Mi a teendő akkor, ha valaki egzotikus állatot tart, azonban idő közben módosítanak az állattartási törvényen, és már nem lesz törvényes megtartania? Ilyenkor mi a teendő?
Figyelt kérdés
Például ha egy faj bekerül az engedélyköteles fajok közé, azonban azelőtt bárki szabadon megvásárolhatta. Ha valaki vett valamit, amire már nincs engedélye, hogy megtartsa, hogy szabadulhat meg pl legálisan az állattól, vagy ilyenkor mi a teendő?2018. ápr. 2. 20:20
1/4 anonim válasza:
Én úgy tudom ilyen esetben megtarthatja az állatot.(gondolom a tartási körülmények és a hozzáértés alapos ellenőrzése után... legalábbis nagyon remélem...) Valahol olvastam 1-2 éve, hogy valakinek még mindig vannak csimpánzai, mert még akkor szerezte be őket, mikor legális volt a tartásuk, és nem vették el az állatokat.
2/4 anonim válasza:
A jogszabályok visszaható hatályának tilalma a magyar alkotmányos rend egyik legfontosabb alapelve, ennek megfelelően jogszabàly visszamenőlegesen nem állapíthat meg kötelezettséget, meglévôt nem tehet súlyosabbà, nem vonhat el és nem korlátozhat meglévő jogot.
Konyhanyelven: ha anno a hatályos jogszabàlyok szerint szerezte be az állatot pl.akkor nem kellett engedély, akkor utólag nem írhatják elő, hogy szerezzen be engedèlyt.
3/4 anonim válasza:
Igaza van az előttem szólóknak, én nem rég láttam valamelyik csatornán hírt hogy egy bizonyos afrikai bagoly magyarországi példányát gyűrűzték meg, mert fokozottan veszélyessé lett nyilvánítva és már csak engedéllyel tartható. A magyarországi példányra ez csak annyit hatott ki hogy állományba vették és megjelölték, de a tulajdonos szervezet (valamilyen madarakkal foglalkozó szervezet) megtarthatta a madarat.
4/4 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm szépen a válaszokat. A kérdés alapját az a gondolat adta, hogy annó (kb 3 éve) még nem volt engedélyköteles az enyhén mérges disznóorrú sikló magyarországon, azonban kesőbb engedélykötelessé tették. Én meg gondolkozok, hogy beszerezzek egy hamiskobrát (ami jelenleg szintén nem engedélyköteles, azonban ugyan úgy enyhe mérgű hátsófogas kígyóféle, mint a disznóorrú) viszont ha később ezen módosítanak, az milyen kötelezettségekkel járna az irányomba, de ezek szerint semilyennel, amíg tudom bizonyítani egy származási igazolással, hogy mikor, kitől vettem az állatot.
2018. ápr. 2. 21:11
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!