Kezdőoldal » Állatok » Egyéb kérdések » 5-10 család méhecskét szeretné...

5-10 család méhecskét szeretnék tavasztól. Szerintetek így belevághatunk?

Figyelt kérdés
Lesz apósomék méhészkednek már több mint 30 éve.3 éve ismerkedtem meg a fiukkal,s ezen úton 3 éven keresztül segédkeztem a pergetéseknél.Mindent megfigyeltem,imádom a méhecskéket,szép szakmának tartom.Szeretnénk én és a fia megpróbálni tavasztól 5-10 család méhecskét.3 faluval arrébb lakunk a szülőktől.500 ezer forintunk van rá.Eszközökben tudnának is segíteni kölcsönadni pl pergetőt,fedelezőt stb.DE!:az az igazság hogy a kaptárhoz nem engedtek még konkrétan odamennem,pedig kértem mér rengetegszer.Sem pergetésnél,sem vizsgálatnál sem máskor,mondván nem lánynak való munka az(mármint NB kereten vannak nekik a méhecskék,s azt emelgetni nem nekem valónak tartják.)Ezért gondoltunk rá,hogy rakodó kaptárral kezdenénk meg azt a pár családot,így a keretet meg tudnám emelni,nagyobb erőfeszítés nélkül.Közvetlenül persze a kaptár hátánál álltam már,hordási időben is védőruha nélkül ,nem csapkodom nem félek tőlük,de kaptár belsejét,kaptárt megbontva sajnos csak képekről láthattam még.:/ nagyon szeretném csinálni a szakmát,mindent megtanulni,de tudom hogy a méhészet 95%-a gyakorlat.Rengeteg szakirodalmat olvasok,és youtube-os videókat is nézek napi 3-4-et. Szerintetek?

2014. nov. 6. 11:56
 1/6 A kérdező kommentje:
A fia persze mindig ott van mellette pergetésnél,ő viszi el a keretet az apjától,tud is sok dolgot.Csakhogy ketten szeretnénk méhészkedni,s nem akarom hogy ő egyedül csinálja. (meg hogy kimaradjak belőle,holott még szeretném is csinálni)
2014. nov. 6. 12:01
 2/6 anonim ***** válasza:
Termeszetes de en csak max 5 csoladdal kezdenek.gaz ott az apos ha baj van segithet de ha valami nagy baj tortenik akkor kevesebb a veztseg.Egyelore ez az 5 csalad termel anyit amenyi mezre sziksegetek van (minim 3 csalad kell hogy kenyelmesen kiszolgaljak a mezszuksegletet, igy mard 2 csalad tartalekba...) Haminden jol meg 3 ev utan mar lehet komolyan boviteni azaz duplazni, es az utan mar amenyit elbirsz.De en a helyedbe egyelore igy fognak neki a meheszkedesnek.
2014. nov. 8. 12:01
 3/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ! Igen, azóta már mi is gondoltunk rá hogy lehet érdemesebb lenne 5 családdal megindulni. Kevesebb befektetés elég hozzá, meg az első év úgyis csak arról szólna hogy mi saját magunk átlássuk az egész dolgot, hogyan tudjuk csinálni. S ha megy, második éven már úgyis bővíthetünk :)
2014. nov. 8. 15:15
 4/6 anonim válasza:
meg ne próbáljátok ;)
2014. nov. 8. 16:50
 5/6 anonim ***** válasza:
ne méhecskéket akarj, hanem méhcsaládot.
2014. nov. 10. 22:40
 6/6 A kérdező kommentje:
Tudom hogy méhcsalád, de nekem ez egy becézés. Mielőtt nem voltam méhészkedni, nemcsak féltem, utáltam a méhecskét hogy megcsíp, vigyázni kell vele, és persze fáj a szúrása. Apósomék hurrogtak le először életemben ezért, és felvilágosítottak róla hogy az utolsó kétségbeesésében szúr csak meg, utána nemsokkal meghalnak. Szúrásuk pillanatában más a zümmögésük, olyan mintha sírnának. S kikötötték hogy 2feltétele van annak hogy én pergetni mehessek. 1.Nem csapkodom, ellenben mehetek is hazafelé 2.Egy méhecskét sem bánthatok, ölhetek meg önszántamból, mert ugyancsak spuri haza :) Pergetésnél úgy szeretik a méheket hogy ami a fedelező körül és máshol mászó, vagy épp fiatal méhecskéket össze gyűjtötték és vissza rakják a már kipörgetett keretre. Ezt átlátva megtetszettek nekem is a méhek, már más szemszögből látom őket, sőt én is segítek a "mentésnél " . Aki élőben nem szembesül ezzel a dologgal a méheknél, az szerintem nem is való méhésznek. Én pl ha nem szeretném őket, nem csodálnám a világukat, a fene sem tűrné el hogy össze csípkedjenek. :D
2014. nov. 11. 07:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!