Megmondaná valaki, hogy miféle rovar ez?
Ezek a nagyon apró rovarok rendszerint esténként jönnek elő. Néhány tized mm-től 1 mm-ig terjed a nagyságuk. A potrohuk csíkozott, és hosszú csápjaik vannak. Nem szívósak, inkább nagyon sérülékenyek, ugyanis a lehető legkisebb érintéstől is elpusztulnak. Eléggé fürgék lesznek, ha megzavarják őket. A legfontosabb pedig: viszonylag nagyot tudnak ugrani.
Utánanéztem az interneten a bolháknak, azonban ezt egyikkel sem sikerült beazonosítani. Mivel állatot nem tartunk, így csakis az emberbolhára tudok gyanakodni, ez viszont egyáltalán nem hasonlít arra. Csípésnyomokat szerencsére még nem találtam magamon. Az a gond, hogy csakúgy nyüzsögnek a falon, ráadásul az egész lakásban mindenütt! A fürdőszobánkban az elszívó ventilátor közelében rengeteget találtam belőle.
A lakásunkat nemrég újítottuk föl (az aljzatot újrabetonoztuk, új padlóburkolat, festés stb.) de ezek a dögök ennek ellenére is elleptek minket. Ahogy megfigyeltem, általában a bútorok mögül, vagy apró résekből másznak elő. Mivel fogalmam sincs hogy mi ez, ezért azt sem tudom, hogy mit lehetne ellenük tenni. Tudna nekem valaki segíteni?
Ez egy fatetű (Psocoptera rend). Valószínűleg egy Dorypteryx faj, talán a D. domestica. A rend tagjai a természetben zuzmókat, gombákat esznek. Lakásban többnyire penészgombákat. Nem csípnek, nem terjesztenek betegséget, és ez a faj nem okot kárt. Egyes fajok állítólag régi könyvekben, régi szőnyegekben kárt okozhatnak, de nem tudni, hogy ezek a károk nem csak "járulékos veszteségek"-e, amelyek a penészes könyvekről történő penészevéssel járnak.
Itt egy (többszörös nagyítású) kép:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!