Ez milyen állat? Kép is van!
Találtunk kint az úton egy ilyen valamit. Víz mellett volt. Nem tudjátok hogy mi lehet ez esetleg? Itt van két kép:
másik: [link]
Kész, egyszerű volt az ügy, hála a jó fotónak és az azon jól látható vöröses vérhólyag szerűségnek.
Szóval: nyári pajzsosrák, aminek a 'hatidok lába' az a vérhólyag szerűség a pajzsa belső oldalán, jól látszik azon a képen amin felfordítva látható.Akár 10 cm hosszúra is megnőhet. Főként a nyílt, agyagosabb talajú területek pocsolyáiban jelenik meg, annak köszönhetően, hogy kemény petéi akár 3-5 évig is életképesek, amint víz éri őket, aktiválódnak és kkelnek, amilyen gyorsan jönnek, olyan gyorsan is tűnnek el akár további 3-5 évre, amíg újra nem lesz ott pocsolya.Április-májusban jelenik meg, akár szeptemberig is szaporodhat több nemzedéken át.
Szóval nem ritkaság, de azért nem is túl tömegállat, és rendkívül különleges mind látványra, mind a pete élettartama és gyors megjelenési képessége miatt.
Nem kell hozzá már a nővérem:)Én is szeretnék egyszer ilyet látni élőben, klassz lehetett:)
Én azért sajnálom, hogy meghalt.
Már úgy megszerettem :-(((
hoppá (előző vagyok)
ha ez tényleg pajzsosrák, ahogy a fentebbi írta
akkor végveszélyben lévő állat.
Vissza kellene menni oda, ahol ezt (Őt) találtad és meg kellene nézni nincs e még.
Bár azt írja Magyarországon gyakori. De azért ne hagyjuk kipusztulni :-(((.
Tartsuk életben ezt az oldalt én azt javaslom.Vagy csináljunk egy "mentsük meg a pajzsosrákot topikot" valahol. Azért csak rá kellene kérdezni hogy mi a teendő.
Én nagyon érzékeny vagyok a természetet érintő kérdésekben.
Mint írtam, ez az állat nagyon ért a túléléshez, hiszen ha 5 évig csontszáraz a föld ott ahol utoljára egy lerakta a petéit, és esik egy kis eső, azonnal megjelennek és gyorsan szaporodni kezdenek. Ennek köszönhetik hogy még ma is pillanatok alatt megjelennek és tömegével lepik el a pocsolyákat. Van tavaszi változata, az 15 fokos víznél melegebbet nem bír elviselni, addig van, utána felváltja a nyári alfaj.
Sztem a dinók után valamikorból jelennek meg újra és újra, márpedig ha ennyit kibírtak, nem kell félteni őket. Ha meg odamész és hazahozod pl. akváriumba, azzal rontassz a túlélési esélyein. Pocsolyalakók, túlélőművészek, ne aggódj értük:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!