Miért kell állandóan kijavítgatni a fajtisztát fajtatisztára, mikor teljesen más a kérdés?
Itt egy páran szeretnek biológia órát tartani és már komolyan, a tököm tele van, ha látok egy kérdést, biztos hogy valami okos szépen beírogatja, hogy jaj hát nem faj, hanem fajta és akkor még magyaráz is, mintha komplett hülyékhez beszélne és ő lenne az ÉSZ, de rendes válszt nem nagyon ad, ezen a kötekedésen kívül.
Szerintem senki sem retardált, így mondjuk egy csomó minden mást is rövidítve mondunk mégis pontosan tudjuk miről beszélünk, minek kell okoskodni?
A faj egy nagyobb állatendszertani egység,ilyen pl.a ló,kutya,farkas stb.A fajok egymás között szaporodva nem szaporodásképes utód,fajhibrid jön létre,ilyen pl.az öszvér.
A fajta a fajon belüli,általában ember által kialakított kisebb csoport(ez mondjuk nem a legjobb kifejezés,de nem jut jobb eszembe),ilyen pl.a német juhász,angol telivér stb.A fajták egymás között szaporodva termékeny utód jön létre,további szaporodásra alkalmas,ilyen pl.a keverék kutya.
Hát akinek mindegy, hogy idd ki a bilit vagy vidd ki a bilit, annak szerintem a fajtiszta és a fajtatiszta kutya között sincs sok különbség.
Tudjátok az analógiát:
Minden fajtatiszta kutya fajtiszta, de nem minden fajtiszta kutya fajtatiszta.
Szerintem se kell ezen kiakadni, én pl. örülök, ha valaki kijavítja valami hülyeségemet.
Engem is zavar, amikor valaki fajtisztát ír fajtatiszta helyett. A kutya önmagában egy faj, azon belül vannak fajták. Ez nem olyan bonyolult.
rÖVIDEN!
A fajtiszta= keverék
A fajtAtiszta= NEM keverék
ez valóban idegesítő,pláne mikor nem segítőkészen mondják,hanem bunkó stílusban. sztem kisebbségi komplexusuk van :p
amúgy a yorkis téma...hát 00.31es elég gáz ha illető így gondolja,ugyanis minél kisebb egy yorki manapság annál keresettebb.és nem mérethibás,hanem direkt így tenyésztik,másnéven extramini yorki,nekünk is olyan van, a legkisebb.így lehetett venni.És egy méretHIBÁS kutyát a tenyésztő nem ad ki a kezéből 80-90ezerért :)még baja lehet belőle ha vmi profi veszi meg:) van nagyobba nagyobb is, az sima yorki:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!