Ti otthonról (szülőktől, családtól) milyen állattartási példákat hoztok, és ahhoz képest most hogyan tartjátok a háziállatotokat?
A szüleid/nagyszüleid/családod hogyan tartott állatokat? Milyen állatok mellett nőttél fel, és azoknak milyen élete volt?
Hogyan viszonyulsz most az állatokhoz (főleg kutyához, macskához)? Van most háziállatod? Hogyan tartod, milyen az életetek együtt?
A haszonállat tartást (baromfi, galamb, lúd, kacsa, nyúl) nagyszüleimtől tanultam, és később "emberségessé" tettem, mert én őket is szeretem mint állatot és megérdemlik a normális körülményeket, még ha a húsáért is tartjuk.
Viszont a kutya-macska tartásukat egyenesen rossz példaként mutogatnám, erre inkább nem is térek ki, biztos mindenkinek van ilyen tapasztalata nagyszülőkkel. Szüleim nekem is már állatbarátok. Nagyszülőknek a hörcsög, tengerimalac, papagáj stb. állatok amik tényleg csak díszállatok semmit se érnek és haszontalannak tartják őket, ha rajtuk múlna agyon is csapnák az ilyen állatot. Most két cica van és négy kutya van nálunk, amiből egy az imént pedzegetett problémák miatt a nagyszülőktől került hozzánk. Plusz a baromfiak és nyulak.
Az én nagyszüleim állatbarátok voltak, volt kutyájuk, macskájuk. Nem bántották őket, de csak a létszükségletet biztosították számukra. Az állatszeretetük a napi simogatásban és etetésben kimerült. Mellette disznót és tyúkot tartottak, azokat nagyon szépen. A szüleim nem tartottak semmilyen állatot. A párom szüleinek papagája van, nagyon pici kalitkában, ritkán takarítva és nem foglalkoznak vele.
Nekem egy kutyusom van, az ősökhöz képest nagyon jól tartva. Kinti benti megnevelt kutya, járunk sétálni, játszunk, időnként orvoshoz viszem, ha kell.
Nem vagyok mintagazdi, de próbálkozok minél jobb életfeltételeket teremteni neki. Ehhez sokat olvastam, utánajártam.
Nekem is a falun élő rokonaim viszonylag rossz "példa" volt. Én városban nőttem fel, így mikor nagyanyámhoz mentem nyaranként, mindig furcsa volt számomra, hogy ott nem igazán "szeretik" a kutyát, macskát. Nem bántották őket, meg semmi "durva", de nem is tekintettek rájuk családtagként mint például én.
A macska öntörvényűen járt kelt (ami nem lenne éppen baj) néha lehetett látni, meg egerészett, ha volt egy kis maradék a kutyával megosztoztak raja(bár főleg a kutya kapta, a macskának én vittem ki míg ott voltam). A kutya láncon volt tartva(hogy ne zavarja meg a haszon állatokat) néha engedték csak szabadon. De elég hamis volt, és a rokonaim nagy része nem is ment hozzá közel, csak azt "szerette" aki enni adott neki. (Véleményem szerint egy kutya mindig olyan lesz, ahogy a gazdája neveli ahogy kezelik.)
Ha a macska megszült és az alomba betegek voltak a cicák kb le se sz*rták... sajnálkoztak, hogy hát ilyen a természet nem lehet mit tenni... na persze, csak el kellett volna vinni dokihoz, esetleg ivartalanítani, ha már nem képesek gondoskodni róla és a kicsinyeiről megfelelően
Én homlokegyenest máshogy kezelem a háziállataimat. Nekem ők tényleg családtagok, nem azért tartom őket, hogy legyen ki eltakarítsa a moslékot... Szerencsére a szüleim is állatbarátok voltak mindig is,bár azért az orvos kérdését náluk is mindig én erőltettem ha betegségre került sor és el kellett vinni a dokihoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!