni meg ilyenek...
Tehát a következő kérdéseim fogalmazódtak meg:
- Bármilyen levél jó? (ha nem, mi az ami tuti az)
- Csak ősszel szabad szedni? Miért? És ha kiszárítom itthon?
- Kell szárítani/préselni/főzni vagy mehet a vízbe egyből?
- Hol tudnék levelet szedni Budapesten? Arborétum? Park?
- Nem fog lebomlani a vízben és szennyezni azt nagyon hamar? Milyen mértékű vízminőség romlásra számíthatok?
- Mennyire viszi le a PH-t?
Valaki aki csinálta már pls írja le a tapasztalatait, köszönöm!!!
Te sem ismered a magyar nyelvű akvarista könyveket ? Pedig rengeteg van, antikváriumban is találsz. Előbb olvass, azután, ha valamit végképp nem találsz, akkor kérdezz.
Semmi olyat nem szabad akváriumba tenni, ami eredetileg nem vizes környezetben volt, amit nem oda terveztek.
A növényi részek vízben bomlásnak indulnak, esetleg a halakra mérgező anyagok is felszabadulhatnak, de rothadásra és így a vízminőség romlására mindenképpen számítani kell. Levelekről tegyél le. Faág, fagyökér csak akkor jöhet számításba, ha az már sokáig (évekig) vízben volt, tehát uszadékfa jöhet esetleg számításba, de az is csak megfelelő előkezelés, forralás, fertőtlenítés után. Akvarista üzletekben könnyebben kapsz vasfát, ami kevéssé bomlékony. Az aljzathoz rögzítéssel vannak gondok, ahhoz csak speciális anyagok és ragasztók használhatók. Élő gyökerek viszont még az akvárium vizének is jót tehetnek. A szobanövények közül a Scindapsus és a különböző Phylodendron és Monstera fajok hajlamosan gyökeret ereszteni vízben illetve meglevő léggyökereik a vízbe vezetve hajlamosak szétágazásra (Monstera) és felszívják a vízből a nitrogén tartalmú szervetlen bomlástermékeket.
Jómagam bükk, tölgy, eperfa, tebang leveleket, égertobozt láttam víz alatt.
Ki kell szárítani, így van. Nem mehet egyből mert pazarul bedurrantaná a vizet egy méretes levél ammónia lökete.
Hát forgalmas helyen nem kéne. Permetezett helyen szintén (szúnyogirtás-szezon is értendő). Arborétum nem hangzik rosszul.
Le fog bomlani, ha lesznek garnélák, csigák akkor be is segítenek neki.
pH?… mennyi vízhez, mennyi levél, milyen vízkeménység avagy karbonát-puffer… van egy pár változó, eltolja akár 7 alá is és mellé teásítja a vizet ez is biztos.
-Levélből én tölgyet használtam, emellett éger tobozt, és lehámlott platán kérget.
-Pontosan nem tudom miért csak ősszel lehet szedni, de én is ősszel szedtem, mert így mondták. Óriási különbség van szerintem egy zölden leszedett , újság közt préselt vagy magától kiszárított friss zöld levél, és egy magától kiszáradt, megbarnult, lehullott levél között. Sose használtam friss levelet.
Ennyiben igaza van az elsőnek, hogy a friss levelet nem vízbe tervezték.
(szemben egy lehullott levéllel, ami a világ számos pontján hullik a vízbe)
-Ha őszi, kiszáradt, lehullott levelet szedsz össze, azt nyilván nem kell se préselni, se szárítani, pláne nem főzni, én simán leöblítettem csapvízzel, és ment a vízbe.
Le kell súlyozni, mert felkapja az áramlás, odasodródik a szűrőhöz, és betapasztja a beszívó nyílást. Erre kell odafigyelni.
Budapestet nem ismerem, ezt neked kell megoldani, de nehezen tudom elképzelni, hogy bárhonnan a városon belülről megfeleő tisztaságút tudnál szerezni... mármint ami belülről tiszta, és nem szívott magába egy csomó mérget. Úgyhogy irány az erdő. Keress valami erdőt.
-Le fog bomlani, de nem hamar.
Nem kell bele sok, úgyis durván fog színezni, (gondolom ez is a cél ) szóval elég belőle kevés, és lehet cserélgetni.
(Érdemes egy évre valót szedni :D)
Semmiféle vízminőségromlással nem jár. Egy egy jó szűrőnek meg se kottyan, még ha az összes ott rohad is el. Nyilván nem 9 kiló levelet kell beletenni 40 liter vízbe, csak pár db-ot, az előtérbe, dekorációnak.
Attól, hogy barna lesz a vized, az még teljesen tiszta marad.
-PH-val semmit nem tud csinálni, ne bohóckodj. Vagy lágyítod a vizet? Mert ha mondjuk 3-5 nk° keménységbe a fent említett arányokat megcsinálod (40 liter vízbe kilószámra a levél) az valóban meg fog látszani a kémhatáson, de ezt így előre senki nem fogja neked tudni megmondani, hogy mennyire.
Ha ez a cél, akkor amúgy is komoly mérőeszközeidnek kell lenni, mert azok nélkül a pH-t b-szogatni ámokfutás!
Úgyhogy méregetni kell, reggel, este, napokig, tesztelgetni, folyamatos kontroll alatt tartani.
De ha csak úgy a csapvízbe beleteszed... hát abba vasvillával is szórhatod, az ég világon semmit nem fog csinálni a pH-val.
Ennyit tudok hozzátenni a beszélgetéshez:
- [link]
- [link]
Azért ősszel, mert akkor természetesen hullanak, a fa maga dobja le őket - elvileg így nem tartalmaznak olyan anyagokat, amiket nem kéne. (Nekem amúgy is visszás, hogy természetszerető emberként megtépnél egy fát.)
Arra ügyelj, hogy csak olyan levelet szedj, amit be tudsz azonosítani és biztosan tudod, hogy nem ártalmas! A cikkekben van lista is, kép is :)
Bükköm van. Annyit tudok mondani róla, hogy lassan bomlik le és nem vagy csak alig észrevehetően színezi a vizet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!