Mit jelent az hogy egy kutya inteligens?
Szerintem azt, ha jó a problémamegoldó képessége.
Mások azt mondják, hogy az amelyik könnyen tanul.(szerintem ez csak tanulékonyság)
Köszi!
Gondoltam is rá hogy rosszul írtam az intelligens szót :D
Én is a problémamegoldó képességet, a jó logikát mondanám intelligens vonásnak.
Ugyan nekem csak macskáim vannak, így csak olyan példával tudok jönni, de ők összedolgoznak (hogy minket bosszantsanak :D), képesek ijesztő okosan megoldani problémás helyzeteket. A kedvencem, amikor az egyiküknek sikerül a kilincsről levadásznia a lelógó játékot, majd amikor a másik kicsapja a hisztit hogy nem tud játszani, egyszerűen felugrik vele a fotelre, és lelógatja a karfáról. Addig tartja, míg a társa rá nem un.
Kutyásként hasonló cselekedeteket keresnék... anyámék ebje pl. teljesen magától összeszedi az összes játékát, mindig mindent bevisz az ágyába, semmit nem hagy elő. Rendszerető kutya :D
Tudományosan:
- tanulási képesség,
- engedelmességre való hajlam, és
- ösztönös intelligencia.
Itt van egy, akár otthon is könnyen kipróbálható kutya IQ-teszt: [link]
Szerintem a betaníthatóság pusztán megfelelő motiváció és türelem kérdése. Mindegyik kutya motiválható, csak a megfelelő eszközt kell hozzá megtalálni. Ráadásul egy kutya nem tudja felmérni, hogy a gazda jót akar vagy sem. Ne akarjunk őket antropomorfizálni. Ők csak legfeljebb azt látják, hogy a jól teljesített feladatnak pozitív (jutifalat, dícséret) vagy a nem teljesített feladatnak negatív (szidás, rosszabb esetben verés) a következménye.
Az intelligencia ennél sokkal összetettebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!