Harap alovam hogyan szoktassam le róla?
Őőőőőőőőőő.......
Mondjuk egy hejesirásikézikönyvel...
"A támadás pontján visszatámadni nyílt hadüzenet. Ha háborút indítunk a ló ellen, biztos, hogy ő fog nyerni. Nagyobb, erősebb és gyorsabb. Amikor a csipkedésért megütjük a lovat, ugyanúgy fogja folytatni. A ló egyre ravaszabban fog időzíteni, gyorsabban fog támadni, és sokkal gyorsabban fogja visszarántani a fejét is, mert számítani fog viszonttámadásra. Az eredmény: rosszabb lesz a csipkedés, ahelyett, hogy javulna a helyzet.
Képzett trénerek is néha kemény bánásmódot javasolnak arra, hogy leszoktassuk a lovat a csipkedésről. Hallottam, amint azt mondják, hogy amint látjuk a csipkedésre való hajlam jelét, jó kemény ököllel húzzunk be egyet a lónak. Azt is tanácsolták nekem, hogy használjak vibráló vicces szerkezeteket, amikből valami hegyes áll ki. Voltak, akik a ruhaszárító csipeszre esküdtek; még azt hallottam, amikor valakinek fogó használatát javasolták! De a legrosszabb, amit hallottam az, hogy helyezzünk egy szöget az ujjaink közé és így üssük meg a lovat.
Mindegyik fent említett módszer veszélyesebben csipkedő lovat eredményez. El kell döntenünk, hogy ki akarunk-e venni minden fájdalmat keltő eszközt a képzésből vagy sem. Lényeges, hogy ne a ló ajkaira koncentráljunk. Ha ezt tesszük, a ló csak foggal fog harapni, eltépi ruhánkat, vagy még a bőrünkből is egy darabot. Van sokkal hatékonyabb gyógymód erre a problémára.
Először is, hadd mondjam el, hogy a hozzám kerülő csipkedő lovak 90%-át jutalomfalatokkal etetik az emberek kézből. Ha összekötjük az étel és az emberi testrész képzetét, a lovat harapásra tanítjuk. A tudomány bebizonyította, hogy ugyanez történik a cápáknál és más tengeri ragadozóknál is. A tulajdonos gyakran arról számol be, hogy ő soha nem etette kézből a lovat, de kiderült, hogy egy korábbi tulajdonos igen. Ne feledjük, még midig fenn áll a probléma.
Amint a kézből etetést megszüntettük, egy jó lovas nagyon oda fog figyelni, mikor mutat a ló csipkedési hajlamra utaló jeleket. Ilyenkor érjünk a ló sípcsontjához, ne rúgjuk, csak érjünk hozzá, a fájdalomkeltés nem tanácsos. Csak a ló figyelmét szeretnénk elterelni egy másik testrészére. Ráléphetünk a pártára, és lecsúsztathatjuk a sarkunkat magán a patán. A lovak különbözően reagálnak, válasszunk egy módszert.
Amint elvontuk a ló figyelmét, lépjünk arrébb és vezessük magunk után a lovat, álljunk meg, figyeljünk, és reagáljunk a fent javasolt módon, ha újra csipkedni próbálna. Általában kb. 8 ismétlés után a ló csipkedni akar kezdeni, majd megáll és lenéz a sípcsontjára vagy patájára. Ebben a módszerben a lovak figyelmének elterelhetőségét előnyünkre használhatjuk. A lovak figyelmét nagyon könnyű elterelni, amit hatékonyan lehet használni erőszak alkalmazása helyett a csipkedés problémakörénél."
Azt írtad, hogy "Ha összekötjük az étel és az emberi testrész képzetét, a lovat harapásra tanítjuk."
Nagyon furának találom, hogy a lónak ne lenne ennyi esze. A kutya, néha még a legkóborabb, legelhanyagoltabb, legszocializálatlanabb is pontosan tudja, hogy mi a kaja, és mi a kezed.
A ló tényleg nem képes megkülönböztetni a kaját és az ember kezét?
Ez komoly kíváncsiság, nem kötözködés.
Nem írtam,hanem bemásoltam:)
Egyébként itt nem arra gondol, hogy a ló összekeveri az kezed egy dundi répával és véletlenül vagy direkt leharapja.
A lényeg az, hogy a kaja a kezedből kerül elő, tehát mivel nem egy buta állatról beszélünk, baromi gyorsan felfogja, hogy kézből jön a répa, és követelőző lesz.
Matatni fog, keres kutat, és akár harap. Magyarán nincs tisztelet, mivel egy két lábon járó ételhordónak tekint.
Sok helyen nem is engedik, hogy kézből adj a lónak bármit, pont ezért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!