Miben állapodtak meg a ló-chip kérdésben? Az oké hogy rengeteg zsé van a besütésben, de mégis!?
Szia.
én is így tudom, és nagyon remélem h nem fogják bevezetni...
Ööö... Nem tudom, jól értem-e?!
Sütés-párti vagy??? Van egy süttetlen lovam, égessem meg érte???
A chip egy lóbarát megoldás. Könnyen és gyorsan megvan, a ló jóformán semmit sem érez. És nem látszik utána...
Külföldön persze elfogadták hamar, mert ott számít a ló.
Képzelj el egy tökéletes csikót, akit nem kell besütni, mert egy chip hordozza benne a kellő infót! Nem jobb?
én úgy tudom, hogy már elfogadják a chipet (a román lovak chipelve vannak), tehát nyilvántartásba lehet venni chip szám alapján, de még nem lehet chipeltetni. Tehát ha külföldi a ló és chipelve van, akkor oké, ha magyar, akkor szívás.
az egyik lovam nekem is sütetlen (a másiknak meg kiderült, hogy kamu a sütése) és én is azt várom, hogy bevezessék a chip ügyet. Humánusabb, és tán olcsóbb is! (legalábbis remélem, hogy olcsóbb lesz)
Még mindig a sütés KÖTELEZŐ!
Anno én is chippeltetni akartam a lovamat,de nem lehetett. Részben érthető. Egy szépen megcsinált és NORMÁLISAN KEZELT sütéssel jól azonosítható a ló. A chiphez leolvasó kell,emellett sokk visszaélésre adhat alapot, semeddig sem tart kivenni,majd betenni egy másik lóba:S
Kedves kérdező szerintem akkor vedd a bicskádat,mert muszály lesz besüttetned a lovat.
Mert ugye az útlevél kötelező,ahhoz meg egyedi azonosítás szükségeltetik.
Lehet lázadozni,meg fogadkozni,ez van ezt kell szeretni.
Illetve lehet hazárdírozni,hátha sosem ellenőrzik a ló papírjait...
Köszi a választ!
Utsó válaszoló: nem lázadok, csak szeretek. És nem fogom megégetni a lovam. A chippel lehet "játszani", de mivel nem?! Sz.r az egész rendszer.
Érdekes, Romániában működik, de Magyarországon miért nem? De SEMMI SEM műxik! Mondj egy pl-t ami igen. Én megcáfolom.
Figyelj, nekem egy elmebajos,hisztis félős balhés lovam volt, rettegtem hogy fog szétszórni minket a sütéskor.
Meg sem mozdult amíg sütötték,pedig neki az egy helyben állás is komoly problémákat okozott.Állítólag a sütés nem fáj a lónak,ami ugye így elmondva hihetetlennek tűnik,de ha láttál már sütést akkor nem is olyan elképzelhetetlen.Én már nagyon sok sütésnél segédkeztem, és a lovak semmi jelét nem mutatták annak, hogy fájdalmat okozna nekik a procedúra,mert azért azt te is tudod,hogy ha a lónak fáj valami iszonyatos cirkuszt tud ám művelni. Egy sima oltás beadásánál több probléma volt,mint a sütésnél.
És én is szerettem őt! Pont ezért minden nap kezeltem a sütését, hogy szépen gyógyuljon,ne viszkessen,ne fertőződjön el. Gyönyörű,még télen is jól olvasható,tisztán látható sütése lett neki.
Egyébként meg ha van pénzed az esetleges bírságokat fizetgetni,akkor ne süttesd be,jobbat nem tudok.
Fizetek :)
Egyszer részem volt benne, hogy lássam, amikor az anyja kiharapta a csodaszép csikója sütését... Na neki utána kezelhették.
Nem vagyok ló, és nem sütöttek még. De tetoválták a nyakam. Ez hosszú procedúra volt, és nem kellemes. Viszont szép lett.
Sajnos nem tudom, mit szeretne a lovam, de tuti nem élvezné. És nem hinném, hogy be kéne süttetni 10 évesen. Igaz, eddig mindenki csikónak nézte, és úgy is viselkedik... Nem süttetek. Ez sose-nem-volt kérdés. Max. chip.
Köszönöm a válaszod!
Kedves kérdező! hiába chipelteted a lovadat, sajna még csak a sütést fogadják el. Mi lenne, ha a lovad elkódorogna vagy ellopnák? Mi alapján tudnád azonosítani? Ráadásul egyre jobban rászállnak az emberre a papírok miatt is.
Szerintem a lónak nem akkora stressz a sütés, ha jól csinálják. Gyógyulási időszak se olyan hosszú (körömvirág krém sokat segít), ráadásul nyakon sütött lenne, így a lovaglásról sem kéne lemondanod.
Pl a frízeknél egy időben (vagy még most is?) ajaktetoválás és chip volt elfogadott, ami szerintem sokkal kellemetlenebb procedúra lehetett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!