A bundás (emlős) állatokat a "természet" hogyan "tervezte", érte el, h nyáron ne legyen melegük?
Általában azok, amik olyan helyen élnek, ahol meleg is van (vagy mindig, vagy az év bizonyos időszakában) vagy vedlenek és van külön nyári bundájuk, vagy eleve egy kicsit szellősebb, kevésbé dús bundával rendelkeznek.
Emellett sok állatnak nem annyi az alap testhőmérséklete, mint egy embernek és nem is melegszik fel annyira mozgás során (vagy éppen gyorsabban vissza tudja hűteni magát).
Vannak amik izzadnak, mások lihegnek, vagy akár a tappancsaikon keresztül adják le a hőt. Vagy a nagy orrlyukaiknak köszönhetően (vagy akár a szarvuknak) hatékonyabban tudják hűteni az agy körüli részeket.
De szerintem a bundával is lehet még valami, pl. hogy "visszaveri" a napsugarakat és alatta nem melegszenek át (vagy legalábbis bizonyos állatok).
A természet valami csodálatos dolog. Mindent meg tudott oldani, az emberi testet is milyen csodálatosan felépítette!
Nos, Magyarországon minden télen esik a hó, és minden nyáron felforrósodik a levegő. Ehhez mik alkalmazkodtak? A rovarok nem, ők csak a melegebb időkhöz. Na, de ott a veréb, őneki a szervezete úgy van kialakítva, hogy melegben, hidegben egyaránt túlél.
Aztán ott az sok másik kontinens, mint a tűzforró afrikai sivatagok rajta, és a tevék. A természet úgy teremtette őket, hogy több napig víz nélkül túléljék. Érdemes ám elgondolkozni, milyen csodás a dolog, a fogalom, amiben élünk. Én tisztelem. Felfoghatatlan, hogy vannak, akik lenézik az egészet. Szemetelnek, trófeákat készítenek, növényeket törnek... :/ (u.i.: bocsi, hogy eltértem a tárgytól!)
11/L
22:52 vagyok
Tök jó, hogy le vagyok pontozva 50% alá, pedig egyedül én adtam értékelhető választ a kérdésre (ok, én is láttam, hogy "nem egyszerű" kérdés, de akkor is...)!
Érdekelne, hogy mi volt a probléma a válaszommal? Mert korrigálni senki sem tudott, csak lepontozni. Pedig max. az utolsó mondatom volt "necces". Nem kitaláltam a leírtakat, hanem olvastam vagy természetfilmekből tudom.
De mindegy is...
Az előbbi állás szerint az én válaszom egyenértékű volt a "Haljál meg!" hozzászólással. Hát no comment...
A bundás állatoknak is melegük van nyáron. Én kutyákkal foglalkozom, ezért belőlük kiindulva írom le az én elméletem.
Nekem huskym van, ami azért északi kutya, hidegre termett, két rétegű a bundája. Mégse hal meg nyáron. A bunda állandó hőmérsékleten tartja az állatokat, télen fűti, nyáron hűti őket.
Amúgy igenis melegük van, mert egyfolytában lihegnek, mivel ők a nyelvükön keresztül párologtatnak, illetve a tappancsukon keresztül, de a tappancsuk az nem jelentős, a lihegés a számottevő párologtatás.
Ha egy hosszú szőrű kutyának a gazdi teljesen jó szándékból levágja nyáron rövidre a bundáját, akkor akaratán kívül kitolt a kutyával, mert a nagy bunda alatt nincs olyan meleg, mint hinnénk. Ilyenkor hastájékon szoktak inkább csak szőrt vágni, és ha esetleg a melegben a kutyával dolgoznak, akkor a hasára tesznek hideg/langyos vizes törölközőt, és úgy hűtik.
Az ő bundájuk nem olyan, mint az, amikor az ember felvesz egy bundát, mert attól függetlenül, hogy bundában vannak, a szőrszálak közé befúj a szél, és a sűrű szálak között, a levegő nem hevül túl. Míg,ha az ember felvesz nyáron a melegben egy bundát, akkor a bőre nem szellőzik, valamint az ember a bőrén keresztül párologtat, ami azért egy nagy bundában nem szerencsés, mivel teleizzadod, és a hő, amit leadsz, az a bundában marad, szóval nem tudod lehűteni magad.
Kitudnám kicsit jobban is fejteni a dolgot, de már így is sokat írtam, és szerintem így is érthető.
Remélem segítettem.
A júl.19, 12:05-ösnek külön köszönet, igen ezen megközelítésre gondoltam. Tehát az állat bundája ezek szerint van annyira szellős, hogy nyáron se hevül fel túlzottan.
PONTOSAN ilyen esetek indíttattak engem a kérdés feltevésére, mint ami példát ő maga is említett: északról származók kutyák! Ők nem ide, a mérsékelt égövre teremtettek! Pláne nem a trópusokra... Nos, erről szerettem volna választ, a természet hogyan hidalja át mégis , h északi bundás állatok itt, a mérsékelt égövi nyári 30+ fokot bírják. Ő megadta a választ.
Kérdem én: mi a lófütyitől csapkodta a fejét itt több, érzéketlen beíró is? Szálljatok már magatokba, légyszíves, akik lekezelően írtak ide. Megköszönném. :S
Az értelmes válaszíróknak pedig hálás köszönet.
Egy fontos meglátásom lényegét még szeretném közölni itt: nyilván NEM SZÓ SZERINT értettem, hogy "nem dobják fel a tappancsukat nyári melegben?". Hanem úgy, hogy "nem terheli meg őket a meleg túlzottan, a bundájuk ellenére?"
Nem értem, egyesek nem használnak efféle kifejezéseket,
hogy "húh, 30 fok van, mindjárt hőgutát kapok",
vagy pl.: "basszus, 30fok van mindjárt behalok/kihalok/feldobom a pacskert"??
Ezért lepett meg engem, hogy egyesek szó szerint vették és kötözködtek. (Köszönöm a moderációnak, h törölte azokat.)
4es vagyok. Köszönöm a lepontozó betyárnak, hogy lehúzott.
Ő biztos diplomás nagyokos, aki mindent tud, úgyhogy ha ennyire nem tetszik neki az értelmes válasz írja a már le a saját véleményét...had tanuljunk tőle....(bár ez esélytelen, de próbálkozzon meg...)
Kedves beíró, szomorú, de a fórum tele van trollokkal. Nem a (pusztán) vicces beszólásokra gondolok, néha én is elejtek ilyet, nem rossz szándékkal, sőt, olykor elgondolkodtatásként (más kérdéseknél fordult elő részemről).
Én egyébként itt minden normális hozzászólást felpontoztam (téged is), minden alaptalan, rosszindulatút pedig le (azokat moderálták is, tehát már nem olvashatóak itt).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!