Miért van az, hogy szinte az összes háziállatunk nevét
negatív értelemben használjuk emberre?
Figyelt kérdés
Gondolok itt az irigy kutya, alamuszi macska, vén kecske, buta liba, bájgúnár, hülye tyúk, tehén, ökör, bika, szamár, disznó, birka, ló stb. megnevezésekre.
De miért alakult ez így ki? Hiszen valamennyi állatból hasznunk van, azért is haszonállat a nevük. És elnézve némely embereket, az adott állatra akár még sértő is lehet, ha hozzájuk hasonlítjuk őket...
2015. ápr. 9. 10:30
1/6 anonim válasza:
Szerintem ebből is látszik hogy az emberek mennyire nem tisztelik az állatokat, mintha csak vacak tárgyak lennének, nem érző lények. Elég gáz. Nem tudom miért ilyen a legtöbb ember, de elég szomorú.
2015. ápr. 9. 10:43
2/6 anonim válasza:
szerintem szép számmal megjelennek a pozitív tulajdonságok is, pl éles a szeme mint a sasé, bivalyerős, macskaügyességű stb. mivel az állatok szerves részei voltak az életnek régen, szerintem természetes, hogy az állati és emberi tulajdonságok között párhuzamot vontak
2015. ápr. 9. 10:46
3/6 A kérdező kommentje:
A sas nem háziállat... És persze, vannak pozitív értelemben használt szókapcsolatok is, de nagyságrendekkel kevesebb. (Jó példa a bivalyerős. De a bivallyal is van negatív kifejezés, le se merem írni, mert nem szalonképes...:-))
2015. ápr. 9. 11:14
4/6 anonim válasza:
Gondolom az állatok vélt vagy valós külső - belső tulajdonsagaihoz hasonlitottak az embereket. Az értelmi képességekre vonatkozó gondolom azért negatív, mert az emberek okosabbnak tartják magukat az állatoknál. A külső jegyek, pl a vén kecske, nyilván abból adódik, hogy inkább idősebbekre jellemző az a szakáll, ami a kecskenek is van. És erről eszembe jut, hogy az is megnyalja a sót :), egyúttal megvan az atkotes a közmondásokhoz, és le is szogezhetjuk, hogy valóban az állatok és emberek szoros kapcsolatabol, egyuttelesebol származnak ezek a kifejezések. 200 év múlva lehet, hogy lesznek majd ilyenek androidos telefonról is ;(
2015. ápr. 9. 11:16
5/6 anonim válasza:
a hármassal értek egyet maximálisan.
jó, akkor sólyom, nem sas. a sólyommal vadásztak, tehát részben haszonból, részben szórakozásból tartották - így már megfelel?
2015. ápr. 9. 11:34
6/6 kufferbivaly válasza:
Az ember is állat,és megannyian hordozzuk magunkban az állati tulajdonságokat.Irígyek vagyunk,önzők,agresszívak,buták,okosak,szépek,és rútak,és sorolhatnánk még.Ez az állatvilágban természetes.
De most kicsit kitérek a kérdés elől:vajon az állatok hogyan jellemeznének minket embereket,a teremtés koronáit?A lényeg:nem vagyunk különebbek az állatoktól.Rosszabbak vagyunk!
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!