Tudnak-e a lovak a szájukon levegőt venni? (ha lehet, ne csak igen nemet írj, hanem támaszd alá valami konkrétummal. Köszi! )
Igen, tudnak.
Magyarázat csak Neked: befogtam az orrlyukait. :-)
Tudományosabb magyarázat eggyel feljebb.
Hű de okosak vagytok! Elárulom, hogy a ló nem tud szájon át lélegezni! Nem véletlenül szokták befogni az orrát! Lehet, hogy amelyiknek te befogtak az orrát, az bőrlégzésű volt... Köhögni tud, de nem kap szájon át levegőt, ezért kell nagyon vigyázni a légúti megbetegedésekkel!
És akkor a tudományos magyarázat:
" A szájüreg hátulsó falát a lágy szájpadlás vagy ínyvitorla adja, ez a nyelv gyökerével a hátulsó kivezető nyílást, a garatszorost alkotja. Az ínyvitorla aránylag hosszú, széles, lapos, ezt a levegő áramlása nem képes fölemelni, ezért a ló szájon át nem tud lélegezni."
Köszönöm a válaszokat! Különösen a harmadikat. Édesapám mondta vagy 25 éve, hogy a lovak nem tudnak venni az szájukon levegőt, akkor még gyerek voltam. Nemrég szóba került a téma baráti körben, de nem tudtam rá magyarázatot adni, hogy igaz-e vagy sem. Édesapám már nem él, Google sem volt jó barát, így nem találtam magyarázatot.
Köszönöm még egyszer mindenki válaszát!
Ó anyám de okos itt mindenki ... ^^"
A ló a száján keresztül TUD levegőt venni, de azt levegőnyelésnek hívjuk. ha befogod az orrát, akkor nem tud levegőt venni, de a száján keresztül BE TUDJA szívni a levegőt. Ezt általában azért szokták a lovak, mert unatkoznak, és a levegőnyelés endorfin hormonokat szabadít fel az agyában, ami boldogságérzetet kelt benne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!